11 Απρ 2009

Η Τζόντι Φόστερ παραδέχτηκε τη λεσβιακότητά της

Στο στόχαστρο των ΜΜΕ επειδή δήλωσε την λεσβιακότητά της Τζόντι Φόστερ: αντιδράσεις από τη δημόσια παραδοχή της γνωστής ηθοποιού

Στο Χόλιγουντ δεν είναι μυστικό ότι η Τζόντι Φόστερ είναι λεσβία. Ούτε ότι είναι από τις ελάχιστες πρωταγωνίστριες της αμερικανικής βιομηχανίας θεάματος που διατηρεί σταθερή σχέση. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα ήταν απρόθυμη να το παραδεχθεί δημοσίως.

Πριν από λίγες ημέρες μίλησε ανοιχτά για το θέμα σε συνέντευξή της όταν ευχαρίστησε δημόσια την αγαπημένη της για την υποστήριξή της, παρά τα μεγάλα εμπόδια που προκάλεσε στη σχέση τις η δημοσιότητα. «Ευχαριστώ την ωραία μου Σίντνεϊ, που μένει μαζί μου όλες τις κακές και τις καλές στιγμές». Ήταν μια δήλωση που σήκωσε το βάρος μιας σχέσης η οποία μετρά 14 χρόνια, παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στον δρόμο της, και έγινε κατά τη διάρκεια βράβευσης της ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και παραγωγού από την οργάνωση: “Γυναίκες στην Ψυχαγωγία”.

ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Ο μεγαλύτερος φόβος των λεσβιών ηθοποιών είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστικές σε ρόλους ετερό

Από τα πλέον εκτεθειμένα και εξοικειωμένα με τον φακό πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών, κι όμως, της ήταν αδιανόητο να μιλήσει για το «μυστικό» μπροστά στο κοινό της.

Δεδομένης μάλιστα της αντίδρασης των ΜΜΕ στην παραδοχή της Φόστερ για την ιδιωτική της ζωή, δεν είναι να αμφιβάλλει καμιά γιατί δεν ήθελε να μιλήσει μέχρι σήμερα ανοιχτά για τη σχέση της με τη Σίντνεϊ Μπέρναρντ και τα δύο παιδιά που μεγαλώνουν- τον Τσαρλς, εννέα ετών, και τον Κιτ, έξι ετών, τα οποία η Φόστερ έφερε στον κόσμο. «Η Φόστερ αποκαλύπτει την ερωμένη της», «Η Τζόντι Φόστερ ευχαριστεί δημόσια τη συντρόφισσά της»... Η Τζόντι Φόστερ είχε γίνει ξανά πρωτοσέλιδο.

«Είναι θανατική καταδίκη για την καριέρα σου», μου είπε πέρυσι η ηθοποιός Ιβ Γκόρντον, επισήμανε η Φόστερ. Πράγματι, ο μεγαλύτερος φόβος των ηθοποιών στο Χόλιγουντ, οι οποίες διατηρούν σχέση με γυναίκα, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν είναι ανταγωνιστικές σε ρόλους που υπαγορεύουν σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Πρόκειται ασφαλώς για σκέψεις ανώριμες. Μήπως οι γυναίκες και άνδρες ηθοποιοί δεν υποδύονται πάντοτε κάτι που δεν είναι; Ορισμένες φορές, δεν έχουν ούτε ένα κοινό στοιχείο με τον ρόλο τους.

Το δύσκολο παρελθόν
«Από πολύ μικρή έμαθα πως έπρεπε να πολεμήσω για τη ζωή μου», είχε πει κάποτε η Φόστερ. «Αν δεν το έκανα, πίστευα ότι θα την έχανα». Από τα πλέον χαρισματικά παιδιά της γενιάς της, με υψηλό δείκτη ευφυΐας, η μικρή Τζόντι είχε εμφανιστεί σε 50 ταινίες πριν τελειώσει το σχολείο.

Η ταινία του Σκορτσέζε «Ο Ταξιτζής» (η Τζόντι Φόστερ υποδυόταν μια ανήλικη εργαζόμενη στο σεξ) επηρέασε έντονα τον Τζον Χίνκλεϊ, επίδοξο δολοφόνο του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν. Μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Χίνκλεϊ δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι το έκανε επειδή είχε ερωτευθεί τη Φόστερ. Όλες οι προσπάθειες που είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή η ηθοποιός να κρατήσει την ιδιωτική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έπεσαν στο κενό. Όπου κι αν πήγαινε, ακόμη και στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου σπούδαζε, την ακολουθούσαν οι δημοσιογράφισσες-οι κατά δεκάδες...


Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Τα Νέα στις 12.12.07 στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=48094 που είναι μια ανδημοσίευση από την Τhe Ιndependent, Του Αndrew Gumbel.
Η αποκάλυψη έγινε αρχικά από ακτιβίστριες λεσβίες το 2005 και η παραδοχή τουλάχιστον δυο χρόνια αργότερα από την κα. Φόστερ.
Η κα. Τζενέρις δήλωσε μέσα από το σειρά "Έλεν" ότι είναι λεσβία κι αυτό της κόστησε τουλάχισον 5 χρόνια επαγγελαμτικής απομόνωσης. Το 2008 νυμφέυθηκε την συντρόφισσά της και ο γάμος αποτέλεσε γεγονός τόσο για την Lbtiq κοινότητα όσο και για τα ΜΜΕ.