11 Μαΐ 2011

Η HRW συστήνει στον Καναδά για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Προστατσία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό και εξωτερικό

(Τορόντο) – Η χώρα του Καναδά θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ανανεώσει τη φήμη της ως παγκόσμια ηγέτιδα στη διεθνή σκηνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε, η Human Rights Watch - HRW, σήμερα σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Stephen Harper.

«Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει πολύ συχνά αποτύχει μεερικώς στις δεσμεύσεις της για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Kenneth Roth, διευθυντής της οργάνωσης HRW. «Χρειαζόμαστε την χώρα του Καναδά και πάλι να αποτελεί ισχυρή σύμμαχο του παγκοσμίου κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Η επιστολή καλεί τη χώρα να αντιμετωπίσει ορισμένα βασικά πολιτικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραλειπόμενα από το προηγούμενο Κοινοβούλιο, και να καταστήσει τα ζητήματα κορυφαίας προτεραιότητας κατά την επόμενη σύνοδο του νομοθετικού σώματος. Η HRW παρουσίασε έρευνα για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, και καθόρισε συστάσεις, οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ρεκόρ της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα θέματα που θίγει στην επιστολή περιλαμβάνουν: ρύθμιση της συμπεριφοράς του καναδικού πετρελαίου, της εξόρυξης, καθώς και των εταιρειών φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, άρση των περιορισμών σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της μητρικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες, την κύρωση της σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς, την προστασία των δικαιωμάτων των αιτουσών προσφύγων, και επαναπατρισμού του κρατούμενου στο Γκουαντάναμο Omar Khadr, ο οποίος έχει Καναδική υπηκοότητα.

“Η ισχυρή και βασισμένη σε αρχές φωνή της χώρας του Καναδά έχει οδυνηρά χαθεί στα διεθνή φόρουμ και παντού στον κόσμο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο", δήλωσε ο Roth. "Καλούμε το Κοινοβούλιο τη χώρα να αντιμετωπίσει ταχέως όλες τις ελλείψεις που εντοπίζονται στην έρευνα μας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυσή τις".


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.5.11 και την μεταφράσαμε από HRW στην http://www.hrw.org/en/news/2011/05/09/canada-make-human-rights-priority