6 Οκτ 2008

"Ερμής"



«ΕΡΜΗΣ» ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΚΟΛΩΝΙΑ

Από ψηλά είδαμε το Ρήνο να κυλά ανάμεσα σε σπίτια κάτω από γέφυρες και μια πόλη καταπράσινη. Αναρωτηθήκαμε αν πάμε σε πόλη ή σε προστατευόμενη οικολογικά περιοχή.
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο κατευθυνθήκαμε στο κέντρο πληροφόρησης για την πόλη. Ένας χώρος που είχε τις αντίστοιχες σημαίες και μπλουζάκια αλλά και εισιτήρια για μουσεία, συναυλίες ή φεστιβάλ στις πλατείες, την όπερα, τις ώρες των μετρό-λεωφορείων. Πληροφοριακό υλικό για την ιστορία της πόλης σε αρκετές γλώσσες αλλά η έκπληξη ήρθε όταν μας έδωσαν τρίπτυχα φυλλάδια για τις και τους λεσβο-πουστο-αμφι-τρανς. Φυλλάδια που περιείχαν χάρτη LGBT μαγαζιών και όχι απλώς friendly που σημαίνει Zoo για να μας δουν οι ετερό, να έχουν να λένε σε φίλες-ους «ναι, τις είδαμε τις λεσβίες». Ούτε εμείς να ζούμε την ηδονοβλεπτική ματιά του κάθε ετεροσεξιστή. Τα μαγαζιά λοιπόν εκεί δεν είναι λεσβο-πουστο-αμφι-τρανς-φοβικά. Τα μαγαζιά από μόνα τους ενισχύουν οικονομικά την Pride, LGBT ταινίες, συζητήσεις αλλά και κάθε εκδήλωση. Τα LGBT μαγαζιά δίνουν περισσότερα χρήματα συνήθως αλλά και τα μη LGBT δεν πάνε πίσω.
Ελληνικό εστιατόριο ενίσχυσε το συμπόσιο με φαγητό και της δύο μέρες και όχι το αφεντικό δεν ήταν γκέι! Τα εστιατόρια και τα μπαρ μαζί με τους κινηματογράφους κάνουν εκπτώσεις κι αν γίνεις μέλος οι εκπτώσεις μεγαλώνουν.
Ας πάμε στο κέντρο της πόλης. Εκεί ακριβώς στον παλιό σταθμό της πυροσβεστικής με την αιγίδα του Δήμου Κολωνίας και την αντιδημαρχίνα κα. Έλφη Σο-Αντβέρπες ως υπεύθυνη της διοργάνωσης του συμποσίου. Σημειώστε ότι η εν λόγω κυρία είναι μέλος και στηρίζει το κέντρο «hiv-βοήθεια» από τη γέννησή του εδώ και δέκα χρόνια.
Στις 2-4 Μαΐου 2008 έγινε το συμπόσιο με αντιπροσωπείες του «ΕΡΜΗ» από αρκετές πόλεις της Γερμανίας, γυναίκες και άνδρες εκπροσώπους όλων των κομμάτων από διαφορετικά κρατίδια, από το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Ελληνικής Πολιτιστικής Ομάδας.
Ο ΕΡΜΗΣ είχε αρκετά θέματα, ξεκινώντας με την αξιόλογη δουλειά του για ΛεΠΑΤ μετανάστριες ελληνίδες και μετανάστες έλληνες στην Γερμανία.
Δεν μας εντυπωσίασε το πόσο βαριά ήταν και παραμένει η αποκάλυψη στην ελληνική οικογένεια του ομοερωτικού προσανατολισμού. Οι λέξεις lesbe και schwul δεν μεταφράζονται εύκολα από τις ελληνίδες λεσβίες και τους έλληνες γκέι στην ελληνική οικογένεια ως λεσβία-πούστης, ενώ στην καθημερινότητα της Γερμανίας ακούγεται παντού. Θα μάθουμε περισσότερα για αυτό το βάρος με την δίγλωσση έκδοση έρευνας μέλους του ΕΡΜΗ που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Η εκκλησία και πως αυτή υπάρχει ή δεν υπάρχει στην ζωή των ελληνίδων και ελλήνων μέσω της οικογένειάς ήταν ένα ακόμη θέμα μαζί με την επιθυμία της επιστροφής στην γενέθλια γη, που είχε σαν αποτέλεσμα πολλά από τα παιδιά να νοιώθουν ξεκρέμαστα μεταξύ Γερμανίας- Ελλάδας.
Ακούσαμε για τις συμμετοχές στην Pride μαζί με το Κουρδιστάν ή τη Τουρκία, δράσεις και πιέσεις σε κόμματα και φορείς ώστε να μην χαθεί η ελληνική ταυτότητα και παράλληλα να υπάρξει ενσωμάτωση στην γερμανική κουλτούρα και κοινωνία και η αποδοχή τους από την πλευρά της.
Αλλά και πολλά πάρτυ που συναντιόνται λεσβίες γκέι αμφί και τρανς που ζουν στην πόλη αλλά προέρχονται από την Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Αγγλία Κύπρο κλπ, για να μιλήσουν και κυρίως να γλεντήσουν με διαφορετικές μουσικές που ακούγονται πιο ευχάριστα όταν όλες-οι μαζί γλεντάμε.
Η αντιδημαρχίνα κα. Έλφη Σο-Αντβέρπες εξέθεσε τα όσα έχει κάνει ο Δήμος Κολωνίας για τα LGBT θέματα, δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωση των ελληνίδων και ελλήνων LGBT στην γερμανική κοινωνία.
Στην συνέχεια βρέθηκαν να συναγωνίζονται κόμματα και φορείς όχι μόνο για το ποιο έκανε τα περισσότερα αλλά και τι πρόκειται άμεσα να κάνουν. Η συμμετοχή των κομμάτων και των φορέων σε LGBT δράσεις είναι δεδομένη ακόμη και αυτής της ίδιας της εκκλησίας με ανάλογες δράσεις και αιτήματα. Τμήμα της εκκλησίας ασχολείται και υποστηρίζει τις-τους LGBT μέσα στους ίδιους τους κόλπους της.
Ως καλεσμένη και μέλος του ΕΡΜΗ μίλησα για την κατάσταση των LGBT στην Ελλάδα, για τους όρους που χρησιμοποιούμε και γιατί. Για την επιρροή που έχουν οι δράσεις της Ελλάδας στην Γερμανία και το αντίστροφο, όσο περισσότερα κάνουμε στην μια ή την άλλη χώρα τόσο θετικότερα επηρεάζονται τα κράτη. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο διασυρμός της λέξης «λεσβία» στα δικαστήρια από τον εκδότη του περιοδικού «Δαυλός», μαζί με την εξαδέλφη και την ανιψιά του, για το ότι όταν χρησιμοποιείται ο όρος λεσβιακή αλλά και λεσβία, βλάπτονται ηθικά και ψυχικά αφού πήραμε με δόλο τον ιστοριογεωγραφικό προσδιορισμό για να τον μετατρέψουμε σε σεξουαλικό. Αφού γέλασε όλο το ακροατήριο πιστεύοντας πως αστειεύεται, έφριξαν με τον ετεροσεξισμό και ρατσιμό των μηνυτριών-ή και πρότειναν ομόφωνα να στηρίξουν τη δίκη. Η αντιδήμαρχος κα. Έλφη Σο-Αντβέρπες μας κάλεσε σε γκέι μπαρ το ίδιο βράδυ για να μιλήσουμε περισσότερο για την Ελλάδα και να οργανώσουμε το ταξίδι της. Έφτασε φορώντας τζίν και πέτσινο σπορ μπουφάν χωρίς να ψάχνει για τοίχο που ως βάθος πεδίου θα είχε θρησκευτική εικόνα, σαν το δήμαρχο της Αθήνας και όχι μόνο. Ετοιμάστηκε να έρθει, να συναντήσει τον εδώ δήμαρχο και να συμμετάσχει στη Pride 2008 αλλά αργότερα ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμά της ματαίωσαν το ταξίδι της. Όχι όμως και του ΕΡΜΗ που φέτος θα έχει δικό του περίπτερο στην Athens Pride 2008.
Η κα Σοφία Γεωργαλίδη εκπρόσωπος της ελληνικής Πρωτοβουλίας Πολιτιστικής Ομάδας ζήτησε συγνώμη για την στάση-συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας και την αδράνεια της Πολιτείας που την κάνει συνεργό στις διακρίσεις. Μίλησε για τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας που δεν είναι μόνο ο ελληνικός πολιτισμός αλλά και το σήμερα τόσο της Ελλάδας αλλά και των ελληνίδων και ελλήνων που ζουν εντός και εκτός της.
Το συμπόσιο έκλεισε αφού όρισε την επόμενη συνάντηση στην Στουτγάρδη το 2009.
Είδαμε από κοντά το κέντρο hiv-βοήθειας που συγκατοικεί με την Pride της Κολωνίας, ενισχύεται οικονομικά από το κράτος εδώ και δέκα χρόνια, έχει εστιατόριο καφέ που προσφέρει γεύματα, ροφήματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Το προσωπικό ως επί το πλείστον είναι γυναίκες-άνδρες οροθετικές-οι που θέλουν να ξαναμπούν στην επαγγελματική δράση. Επειδή το επίδομα στις οροθετικές-ους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, πολλές-οι τρώνε εκεί και έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν σε ένα πιο φιλικό επίπεδο. Το κέντρο εκδίδει βιβλία και φυλλάδια για το hiv aids, ενημερώνει τα σχολεία γύρω από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ΣΜΝ και το hiv aids, κάνει εξειδικευμένα σεμινάρια και ομάδες στήριξης οροθετικών. Παλιότερα φιλοξενούσε οροθετικές-ους που δεν είχαν που να μείνουν, η εξέλιξη της θεραπείας ακύρωσε την ανάγκη φιλοξενίας. Κάνει έρευνες για τα ΣΜΝ- hiv, συζητά με την ιατρική κοινότητα για τα αποτελέσματα των ερευνών. Πχ Αφού οι έρευνες έδειξαν ότι μη οροθετικά παιδιά μπορούν να γεννηθούν από οροθετικές μητέρες, κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες, να επιτρέπουν οι γιατρίνες-οι σε οροθετικές έγκυες, να γεννήσουν τα παιδιά τους και όχι να τις εξαναγκάζουν σε υποχρεωτική έκτρωση. Φέτος θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για τα ΣΜΝ hiv aids στις λεσβίες, για ασφαλέστερο σεξ και διατήρηση της υγιεινής –υγείας.
Το παράρτημα του «LSVD= Σύλλογος λεσβιών πούστηδων της Γερμανίας» συνεχίζει τα προγράμματα για την εξάλειψη των διακρίσεων. Φέτος ένα μέρος του έργου έχει εξειδικευτεί στη καμπάνια για τη λεσβοφοβία και τρανσφοβία όπως η Γαλλία εδώ και μερικά χρόνια.
Στις μέρες που απέμεναν πήγαμε για ψώνια και είδαμε στα καταστήματα και τα μετρό να φιλιούνται λεσβιακά ή γκέι ζευγάρια όλο χαρά. Στα καφέ κουβέντα, χυμοί, μακροχρόνια πρωινά, περιοδικά LGBT. Ένα ρόφημα σοκολάτας 1.5 και το γλυκό 2.5 ευρώ. Στα κλαμπ κάθε μέρα περνά κόσμος και πίνει χυμό ή μπύρα με 1.5ευρώ. Έτσι είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε πολλά μπαρ καφέ. 7 ευρώ ήταν το κόστος του πιο «ακριβού!» κλαμπ που επισκεφτήκαμε, ένα τρανς μπαρ με φοβερό σόου για ώρες, από αξιολάτρευτες drag queens όλων των μεγεθών και των ηλικιών. Σε κινέζικο εστιατόριο με 4 ευρώ φάγαμε νοστιμιές και τα imbiss από το πρωί ως το βράδυ μας σέρβιραν λιχουδιές.
Ατέλειωτες βόλτες και πικ-νικ στα απέραντα πάρκα που τα συναντάς παντού μέσα στην πόλη, με σκυλιά, ενήλικες και παιδιά ανεξάρτητα αν είναι από λεσβιακά, γκέι, αμφί τρανς ή ετερο ζευγάρια που παίζουν τρώνε και ξαπλώνουν τεμπέλικα όλα μαζί στον ήλιο. Ποδήλατα διασχίζουν την πόλη σε ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές πάνω στα πεζοδρόμια, που δεν έχουν θέση μηχανάκια ή αυτοκίνητα. Μπήκαμε στο κεντρικό κατάστημα της κολόνιας 4711 όπου θεωρείται ότι συνεχίζει να αναβλύζει η πρωταρχική πηγή της κλασικής κολόνιας 4711. Το όνομα-αριθμό το έδωσε ένας γάλλος και η έννοια της κολόνιας πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Φανταστείτε οι Κολωνέζες και οι Κολωνοί να μας κάνουν μήνυση γιατί το όνομά της πόλης τους το χρησιμοποιούμε για τις κολόνιες ή το Αμβούργο να μας κυνηγάει για το χάμπουργκερ.
Επισκεφτήκαμε το ρωμαϊκό-γερμανικό μουσείο να δούμε έκθεση με θέμα τις Αμαζόνες και το μουσείο Λούντβιχ να θαυμάσουμε Πικάσο, Κλίμτ, αιγυπτιακά Φαγιούμ, Άντυ Γουόρχολ.
Φωτογραφίσαμε: Την κοιλόκυρτη οροφή της όπερας αφιερωμένη στα κύματα του Ρήνου που κατευθύνονται πάντα στο Βορά. Το παλιό λιμάνι που οι δύο αιώνων αποθήκες του και η περιοχή ολόκληρη συντηρείται για να ομορφαίνει την πόλη ακόμη περισσότερο κι είναι από τα λίγα σημεία που δεν έχουν κοντινό πάρκινγκ αλλά και ένα δρομάκι που ονομάζεται «Σοκάκι του αλατιού». Την πανύψηλη καθεδρική εκκλησία, που είναι σημείο προσανατολισμού αν χαθούμε μέσα στην πόλη, η οποία περίμενε χρόνια για να αποκτήσει καμπαναριά, γιατί κάποιος πάντα έτρωγε τα χρήματα που μαζεύονταν από τις πολίτισες και τους πολίτες. Χαζέψαμε του ιερείς με τα κόκκινα ρούχα και μια ιέρεια που μιλούσε άμεσα με τις πιστές-πιστούς σε άλλη εκκλησιά.
Πρωί -πρωί πετάξαμε ψηλά βλέποντας να διαπλέουν τον Ρήνο καράβια, την πόλη να φωτίζεται από τον ήλιο. Μια πόλη σαν αυτή ονειρευόμαστε να κάνουμε την Αθήνα. Αφήσαμε την Κολωνία με τις καλύτερες εντυπώσεις, σαν την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.



Το άρθρο γράφτηκε στις από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην city uncovered.