28 Απρ 2009

Προφύλαξη χωρίς προκατάληψη

Προφυλαχθείτε χωρίς προκαταλήψεις

Εάν θέλετε μια άλλη μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης εκτός από το προφυλακτικό και τη βαζεκτομή, ενταχθείτε σε μια κλινική πειραματική μελέτη.

Η ανακάλυψη και η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού για τις γυναίκες, κάπου στη δεκαετία του '60, αναμφίβολα έφερε επανάσταση στη σεξουαλικότητα γυναικών και ανδρών. Πρωτίστως γιατί οι γυναίκες μπορούσαν πλέον να “ασχοληθούν” με αυτή καθ'αυτή την ερωτική επαφή και την ηδονή, και όχι με τον φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Οι άνδρες, επιπλέον, “έσπρωξαντην ίδια ευθύνη σε κάποιαν άλλη η οποία έπρεπε-πρέπει να θυμάται να παίρνει τα χάπια της και να προσέχει.
Η ανάγκη όμως γυναικών και ανδρών για καλύτερο έλεγχο *Α της αναπαραγωγικής τους ικανότητας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες έρευνες για τη δημιουργία ενός “ανδρικού” αντισυλληπτικού χαπιού.
Προς το παρόν καμία από αυτές δεν έχει οδηγήσει στη δημιουργία και κυκλοφορία ενός χαπιού ασφαλούς, εύχρηστου και αποτελεσματικού, αφήνοντάς μας με τις μόνες δύο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους ανδρικής αντισύλληψης: το προφυλακτικό και τη βαζεκτομή.
Δημιουργία του προσωπικού γιατρού του βασιλιά Ερρίκου του 8ου για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του μονάρχη, το ανδρικό προφυλακτικό *Β αποτελεί μέχρι σήμερα την απλούστερη και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντισύλληψης. Απλό στη χρήση του, βρίσκεται παντού, είναι φτηνό, δεν απαιτεί συνταγή, δεν έχει επιπλοκές, προσφέρει προστασία και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες και άνδρες.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο 2 στις 100 γυναίκες που οι σύντροφοί τους χρησιμοποιούν πάντα σωστά προφυλακτικό θα μείνουν έγκυες, ενώ 15 στις 100 γυναίκες που οι σύντροφοί τους δεν χρησιμοποιούν πάντα σωστά προφυλακτικό θα μείνουν έγκυες.
Και λέγοντας “σωστά” εννοούμε: χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος και τύπο -η προστασία αυξάνεται με τη χρήση σπερματοκτόνων αλοιφών-, τοποθετήστε το προφυλακτικό από τη σωστή πλευρά αφήνοντας ένα κενό στην κορυφή για το σπέρμα και βγάλτε τις φυσαλίδες αέρα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την τοποθέτηση -η τριβή σε εκείνα τα σημεία μπορεί να σπάσει το προφυλακτικό-, εάν παρουσιάζετε αλλεργία στο latex χρησιμοποιήστε προφυλακτικό από άλλο υλικό, πλαστικό π.χ., και βέβαια τοποθετήστε το προφυλακτικό πριν από την είσοδο στον κόλπο, όχι πριν από την εκσπερμάτιση. Η ένταση της στιγμής δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.
Επίσης το προφυλακτικό βοηθά έναν άνδρα στον έλεγχο της εκσπερμάτισης και μερικές φορές και στον καλύτερο έλεγχο της στύσης.
Μην αφήνετε προκαταλήψεις, ταμπού και φόβους να ελέγχουν τη σεξουαλική σας ζωή και τη σεξουαλική σας υγεία.



Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 7.4.09 γραμένο από τον Πέτρο Δρεττά, χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=32886
Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας.
Α*ανεπιθύμητων κυήσεων
Β* Το προφυλακτικό δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο από έντερα ζώου.
Το χειρότερο όλων είναι ότι ενώ γιατρίνες-οι γνωρίζουν την ύπαρξη του γυναικείου προφυλακτικού, δεν κάνουν λόγο για αυτό. Η δυνατότητα του να το φορά η γυναίκα της δίνει προστασία που δεν την εξαρτά από την προαίρεση του συντρόφου. Ευαγγελία Βλάμη