2 Μαΐ 2011

Λεσβίες που αιτούνται άσυλο δεν καταμετρούνται

Λεσβίες που αιτούνται άσυλο δεν καταμετρούνται παρά τη δέσμευση, παραδέχθηκαν τα υπουργεία.

Η έλλειψη στοιχείων σημαίνει πως για την Υπηρεσία Μετανάστευσης είναι ασαφές κατά πόσον οι αιτούσες άσυλο εξακολουθούν να απελαύνονται σε χώρες όπου κινδυνεύουν να διωχθούν.

Ο υπουργός μετανάστευσης Damian Green, είπε πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό "θα μπορούσε" να επιτευχθεί μόνον με την εξέταση των ατομικών αρχείων υποθέσεων με δυσανάλογο κόστος".

Τα υπουργεία έχουν ήδη παραδεχτεί πως παρέλειψαν να συλλέγουν στοιχεία για το ποιός είναι ο αριθμός εκείνων που αιτήθηκαν και τις αρνήθηκαν χορήγηση ασύλου με βάση τη σεξουαλικότητά τις, παρά το ότι κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μην απελαύνει λεσβίες που κινδυνεύουν από διώξεις.

Με την έλλειψη στατιστικών στοιχείων, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν οι λεσβίες αιτούσες άσυλο εξακολουθούν να απελαύνονται σε χώρες όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν φυλάκιση, βασανιστήρια ή εκτέλεση. Επίσης, είμαστε σε θέση να πούμε αν οι νέοι κανόνες, που τέθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία σηματοδότησε το τέλος της Αγγλίας, να αρνείται άσυλο σε λεσβίες με το σκεπτικό πως μπορούν να κρύψουν τη σεξουαλικότητά τις, ζώντας διακριτικά, παραβιάζεται.

Για την απόφαση αυτή τον Ιούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της η Theresa May, υπουργίνα Νομοθεσίας και Δημόσιας Τάξης, ένας δικαστής περιέγραψε πώς η λεσβοφοβία είχε «δραματικά επιδεινωθεί» σε χώρες όπως η Ουγκάντα​​, το Μαλάουι και το Ιράν, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να επιτρέπεται η προστασία στην Αγγλία για εκείνες που κινδυνεύουν.

Η Υπηρεσία Συνόρων της Αγγλίας πληροφορήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη περασμένη χρονιά πως οι νέοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται, “με άμεση ισχύ” και πως οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να είναι "σημαία και να καταγράφονται".
Αλλά έξι μήνες μετά και παραπάνω, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ξέρει πόσες περιπτώσεις εξετάζουν, πόσο μάλλον εάν η απόφαση ακολουθείται.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργίνα Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών, Hilary Clinton, η οποία ξεκίνησε 35η έκθεση της για το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται σε έκθεση της Stonewall η οποία εφιστά την προσοχή στις "σημαντικές μειονεξίες" που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες που ζητούν άσυλο στην Αγγλία. Το κεφάλαιο για την Αγγλία στην έκθεση του υπουργείο Εξωτερικών των Ην.Πολιτειών δήλωσε: "Η Stonewall υποστήριξε με τον "γρήγορο και άμεσο τρόπο επεξεργασίας" αυτών των πιο σύνθετων υποθέσεων, της ακόμη πιο σύντομης άρνησης ασύλου, το προσωπικό της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας δεν έδωσε στις αιτούσες χρόνο να μιλήσουν ανοιχτά για τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό".

Η ομάδα εκστρατείας διαπίστωσε ότι, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2009 σχεδόν όλες οι αιτήσεις ασύλου από λεσβίες αρχικά είχαν απορριφθεί, σε σύγκριση με 76% ποσοστό άρνησης μεταξύ όλων των αιτουσών άσυλο, και ήταν πιθανότερο να επεξεργάστηκαν γρήγορα τις αιτήσεις, πράγμα που σήμαινε οι αιτούσες και οι δικηγορίνες τις είχαν πολύ λιγότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την προσφυγή.
Μετά τις κατηγορίες για «λεσβοφοβία των θεσμών», η υπηρεσία μετανάστευσης έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επικρίσεων, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτησης των εργαζομένων σχετικά με τις εν λόγω αιτήσεις ασύλου. Ομάδες λεσβιών υποστήριξης ασύλου είπαν πως η έλλειψη επισήμων στοιχείων σημαίνει πως οι ίδιες δεν είναι ικανές να ανιχνεύσουν αν σημειώνεται πρόοδος.

Η Erin Power της ΜΚΟ Lgbtiq Μετανάστριες, δήλωσε: "Αυτό καθιστά αδύνατο να πούμε οτιδήποτε σχετικά με τις αιτήσεις των Lgbtiq, διότι δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να χορηγηθεί άσυλο. Ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος χρημάτων και εργασίας έχουν δωθεί για την βελτίωση προσέγγισης των Lgbtiq αιτήσεων ασύλου.
"Αυτό που μας ανησυχεί είναι όσες απορρίφθηκαν πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γνωρίζουμε πως οι χώρες στις οποίες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν είναι επικίνδυνες. Αν επιστρέφουν ως αποτυχούσες αιτούσες άσυλο, καμιά δεν ελέγχει αν τις είχαν πει να είναι διακριτικές. Εμείς δεν έχουμε ιδέα για το πόσες τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν".

Αυτό που περιέγραψε ως «ανησυχητική» εξέλιξη, μετά την απόφαση, είναι όλο και πιο δύσκολο για τις αιτούσες άσυλο να "αποδείξουν" στις αρχές ότι είναι λεσβίες.
"Είναι πάντα δύσκολο να αποδειχθεί, αλλά πιο συχνά τώρα, οι υπηρεσίες δεν τις πίστεψαν και ακόμη δεν τις πιστεύουν".
Ο Steve Symonds, νομικός σύμβουλος του νόμου μετανάστευσης της Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε: "Γνωρίζουμε υποθέσεις κατά τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών και τα δικαστήρια έχουν αρνηθεί την παροχή ασύλου, γνωρίζουμε τώρα πως η βάση της άρνησης είναι λάθος".
"Το λογικό θα ήταν να να επανεξετάσουν τις υποθέσεις απέλασης. Όταν φτάνουν σε ένα σημείο όπου πρέπει να βάλουν κάποιαν σε ένα αεροπλάνο για απέλαση, θα πρέπει να πάρουν το αρχείο τις ξανά και βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία. Θα πρέπει να ελέγχουν πως δεν έχει αιτηθεί άσυλο με την αιτιολογία πως είναι λεσβία, επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σημαντική απόφαση ενώπιον του δικαστηρίου που μπορεί να είναι σχετική".

Σε μία τουλάχιστον υπόθεση μετανάστευσης, τον περασμένο μήνα, που αφορούσε μια λεσβία από την Ουγκάντα​​, η Υπηρεσία Γραφείου Δικηγορίας υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία δίωξη εναντίων των λεσβιών εκεί και ότι θα μπορούσε να επιστρέψει ασφαλής αν ζούσε διακριτικά. Αλλά το δικαστήριο έκρινε πως το να ζει ανοικτά ως λεσβία θα την εξέθετε σε δίωξη και ζήτησε να της χορηγηθεί η άδεια παραμονής.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, σε πόσες λεσβίες αιτούσες είχε χορηγηθεί ή χορηγείται άσυλο από τον Ιούλιο, ο Damian Green, υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε: "Οι πληροφορίες που ζητούνται στις ερωτήσεις δεν καταγράφονται σε κεντρικό επίπεδο από την Υπηρεσία Συνόρων Αγγλίας - ΥΣΑ και μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την εξέταση των ατομικών φακέλων με δυσανάλογο κόστος".

Μία εκπροσώπισα της ΥΣΑ δήλωσε: "Η Υπηρεσία Συνόρων Αγγλίας δεν καταγράφει σήμερα ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αιτίες στις οποίες οι πολίτισες ζητούν άσυλο.
"Είμαστε, ωστόσο, σε επανεξέταση του τρόπου καταχώρησης των στοιχείων για τις υποθέσεις σεξουαλικού προσανατολισμού ώστε να μπορούν να καταγράφονται πιο αποτελεσματικά και κατά πόσο τυχόν προκύπτοντα δεδομένα θα μπορούν να δημοσιεύονται".


Την είδηση την βρήκαμε την 1.5.11 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα The guardian γραμμένη από την Karen McVeigh στην http://www.guardian.co.uk/uk/2011/may/01/gay-asylum-claims-not-being-counted