7 Δεκ 2011

Δήλωση της ΕΕ για την Ημέρα κατά του Aids Α'

Δήλωση της ΕΕ και των χωρών μελών της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS A'

1. Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των συγγενισών, φιλενάδων και των αγαπημένων που έχουν χάσει τη ζωή τις εξαιτίας του AIDS και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την υποστήριξη όλων εκείνων που ζουν με τον ιό HIV και όλες εκείνες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

2. Φέτος είναι μια ξεχωριστή επέτειος. 30 χρόνια από τότε που η κοινωνία έμαθε για τον HIV και το AIDS. Τον Δεκέμβριο του 1981, ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κρούσματα του AIDS. 30 χρόνια αγώνα προσωπικής θυσίας εκατομμυρίων ανθρώπων, 30 χρόνια που πάνω από 30 εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν και 16 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια έχουν μείνει ορφανά εξαιτίας του AIDS. Ο ιός HIV και το AIDS έχει αγγίξει όλες τις χώρες, αμέτρητες κοινότητες και οικογένειες. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων πάνω από 16.065.000 είναι γυναίκες και κορίτσια ζουν με τον ιό HIV σε όλη τη γη και πάνω από 7.000 νέα κρούσματα συμβαίνουν κάθε μέρα, κυρίως σε όσες ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

3. Αλλά επίσης 30 χρόνια δέσμευσης και συνεργασίας σε επίπεδο που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν. Η ανταπόκριση στον HIV μάς έχει διδάξει πολλά για τη σημασία της συνεργασίας, του διαλόγου, της ζωτικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εντυπωσιακή πρόοδος έχει επιτευχθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγώντας σε πτώση σχεδόν 20% του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV κατά την τελευταία δεκαετία και σχεδόν 19% μείωση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS κατά την περίοδο 2004 - 2009.

4. Η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στις περισσότερο πληγείσες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού ζουν με τον ιό HIV. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπερήφανη που συνεισφέρει σε αυτά τα εξαιρετικά επιτεύγματα στην παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV και του AIDS και είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας ισχυρών εταίρων, όπως η UNAIDS, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ΠΟΥ, το Παγκόσμιο Ταμείο, η UNITAID, οι Άνθρωποι που Ζουν με τον ιό HIV και η κοινωνία των πολιτισών. Το 2010, το ποσό της Συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του HIV-AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ανήλθε στο 53% του συνόλου των εισφορών και αντιστοιχεί σε 1.493.000.000 δολάρια των Ην. Πολιτειών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις χώρες μέλη της ΕΕ). Ωστόσο, πάνω από οκτώ εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να έχουν ανάγκη πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία και οι νέες λοιμώξεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τον αριθμό των προσώπων που αρχίζουν θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι ο HIV και το AIDS εξακολουθούν να αποτελούν μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

5. Σε επτά χώρες, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, η επίπτωση του ιού HIV αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ 2001 και 2009. Η ΕΕ μέσω της συνεργασίας της με χώρες θα εντείνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ζητώντας επείγουσα κλιμακωτή μεγένθυση των προγραμμάτων πρόληψης και των υπηρεσιών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη του ιού HIV και του AIDS.

6. Η ΕΕ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην αντιμετώπιση του HIV και AIDS και την καλύτερη ευθυγράμμιση θεσμικής απάντησης της ΕΕ στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο του ιού HIV σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόκληση τώρα είναι να παραμείνει το AIDS ψηλά στην ατζέντα μας και να επισπευθούν οι ενέργειες σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο ώστε να κατευθυνθούν προς το τέλος της επιδημίας.

7. Η ΕΕ χαιρετίζει την περιεκτική επισκόπηση της προόδου που σημειώθηκε προς τη δέσμευση επίτευξης όλων των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας 2000 και τους φιλόδοξους στόχους για το 2015 που κατοχυρώνονται στην Πολιτική Διακήρυξη για το HIV-AIDS: Εντατικοποίηση των Προσπαθειών μας να Εξαλειφθεί ο ιός HIV-AIDS που εγκρίθηκε από την συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, τον Ιούνιο 2011. Οι στόχοι αυτοί θα μας φέρουν πιο κοντά σε έναν κόσμο με μηδενικές νέες λοιμώξεις του ιού HIV, μηδενικούς θανάτους λόγω του AIDS και μηδενικές διακρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνεται με την AIDS κοινότητα και στηρίζει περαιτέρω την στρατηγική της UNAIDS "Καταφέρνοντας το Μηδέν" και δράττεται της ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να παίξει ρόλο στην κοινή ευθύνη να τεθεί τέλος στον ιό HIV.

8. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί για τους στόχους του 2015 ώστε οι 15 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες που ζουν με HIV να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, να μειώσει κατά το ήμισυ τη σεξουαλική μετάδοση, να μειώσει κατά το ήμισυ τη μετάδοση του ιού όσων κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, να εξαλείψει τη μετάδωση του HIV από τη μητέρα στο παιδί και να μειώσει ουσιαστικά τους θανάτους των μητέρων που σχετίζονται με το AIDS.

9. Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η επιδημία του HIV. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές πρόληψης είναι αποδεικτικά στοιχεία, σωστά στηριγμένες και καλύπτουν μεγάλο εύρος, οικοδομούνται με την κατανόηση των τοπικών συνθηκών, και πάντοτε με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κλιμάκωση της χρήσης των υφιστάμενων μεθόδων πρόληψης με την προώθηση χρήσης νέων μεθόδων πρόληψης και τεχνολογίας.

10. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για την ευπάθεια των γυναικών και των κοριτσιών στη μόλυνση από HIV που σχετίζονται με φυσιολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, τις ανισότητες λόγω φύλου και με τη βία που βασίζεται στο φύλο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν πάνω από το 50% όλων όσων ζουν με τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο ιός HIV και το AIDS παραμένουν η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών σε ηλικία παιδοποίησης. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα ενισχύσει τις δράσεις προώθησης της ισότητας των γυναικών με προσεγγίσεις ευαισθητοποίησης, της ισότητας των γυναικών και της χειραφέτησης καθώς και των δικαιωμάτων τις, ιδίως το να προστατεύονται από μη ασφαλές σεξ, ιδιαιτέρως σε σχέση με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κάθε μορφής σεξουαλικής εκμετάλλευσης τις. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση υπεύθυνης συμπεριφοράς, ιδιετέρως των ανδρών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.12.11 και την μεταφράσαμε από την Consilium Europa στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/lsa/126488.pdf