19 Μαΐ 2011

Jagland Thorbjørn, Διεθνής ημέρα κατά των σεξουαλικών προκαταλήψεων

Δελτίο Τύπου - DC002 (2011)

Διεθνής ημέρα κατά της σεξουαλικής προκατάληψης

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Jagland Thorbjørn

Στρασβούργο, 17.05.2011

– Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Σεξουαλικών Προκαταλήψεων λεσβοφοβίας, γκειφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας:
Οι κυβερνήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησαν πέρυσι μια ριζοσπαστική Σύσταση σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.

Στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο της Ευρώπης Ομάδα Υψηλών Προσώπων επεσήμανε πρόσφατα ότι οι Lgbtiq ΛΟΑΤ αντιμετωπίζουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις, εχθρότητα και διαδεδομένες διακρίσεις σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της έκφρασης των προσώπων αυτών παραβιάζονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Και, στις 23 Ιουνίου, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Thomas Hammarberg, θα παρουσιάσει την έκθεσή του «Οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου στην Ευρώπη», μια κοινωνικο-νομική ανάλυση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lgbtiq στα κράτη μέλη. Με βάση την έκθεση αυτή, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αρχίσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Δηλώνοντας: "Η Ευρώπη έχει μιλήσει. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε τι είναι λάθος, και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα, καλώ τις ευρωπαίες πολίτισες, τις κυβερνήσεις και τις εθνικές δομές ανθρώπινων δικαιωμάτων να προχωρήσουμε πέρα από τη συζήτηση αυτού του επείγοντος προβλήματος και να αναλάβουμε την κατάργηση των διακρίσεων κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς. Είναι πλέον καιρός να θέσουμε τις ιδέες μας στην πράξη για το θέμα αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει".


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.5.11 και την μεταφράσαμε από την Coe στην https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?Ref=DC-PR002%282011%29&Language=lanEnglish&Ver=original&BackColorInternet=F5CA75&BackColorIntranet=F5CA75&BackColorLogged=A9BACE

Η φωτογραφία είναι το έργο Two Girls Bathing του Etty William.