30 Μαΐ 2011

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 5

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


Οι δράσεις της ΕΕ σε αυτή τη σφαίρα θα πρέπει να καθοδηγούνται από τα ακόλουθα:

• Ενθάρρυνση των χωρών μελών να προωθήσουν την ισότητα και τη μη διάκριση στην απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, με την καθιέρωση εθνικών νομοθετικών μέτρων περιλαμβανομένων και νόμων προώθησης της ισότητας και μη διακριτικής μεταχείρισης στον χώρο εργασίας και της εκπαίδευσης και να επιδιώξει την κατάργηση των νόμων κατά διακρίσεων προς τις Lbtiq.

• Επισημαίνοντας συνθήκες υποστήριξης κυβερνητικών πολιτικών, οικονομικών και κυβερνητικών πρωτοβουλιών προώθησης της μη διακριτικής μεταχείρισης πρέπει να παρέχεται περισσότερη αξία στο έργο αυτό.

3. Υποστήριξη και προστασία των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Όλες οι χώρες η οφείλουν να σέβονται τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στη Διεθνή Διακήρυξη για το Δικαίωμα και την Ευθύνη των προσώπων, των Ομάδων και των Οργάνων της Κοινωνίας Προαγωγής και Προάσπιση των Διεθνώς Αναγνωρισμένων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (που εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών το 1998.) Παρά το γεγονός αυτό, οι υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δημοσιογράφισες, ακτιβίστριες, δικηγορίνες, συνδικαλίστριες κ.λπ.) εργαζόμενες για την προώθηση και τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq γίνονται συχνά στόχοι διώξεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό συμβαίνει ειδικά σε υποθέσεις χωρών όπου οι κυβερνήσεις απαγορεύουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και περιορίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης στα θέματα αυτά.

Προκειμένου να είναι συνεπής με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ενέργειες της ΕΕ στη σφαίρα αυτή θα πρέπει να καθοδηγείται ακολούθως:

• Ενθαρρύνει τρίτες χώρες να υιοθετήσουν μια κουλτούρα γενικού σεβασμού προς και αναγνώριση του έργου που εκτελείται από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Lbtiq.

• Προτεραιότητα είναι η εργασία σε χώρες, όπου υπάρχουν χαμηλές επιδόσεις σεβασμού των υπερασπιστριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων εν γένει και ειδικότερα των υπερασπιστριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Lbtiq, ιδίως όταν οι νομοθετικές αλλαγές και η επιβολή ποινικών κυρώσεων είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο έργο που διενεργείται από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Lbtiq.

• Αντιδρά στα φαινόμενα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, υπογραμμίζοντας τη θέση της ΕΕ σε σχέση με το θέμα αυτό και τη διεξαγωγή εργασιών στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

IV. Γενικά μέτρα
Η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΟΕΣΑΔ COHOM ΟΕΣΑΔ) θα επικαιροποιεί την παρούσα σειρά εργαλείων τουλάχιστον τρία έτη μετά την κάθε έγκριση. Επίσης, η ΟΕΣΑΔ COHOM θα προωθήσει περαιτέρω και θα επιβλέπει την ενσωμάτωση των Lbtiq ζητημάτων που εμπίπτουν στην δράση της ΕΕ στο εξωτερικό και να προωθήσει και να εποτεύσει ενεργά την εφαρμογή της σειράς εργαλείων από τις χώρες μέλη της ΕΕ, την Υπηρεσία Δράσης στο Εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΟΕΣΑΔ COHOM θα συντάξει μια συλλογή των ορθών πρακτικών και εμπειριών σχετικά με τη δράση της ΕΕ στην προώθηση και στην προστασία της πλήρους απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, προκειμένου να προωθηθεί η μάθηση σε διάφορα πράγματα και η πολιτική συνοχής.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα θέματα του φύλου, δηλαδή στην εξέταση τόσο των δικαιωμάτων των γυναικών όσο και των ανδρών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός-ότι οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της Lgbtiq ομάδας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλική και σεξιστική βία. Επίσης, ομάδες γυναικών και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτισών διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq, ιδιαίτερα σε χώρες όπου Lbtiq οργανώσεις, καφέ, κλαμπ, βιβλιοπωλεία δεν επιτρέπονται.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf