26 Απρ 2009

Αφρικανές ακτιβίστριες σε δίκη

Την επόμενη εβδομάδα (30.4.09), δύο γυναίκες θα παραβρεθούν στο δικαστηρίο της Ζιμπάμπουε με αντάλλαγμα την ελευθερία τες. Το έγκλημά τες;
Κάλεσαν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να σιτίσει τις-τους λιμοκτονούσες-ντες.
Η Jenni Williams και η Magodonga Mahlangu δεν έκαναν τίποτε παράνομο, αλλά αν καταδικαστούν οι δύο γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με 5 χρόνων φυλάκιση.
Οι δύο ηγέτιδες του Οργανισμού Γυναικών της Ζιμπάμπουε Έγερση (WOZA), συνελήφθησαν αυθαιρέτως τον περασμένο Οκτώβρη κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας, στην οποία καλούσαν την κυβέρνηση να διανείμει ισότιμα την βοήθεια σίτισης μεταξύ των Ζιμπαμπουανών.
Η Ζιμπάμπουε είναι μια χώρα που βρίσκεται σε αναταραχή αλλά το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ δύο ανταγωνιστικών πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να σημάνει αλλαγή για το δίκαιο την χώρα. Ως τώρα αυτή η ενωμένη κυβέρνηση, όπως αποκαλείτε απέτυχε να διαμοιράσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως αναγκαιότητα στην επίτευξη της σταθερότητας στη χώρα.
Η μέρα της δίκης της Jenni Williams και της Magodonga Mahlangu στις 30 Απριλίου, είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να κάνει ένα βήμα προς μια νέα εποχή και να δείξει στον κόσμο πως σέβεται τα δικαιώματα όλων των προσώπων.

Ο υπουργός οικονομικών της Ζιμπάμπουε βρίσκεται στην Αμερική αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για ανθρωπιστική βοήθεια που βοηθήσει την χώρα του να βγεί από την οικονομική κατάρευση. Όμως η Αμερική και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα αναζητούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως η Ζιμπάμπουε είναι έτοιμη να αφήσει το πεδίο της βίας και της μη ανοχής πίσω πριν συμφωνήσουν να αποδόσουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι αρχές της Ζιμπάμπουε υπό όρους απελευθέρωσε 3 πολιτικές-ους καρατούμενες-ους οι οποίες-οι κρατούνται από τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να σταματήσει να παρενοχλεί, να βασανίζει και να φυλακίζει ακτιβίστριες-ες οι οποίες-οι φροντίζουν μόνο για ένα καλύτερο αύριο στη Ζιμπάμπουε-ακτιβίστριες όπως η Jenni Williams και η Magi Mahlangu

Το μοίρασμα της εξουσίας στη Ζιμπάμπουε είναι από μόνο του ένα μνημειώδες βήμα προόδου και θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα βήματα μνημειώδους προόδου ώστε να φέρει την πραγματική αλλαγή στη Ζιμπάμπουε.

Στις 30 Απριλίου η κυβέρνηση της Ζιμπαμπουε μπορεί να αποδείξει στον κόσμο πως είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Στείλτε μέιλ στις αρχές της Ζιμπάμπουε και παροτρύνετε-πιέστε να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες κατά της Jenni Williams και της Magodonga Mahlangu


Το νέο το έστειλε ο Michael O'Reilly, Campaign Director, Individuals at Risk Amnesty International USA.
Αν η υπογραφή μας μπορεί να αλλάξει την ζωή δυο γυναικών, αξίζει να τις τιμήσουμε. Ευαγγελία Βλάμη