6 Οκτ 2008

Εφημερίς της κυβερνήσεως



ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 16 27 Ιανουαρίου 2005

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.3304

«Εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
Δηλαδή το ελληνικό δίκαιο ενσωματώνει τις Οδηγίες 2000/43/ΕΚ και 2000/78/ΕΚ, καλύπτοντας και τους πέντε λόγους διάκρισης των προαναφερθεισών Οδηγιών.
Όλες-οι ελπίζουμε σε κείνη την μέρα που θα αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα, από όπου και αν προερχόμαστε. Έχουμε συνειδητοποιήσει πως τα άρθρα του συντάγματος που αναφέρονται στην ισότητα όλων δεν είναι αρκετά για την πραγμάτωσή της.
Τα φαινόμενα διάκρισης έγιναν-γίνονται θέμα στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, συμβούλια, επιτροπές τα οποία αποφάσισαν πως χρειάζονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων. Στο βαθμό που αφορά την κοινότητά μας το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου με τις υπόλοιπες διακρίσεις να ακολουθούν.
Η Ευρ. Ένωση έφτιαξε τις οδηγίες 43 και 78 το 2000, η Ελλάδα μετά κόπων και βασάνων επικύρωσε αυτές τις οδηγίες με τον νόμο 3304 το 2005. Οι οδηγίες ήταν ένα γενικό πλαίσιο για την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης ανεξάρτητα της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και του κακομεταφρασμένου σεξουαλικού προσανατολισμού σε γενετήσιο προσανατολισμό.
Η κακή μετάφραση του όρου δεν θεωρείται τυχαία. Ο όρος γενετήσιος και όχι σεξουαλικός προσανατολισμός παραπέμπει στην αναπαραγωγή και μόνο. Αρνείται να δεχτεί ότι το σεξ υπάρχει για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αποδέχεται δε μόνο την μορφή του σεξ που αναπαράγει. Άρα όσες-οι κάνουν σεξ για οποιοδήποτε άλλο λόγο (πχ την ευχαρίστηση) ή χρησιμοποιούν μη αναπαραγωγική στάση φαντάζουν σχεδόν έκνομες-οι. Σύντομα η νομοθεσία θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν έχει έρθει ήδη, αφού για την παραγωγή παιδιών το σεξ δεν είναι απαραίτητο.
Πόσο μάλλον που σε λίγα χρόνια το πανεπιστήμιο του Νιού Κάστλ της Αγγλίας θα είναι έτοιμο να παράγει παιδιά που θα προέρχονται από βλαστοκύτταρα γυναίκας. Τότε το παιδί θα είναι βιολογικό παιδί δύο γυναικών και να δούμε τι θα το κάνει η ελληνική νομοθεσία, η οποία θα αναγκαστεί να αλλάξει και την τεκνοθεσία.
Ο 3304 ξεκινά ως ένας κύκλος και καταλήγει σε δύο ομόκεντρους κύκλους, μόνο που ο ένας έχει μεγαλύτερη ακτίνα. Το πιο σημαντικό του νόμου αυτού είναι, ότι θέτει την Αρχή της Ίσης Μεταχείρίσης και εμείς μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτής της γενικής αρχής του νόμου. Μέχρι πριν την ψήφιση του 3304/2005 όταν δεχόμασταν διάκριση ξεκινούσαμε με το νόμο για την προσβολή προσωπικότητας, τώρα στηριζόμαστε σε αυτόν, αυτά λέει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Το κέντρο βάρους του νόμου είναι στο χώρο εργασίας και της απασχόλησης. Οι πληθυσμιακές ομάδες που καρπώνεται τα περισσότερα θετικά μέτρα είναι οι μετανάστριες-ες και γυναίκες άνδρες άλλων θρησκευμάτων.
Ας μάθουμε τον 3304/2005 για να τον χρησιμοποιήσουμε όταν τον χρειαζόμαστε και θα δούμε ότι χρειάζεται διεύρυνση ώστε να μας συμπεριλάβει σε όλους τους τομείς του. Γιατί συχνά πυκνά «κουτουλιόμαστε» με τις διακρίσεις.