6 Οκτ 2008

Απευθύνουμε τις καταγγελίες μας



Απευθύνουμε τις καταγγελίες μας

Εκτός από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΚΟ, τρεις είναι οι φορείς τις πολιτείας που μπορούμε να καταθέσουμε τις καταγγελίες μας όταν δεχτούμε διακριτική μεταχείριση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη (πάλι ο όρος πολίτης υπερσκελίζει τον όρο πολίτισα) είναι ανεξάρτητη αρχή που έχει αναγνωρισθεί από το σύνταγμα. Έχει την κύρια ευθύνη για την προώθηση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στις δημόσιες υπηρεσίες. Εξετάζει τις καταγγελίες διάκρισης στη βάση της παραπάνω αρχής σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης καλύπτει τον ιδιωτικό τομέα εκτός από αυτόν της εργασίας. Εξετάζει τις καταγγελίες και φροντίζει να συμφιλιώσει τις δύο αντικρουόμενες πλευρές. Τον τομέα αυτό εποπτεύει ο Υπουργός Δικαιοσύνης αυτό δεν σημαίνει ότι απευθυνόμαστε άμεσα σε αυτόν.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι δημόσια υπηρεσία και στόχος της είναι η προώθηση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Το Σώμα Επιθεώρησης είναι εκείνο που συμφιλιώνει τις διαφορές μεταξύ εργαζόμενης-ου και εργοδοσίας. Μπορεί να επιβάλει πρόστιμα τα οποία καρπώνεται το κράτος. Εξετάζει μαρτυρίες και ζητά από κάθε εγκαλούμενη-ο ή τρίτο πρόσωπο(δημόσια αρχή ή ιδιώτισα-η) πληροφορίες.
Και οι τρεις φορείς διενεργούν έρευνες, δημοσιεύουν εκθέσεις και προβαίνουν σε συστάσεις για τις διακρίσεις.
Οι ΜΚΟ είναι συνήθως που προτιμούν οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές-οι, γυναίκες και άνδρες τρανς να καταγγείλουν τις διακρίσεις που δέχτηκαν. Οι ΜΚΟ με την σειρά τους στηρίζουν αυτήν-ον που βλάπτεται, να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, ώστε να αποδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο η διάκριση. Συμβουλεύονται επιστημόνισες-ες ανάλογα με το θέμα, γράφουν επιστολές και προωθούν το θέμα σε κόμματα Αρχές και ΜΜΕ. Εδώ δεν πρέπει να παρανοήσουμε και να θεωρούμε τις ΜΚΟ αλλά ούτε και τις προαναφερόμενες αρχές-φορείς ως δημόσιες υπηρεσίες που θα επιτελέσουν το έργο χωρίς την βοήθειά μας. Οι ΜΚΟ προτείνουν και δρουν μαζί με το θύμα διάκρισης και όχι μόνες.
Διευθύνσεις επικοινωνίας για τις καταγγελίες μας:
Συνήγορος του Πολίτη
http:// www.synigoros.gr/diakriseis/index.htm
diakriseis@synigoros.gr
Επιτροπή Ίσης Μεταχείρίσης-Υπουργείο Δικαιοσύνης
www.ministyofjustice.gr
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας http://www.ypakp.gr
ypersepe@otenet.gr
Αν θέλουμε λοιπόν να γίνουν φανερές και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος μας ας τις καταγγείλουμε.



Το άρθρο γράφτηκε στις από την Ευαγγελία Βλάμη και δημοσιεύτηκε στην city uncovered.