11 Απρ 2009

Θρησκευτικοί γάμοι λεσβιών στην Σουηδία

Η ΣΟΥΗΔΙΑ επιτρέπει τον γάμο σε λεσβιακά ζευγάρια

Η ΣΟΥΗΔΙΑ από τον επόμενο μήνα θα επιτρέψει σε λεσβιακά ζευγάρια να τελέσουν πολιτικό γάμο νόμιμα
Με θέρμη ψήφισε το Κοινοβούλιο την Τετάρτη την αναγνώριση του γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια και έγινε η 5η χώρα στην Ευρώπη που το έκανε πράξη.
Η Σουηδία υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε νομικά δικαιώματα του Συμφώνου Συμβίωσης σε λεσβιακά ζευγάρια,στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και επέτρεψε σε αυτά να παιδοθετούν από το 2002.
Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να τελέσουν γάμο είτε με πολιτική είτε με θρησκευτική τελετή, παρ’ όλο που μεμονωμένα οι εκκλησίες μπορούν να επιλέξουν να μην το κάνουν.
Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με 226 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2009.
Η Κυβέρνηση δήλωσε στην ιστοσελίδα της ότι “Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το κοινωνικό φύλο δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στην ικανότητα προς τέλεση γάμου και ότι ανακαλείται ο νόμος για την καταχωρημένη οικογενειακή συμβίωση”.
Το νομοσχέδιο υποστήριξαν τα 6 από τα 7 κόμματα του Κοινοβουλίου, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών –ένα από τα 4 κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Λουθηρανή εκκλησία, η μεγαλύτερη στη Σουηδία, έχει προσφερθεί να ευλογήσει την οικογενειακή συμβίωση των λεσβιακών ζευγαριών από τον Ιανουάριο του 2007, αλλά δεν έχει ακόμη προσφέρει την επίσημη υποστήριξή της στον όρο “γάμος” και θα επιτρέψει στις-στους πάστορές της να αρνηθούν ατομικά να τελέσουν γάμους.
Η Σουηδία αποτελεί την 5η Ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ολλανδία(2000), το Βέλγιο(2003), την Ισπανία(2005) και τη Νορβηγία(2008),που αναγνωρίζει τον γάμο ανάμεσα σε λεσβιακά ζευγάρια.
Σε άλλες χώρες, όπως τον Καναδά(2005) και τη Νότια Αφρική(2006), έχει θεσπιστεί παρόμοια νομοθεσία, όπως και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και από κάποιες τοπικές αρχές σε άλλες χώρες.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.4.09 στο http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7978495.stm και το μεταφράσαμε.