13 Σεπ 2008

Γυναικείο προφυλακτικό femidom

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ FEMIDOM
Ο κίνδυνος των σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ), χωρίς την αντίστοιχη πληροφόρηση του γυναικείου πληθυσμού, και η σιωπή των θεσμών- φορέων (ΚΕΛΠΝΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΙ) και με το Υπουργείο Παιδείας να επιμένει στην άρνηση εφαρμογής του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, μας αναγκάζει να προσπαθήσουμε εμείς.
 Οι φορείς-θεσμοί με την αδιαφορία τους συμβάλλουν στην άγνοια, ενοχοποίηση, στιγματισμό, και τελικά στην ελλιπή προστασία, των γυναικών για την ατομική υγιεινή, τις διάφορες σεξουαλικές πρακτικές, τα ΣΜΝ, και τις εκτρώσεις που ακόμη σήμερα, το έτος 2008 αντικαθιστούν την αντισύλληψη.
 Τα γυναικεία προφυλακτικά (FEMIDOM) δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, αν και στο παρελθόν κυκλοφόρησαν αλλά η έλλειψη ενημερωτικής καμπάνιας δεν στήριξε την διάδοσή τους. Ο δεύτερος λόγος απόσυρσής τους ήταν και το υψηλότερο κόστος τους σε σχέση με τα ανδρικά προφυλακτικά. Μπορείτε να τα βρείτε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και να τα παραγγείλετε στο διαδίκτυο. Ένα κουτί περιέχει από 3 έως 5 προφυλακτικά και κοστίζει περίπου 10-15€.
15 λόγοι που οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικό τες προφυλακτικό:

  1. Προσωπική Υγιεινή
  2. Το τοποθετεί η ίδια στον κόλπο της χωρίς να υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια της-του συντρόφισας-ου της η χρήση του προφυλακτικού.
  3. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε 1%
  4. Δεν έχει καμία απολύτως συνέπεια ενάντια στην υγεία. (Όπως αντίθετα έχει αποδειχθεί για την χρήση του σπιράλ).
  5. Δεν έχει καμία παρενέργεια όπως τα αντισυλληπτικά
  6. Ευκολία της χρήσης όποτε και όταν το χρειάζεται
  7. Καλύτερη εφαρμογή στα τοιχώματα και το βάθος του κόλπου
  8. Καλύτερη απορρόφηση κολπικών-σπερματικών υγρών
  9. Προστασία του κόλπου από φλεγμονές και τραυματισμούς εξαιτίας της μηδενικής σχεδόν τριβής
  10. Η χημική σύνθεση του λιπαντικού δεν δημιουργεί κανένα ερεθισμό.
  11. Το υλικό της κατασκευής του (πολυουρεθάνη) είναι μαλακό και απαλό όπως το φυσικό σφουγγάρι, και δεν προκαλεί αλλεργίες (το 10% των γυναικών είναι αλλεργικό στο λάτεξ. (Landmann R., L’allergie au latex, Le journal du Sida, 63, 17, juin-julliet 1994).
  12. Δεν διαρρηγνύεται εύκολα με τα νύχια
  13. Είναι εύχρηστο, εισχωρεί στον κόλπο σε λιγότερο χρόνο από το ταμπόν
  14. Έχει μικρό όγκο και απαιτεί ελάχιστο χώρο φύλαξης (τσέπη, νεσεσέρ, τσάντα)
  15. Δεν υπάρχει αίσθηση στενότητας για τον άνδρα (έτσι λοιπόν δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι εμποδίζετε η στύση του)

Όλοι οι παραπάνω λόγοι ισχύουν για όλες γυναίκες ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σεξουαλικές πρακτικές τες. Τα ως τώρα μέσα προφύλαξης (διάφανη μεμβράνη, χειρουργικά γάντια, dental dam) δεν εγγυώνται την αντίστοιχη ποσοστιαία προστασία του γυναικείου προφυλακτικού.Η μονοπώληση για άλλη μια φορά στην αγορά ανδρικών μέσων προφύλαξης, που η χρήση τους εναπόκειται στους ίδιους, προσβάλει την αξιοπρέπεια, ισότητα των γυναικών ως προσωπικότητες, φύλο και ερωτικές συντρόφισσες. Είναι σαφώς καλύτερο να υπάρχουν 2 μέσα (γυναικείο και ανδρικό προφυλακτικό) για την προστασία των ερωτικών συντρόφων. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να επιλέγουν.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ FEMIDOM ΣΕ 7 ΚΙΝΗΣΕΙΣ
- Κάθε γυναίκα θα βρει τον πιο άνετο τρόπο τοποθέτησης: Ξαπλωμένη, καθιστή στην τουαλέτα, ή όρθια ακουμπώντας το ένα πόδι στην άκρη της λεκάνης.- Με καθαρά χέρια ανοίξτε το περίβλημα του προφυλακτικού-femidom και βγάλτε το προφυλακτικό με προσοχή, κυρίως αν φοράτε κοσμήματα.
- Βεβαιωθείτε ότι ο εσωτερικός δακτύλιος βρίσκετε στο βάθος του προφυλακτικού. Κρατήστε το προφυλακτικό-femidom πιέζοντάς το μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.
- Χωρίς να το απελευθερώσετε εισάγετε τον εσωτερικό δακτύλιο μέσα στον κόλπο και ωθήστε τον, όσο βαθύτερα γίνεται.
- Στην συνέχεια τοποθετήστε τον δείκτη σας στο εσωτερικό του προφυλακτικού, ωθώντας τον εσωτερικό δακτύλιο του προφυλακτικού-femidom ως το βάθος του κόλπου
- Όταν τοποθετηθεί σωστά το προφυλακτικό-femidom ο εξωτερικός δακτύλιος πρέπει να βρίσκετε στον είσοδο του κόλπου, έξω ακριβώς από τον κόλπο.
- Για την εξαγωγή του προφυλακτικού-femidom στρίψτε τον εξωτερικό δακτύλιο με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει το άνοιγμα του προφυλακτικού και να εμποδιστεί η ροή κολπικού-σπερματικού υγρού. Τέλος απλά τραβήξτε το προς τα έξω.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ –ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ-ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ FEMIDOM



Ευχαριστούμε την Μαργαρίτα για την μετάφραση στις 7.5.2004, των λόγων και του τρόπου χρήσης του γυναικείου προφυλακτικού-femidom. Κάθε πρόσθετη πληροφορία για το θέμα των ΣΜΝ, των ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών, τη γυναικεία σεξουαλικότητα, καθώς και την υγιεινή είναι ευπρόσδεκτη. Ευαγγελία Βλάμη