31 Οκτ 2008

Σεξουαλική υγεία και ΣΜΝ

Σεξουαλική Υγεία Αμφισεξουαλικές-Λεσβίες

Χρήσιμες γενικές πληροφορίες για
πρακτικές προφύλαξης

1. Στο στοματικό έρωτα κυρίως αν έχει η συντρόφισα μας περίοδο χρησιμοποιούμε Dental dam. (Λάτεξ που πωλείται στα καταστήματα οδοντιατρικών ειδών).

2. Αν χρησιμοποιούμε σεξουαλικά αντικείμενα τα καθαρίζουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι και τα αποστειρώνουμε μετά την χρήση τους με απολυμαντικά-αντισυπτικά προϊόντα.
Αν ντρεπόμαστε, ζητάμε από την φαρμακοποιό να μας δώσει κάποιο προϊόν για απολύμανση των ευαίσθητων περιοχών. Αποφεύγουμε ότι έχει ιώδιο, το πράσινο σαπούνι είναι ένα πολύ καλό απόλυμαντικό-αποστηρωτικό μέσον. Το οινόπνευμα και το ιώδιο "καίει" το δέρμα ή το λάτεξ. Τέλος αφού τα ξεπλύνουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν (δεν τα σκουπίζουμε). Αν μοιραζόμαστε σεξουαλικά αντικείμενα με την συντρόφισα ή τις συντρόφισές μας, χρησιμοποιούμε διαφορετικά προφυλακτικά για κάθε διείσδυση (κολπική, πρωκτική). Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να μας προστατεύσει καλύτερα και για όσο διαρκέσει η σεξουαλική επαφή μας επειδή μπορεί να παραμείνει στον κόλπο ή τον πρωκτό για όσο χρόνο επιθυμούμε. Ενισχυτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προφυλακτικό και στα σεξουαλικά αντικείμενα.

3. Αποφεύγουμε το πέρασμα υγρών από την κολπική περιοχή στην πρωκτική και το αντίστροφο. Σκουπιζόμαστε και πλενόμαστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω κάθε φορά που ουρούμε, αφοδέυουμε και μετά από την σεξουαλική επαφή. Αλλάζουμε προφυλακτικό ή γάντια κάθε φορά που αλλάζουμε περιοχή διείσδυσης. Η ουρολοίμωξη είναι συνήθης μόλυνση αν δεν αλλάζουμε προφυλακτικό ή γάντια κάθε φορά που αλλάζουμε
περιοχή διείσδυσης.

4. Εάν δεν υπάρχει ιατρική συμβουλή αποφεύγουμε την κολπική πλύση είτε με το τηλέφωνο του ντους ή με το γυναικολογικό πουάρ (προτιμούμε πουάρ εντεροκλίσματος), επειδή ο κόλπος αυτο-προστατεύεται. Αποφεύγουμε την κατάχρηση των κολπικών πλύσεων, 1-2 φορές το μήνα είναι αρκετές. Η υγρή καλέντουλα ή το τσάι είναι βιολογικά αντισυπτικά.

5. Τα πρόσφατα τρυπήματα στα γεννητικά όργανα, στο στήθος ή στη γλώσσα μπορούν να ματώσουν για πολλές ημέρες, συνιστάται σεξουαλική προφύλαξη κατά την διάρκεια της επούλωσής τους.

6. Σε κάθε σεξουαλική επαφή χρησιμοποιούμε λιπαντικά υγρά που η βάση τους είναι το νερό καθώς και γάντια λατέξ.

7. Ο συνδυασμός πούδρας-ταλκ με λατέξ μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε γάντια χωρίς πούδρα.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ΣΜΝ.
MΥΚΗΤΕΣ (champignons)
Οι μυκητιάσεις οφείλονται σε μύκητες που υπάρχουν στο σώμα και οι όποιοι αναπτύσσονται κάτω από ορισμένες συνθήκες. Η μετάδοση τους είναι πιθανή κατά την διάρκεια σεξουαλικής επαφής: διείσδυση με το χέρι, ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων κατά το στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ.

Βακτηρίδια
Χλαμύδια:
Η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και με την ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα στην αρχή, και όταν υπάρχουν δεν είναι συγκεκριμένα: χάσιμο κολπικών υγρών, κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης, πυρετός, πόνος στη κοιλιακή χώρα.
Υπάρχει κίνδυνος στειρότητας αν δεν γίνει αγωγή. Η ανίχνευση γίνεται με ανάλυση ούρων ή με δειγματοληψία κολπικών υγρών.
Η αγωγή γίνεται με αντιβιοτικά, από το στόμα ή με ένεση.

Γονόκοκος (βλενόρροια)
Η μετάδοση γίνεται με την εναλλαγή ούρων, αποκλειστικά με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και με την ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων. Παρουσιάζει άτονα συμπτώματα στην αρχή και εντονότερα στη συνέχεια με εκροή κολπικών υγρών, κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης, πυρετό, πόνο στη κοιλιακή χώρα.
Η ανίχνευση γίνεται με την εξέταση κολπικών υγρών και η αγωγή γίνεται με αντιβιοτικά από το στόμα ή με ένεση.

Τριχομονάδες

Η μετάδοση γίνεται με κοινή χρήση των ειδών ατομικής υγιεινής (πετσέτες, σφουγγάρι μπάνιου), με σεξουαλική επαφή, ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων. Τα συμπτώματα είναι έντονη εκροή υγρών με την μορφή αφρού, έντονη- ιδιαίτερη οσμή, κάψιμο-φαγούρα στο κόλπο και πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Η ανίχνευση γίνεται με εξέταση κολπικών υγρών και θεραπεύεται με αντι-παρασιτολογική αγωγή.

Βακτηριδιακή κολπίτιδα-Gardnerella vaginalis -Καντιντίαση (κολπική):
Στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση δεν οφείλεται σε σεξουαλική επαφή. Μεταξύ γυναικών μεταδίδεται με ανταλλαγή κολπικών υγρών (αιδοίο με αιδοίο, ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων, τέλος με κοινό-αμοιβαίο αυνανισμό). Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι: εκροή κολπικών υγρών (χρώματος γκρί ή καφέ) συχνά με έντονη- ιδιαίτερη οσμή και φαγούρα. Η ανίχνευση γίνεται με εξέταση κολπικών υγρών και θεραπεύεται με αντι-παρασιτολογικη αγωγή.

Σύφιλη:
Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στο μικρόβιο ωχρά σπειροχαίτη. Η ωχρά σπειροχαίτη εισέρχεται στον οργανισμό από τις βλεννογόνους ή από επιπόλαιους τραυματισμούς του δέρματος, πολλαπλασιάζεται στο σημείο εισόδου όπου δημιουργεί έλκος το λεγόμενο συφιλιδικό έλκος και εν συνεχεία μεταδίδεται στους λεμφαδένες, μετά στο κυκλοφορικό σύστημα και τελικά σε όλο τον οργανισμό.

Υπάρχουν τρία στάδια της σύφιλης. Πρώτα, εμφανίζεται μια μεγάλη ανοικτή πληγή, που ονομάζεται πρωτοπαθές έλκος. Είναι ανώδυνο και σχηματίζεται στο σημείο που είχατε πρώτα επαφή με το βακτηρίδιο της σύφιλης.
Περίοδος επώασης: μια εβδομάδα μέχρι τρεις μήνες, κατά μέσο όρο τρεις βδομάδες πριν δείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα. Η επίκτητη σύφιλη μεταδίδεται από πρόσωπο σε πρόσωπο με την σεξουαλική επαφή και διακρίνεται στα εξής στάδια: Πρωτογόνος σύφιλη, Δευτερογόνος σύφιλη, Λανθάνουσα σύφιλη, Τριτογόνος σύφιλη.

ΙΟΙ
Έρπης:
Υπάρχει σε δύο μορφές. Α) ο χειλικός έρπης και Β) ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Οι δύο αυτοί ιοί μεταδίδονται πολύ εύκολα με μια απλή απτική επαφή ή κατά την σεξουαλική επαφή μεταξύ των βλεννογόνων. Με το φιλί στο στόμα, στοματικό σεξ, αιδοίο με αιδοίο και την ανταλλαγή σεξουαλικών αντικειμένων χωρίς προφύλαξη. Η μετάδοση είναι δυνατή από την ημέρα έξαρσης μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την επούλωση. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να υπάρχει αναζωπύρωση των ιών. Δεν υπάρχει πλήρης ίαση υπάρχουν όμως θεραπείες που περιορίζουν την συχνότητα και την ένταση των εξάρσεων.

Κονδυλώματα papillomavirus- HPV:
Μεταδίδονται με την επαφή των βλεννογόνων. Μπορεί να είναι κονδυλώματα του αιδοίου αλλά επίσης ιώδης λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να εξελιχθεί σε δυσπλασία και σε καρκίνο της μήτρας. Ο καυτηριασμός είναι η συνήθης μέθοδος καταστροφής των κονδυλωμάτων, παρ’ όλα αυτά ο ιός παραμένει στον οργανισμό.
Η δυσπλασία είναι κυτταρικές μεταλλάξεις που πιθανά να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται:
Αιδοίο, κόλπο, περιπρωκτική χώρα, βουβωνική χώρα, τράχηλο της μήτρας.
Σοβαρές επιφυλάξεις διατηρούμε για το προληπτικό εμβόλιο με βάση τα άρθρα που έχουν γραφτεί. Πριν αποφασίσουμε οποιαδήποτε θεραπεία καλό είναι να διασταυρώσουμε πολλές ιατρικές απόψεις.

Ηπατίτιδα Α (VHA): η πλειοψηφία των περιπτώσεων μόλυνσης του ιού δεν είναι με την σεξουαλική επαφή αλλά από τις κακές συνθήκες υγιεινής των τροφίμων. Η ηπατίτιδα Α βρίσκεται μέσα στα κόπρανα και το σάλιο. Ο ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με επαφή στόματος και πρωκτού χωρίς προφύλαξη και ορισμένες φορές από το φιλί.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: πυρετός, ναυτίες, χλόμιασμα, κούραση, διάρροιες, σκουρόχρωμα ούρα, άχρωμα κόπρανα και απώλεια βάρους.
Δεν υπάρχει αγωγή για την θεραπεία της ηπατίτιδας Α (VHA). Μετά από κάποιες εβδομάδες οργανισμός αυτό-θεραπεύεται. Υπάρχει προληπτικό εμβόλιο το οποίο πωλείται στα φαρμακεία.

Ηπατίτιδα Β (VHB): o ιός της ηπατίτιδας Β είναι συχνά μόλυνση μη σεξουαλική, συναντιέται συχνά στις περιπτώσεις ενδημίας ή σε άτομα που εκτίθενται συχνά σε αιματοληψίες, ανταλλαγή συριγγών και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης κατά την διάρκεια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη. Υπάρχει στις σεξουαλικές εκκρίσεις και το σάλιο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: χλόμιασμα στο δέρμα και στα μάτια, σκουρόχρωμα ούρα σε αντίθεση με τα κόπρανα που γίνονται ανοιχτόχρωμα. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από μεγάλη κούραση και πυρετό.
Το 80% των περιπτώσεων ο ιός είναι ιάσιμος. Το 20% ο ιός εξακολουθεί να καταστρέφει το ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα κύρωση ή καρκίνο του ήπατος. Υπάρχει προληπτικό εμβόλιο και συνιστάται σε πρόσωπα που εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο.

Aids hiv
: οι περισσότερες λεσβίες στην Ελλάδα πιστεύουμε άδικα ότι δεν είμαστε εκτεθειμένες στον ιό εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού μας. Η μόλυνση από τον ιό είναι σπάνια μεταξύ των λεσβιών αλλά όχι ανύπαρκτη. Μπορεί να μεταδοθεί κατά την διάρκεια σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη με μια γυναίκα αμφισεξουαλική ή ετεροσεξουαλική. Η άγνοια για τις σεξουαλικές πρακτικές της συντρόφισσας μας και για τις πρώην συντρόφισσές της είναι ένας ακόμη λόγος για σεξ με προφύλαξη.

Αμφισεξουαλικές, λεσβίες ... πόσες από τις γυναίκες...

Είχαν ή έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες (με την θέλησή τις ή με την βία);
Έκαναν ή κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών;
Έκαναν ή κάνουν υποβοηθούμενη γονιμοποίηση (από μη ελεγχόμενο δότη);
Έκαναν ή κάνουν μεταγγίσεις αίματος

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!!

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

Υπάρχει το ιατρικό απόρρητο. Για να μην παθαίνουμε και μετά μαθαίνουμε ρωτάμε την γιατρίνα και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας, ούτε συμβουλευόμασε άλλες πιο "έμπειρες". Κάθε σώμα έχει τη δική του ιδιαίτερη ιδιοσυστασία ας το σεβαστούμε. Το ασφαλέστερο σεξ, η προφύλαξη, οι τακτικές εξετάσεις και η ατομική υγιεινή θα εμποδίσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά, μολύνσεις ή νόσους που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν ίσως και για όλη μας την ζωή. Ευχαριστούμε τη Μαργαρίτα για την μετάφραση μέρους του κειμένου. Ευαγγελία Βλάμη