21 Μαΐ 2011

Οι γυναίκες με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διακρίσεις και βία Β'

Οι ανάπηρες είναι πιο επιρρεπείς και ιδιαίτερα ευάλωτες σε διακρίσεις και βία από τους ανάπηρους,

Μέρος
Β'

Εκπαίδευση & Παιδεία
* Σύμφωνα με το United Nations Development Program (UNDP), το ποσοστό αλφαβητισμού για ανθρώπους με αναπηρία είναι 3%, με το ποσοστό αλφαβητισμού των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία να είναι λιγότερο από 1%.

* Η UNICEF υπολογίζει ότι το 98% των παιδιών με αναπηρία στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πηγαίνουν σχολείο.

* Η Perkins International εκτιμά ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια παιδιά που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 10% αυτών των παιδιών πηγαίνει στο σχολείο. Τα κορίτσια με αναπηρίες είναι λιγότερο πιθανό να παρακολουθήσουν το σχολείο σε σύγκριση με τα αγόρια με αναπηρία.

* Η UNICEF εκτιμά ότι περίπου το 30% των παιδιών του δρόμου στον κόσμο έχουν κάποια αναπηρία.

Υγεία & Διατροφή
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρθηκε ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για τα κορίτσια και τις γυναίκες με αναπηρία που οφείλεται σε αμέλεια, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, καθώς και μικρότερη πρόσβαση σε τρόφιμα ή σχετικών πόρων.

* Μελέτη της UNICEF στο Νεπάλ αναφέρει ότι το ποσοστό επιβίωσης για τα κορίτσια, αρκετά χρόνια αφότου είχαν πολιομυελίτιδα, είναι το μισό από αυτό για τα αγόρια-παρά το γεγονός ότι η ίδια η πολιομυελίτιδα έχει επιπτώσεις σε ίσο αριθμό κοριτσιών και αγοριών.

* Η UNESCO αναφέρει ότι 500.000 παιδιά κάθε χρόνο χάνουν ένα μέρος της όρασης τους λόγω έλλειψης βιταμίνης Α. Η Perkins International εκτιμά ότι το 60% των παιδιών που χάνουν την όρασή τους πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο με τύφλωση.

* Η UNESCO αναφέρει ότι 41 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με κίνδυνο να αναπτύξουν μια διανοητική αναπηρία εξαιτίας του ανεπαρκούς ιωδίου στη διατροφή των μητέρων τους.

* Λίγες είναι οι υπηρεσίες αποκατάστασης διαθέσιμες στις γυναίκες και τους άνδρες με αναπηρία. Η UNICEF αναφέρει ότι μόνο το 3% των ανθρώπων λαμβάνουν την υποστήριξη αποκατάστασης που χρειάζονται.

Hiv Aids
* Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV, λόγω του αυξημένου κινδύνου της βία λόγω φύλου, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, και η περιορισμένη ενημέρωση σχετικά με τη μετάδοση του Hiv από τη μητέρα στο παιδί.

* Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε οργανώσεις ανθρώπων με αναπηρία, το 87% των οργανώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι ο ιός Hiv Aids είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τους πληθυσμούς με αναπηρία πληθυσμών που εξυπηρετούν.

* Η λαϊκή πεποίθηση πως οι άνθρωποι με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, (περιλαμβανομένης του ιού Hiv Aids ), μπορούν να απαλλαγούν από τη μόλυνση εάν έχουν σεξουαλική επαφή με μια παρθένα ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο για τα ανάπηρα κορίτσια, λόγω της εσφαλμένης πεποιθήσεως ότι οι γυναίκες με αναπηρία είναι σεξουαλικά ανενεργές - ως εκ τούτου, παρθένες.

Βία λόγω φύλου
* Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξε ότι οι γυναίκες με αναπηρία είναι ακόμη πιο πιθανό να είναι θύματα βίας ή βιασμού από ότι οι μη ανάπηρες γυναίκες, και είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να λάβουν επέμβαση της αστυνομίας, νομική προστασία, ή προφυλακτική φροντίδα.

* Έρευνα του 2004 στην Orissa, της Ινδίας, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι τις, το 25% των γυναικών με νοητική υστέρηση είχαν βιαστεί, και το 6% των γυναικών με αναπηρία έχουν στειρωθεί δια της βίας.

* Μελέτες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι 39-68% των κοριτσιών και το 16-30% των αγοριών με νοητική ή αναπτυξιακές δυσκολίες θα κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν τα 18α γενέθλιά τις.

Εμπορία Γυναικών
Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία είναι επίσης σε κίνδυνο να είναι θύματα εμπορίας και εξαναγκάζονται σε πορνεία καθώς επίσης σπάνια περιλαμβάνονται στα προγράμματα καταπολέμησης εμπορίας.

* Έκθεση της UNICEF στην Ταϊλάνδη αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτριες-ες των σπιτιών της πορνείας έχουν αναζητήσει συγκεκριμένα τα κωφά κορίτσια και τις έφηβες, με την ιδέα ότι θα είναι λιγότερο ικανές να επικοινωνήσουν τον κίνδυνό στον οποίο βρίσκονται ή να βρούν τον τρόπο να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τις σε έναν κόσμο όπου ούτε οι πελάτες τις ούτε οι εργοδοσία ή οι εργαζόμενες στο σεξ είναι σε θέση να μιλήσουν τη νοηματική γλώσσα.

* Μελέτη της UNICEF στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εκδιδόμενων κοριτσιών τα οποία είχαν ήπιες αναπτυξιακές δυσκολίες ήταν έξι φορές μεγαλύτερο από την αναμενόμενη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.5.11 και την μεταφράσαμε από την Women Loby στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article1664