1 Απρ 2009

Εκκλησία της Ισπανίας κατά της έκτρωσης

Παράγοντες της Ισπανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για τις αμβλώσεις

Εξέχουσες μορφές της ιεραρχίας της Ισπανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενέτειναν χθες Τρίτη την εκστρατεία τους εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου για την διευκόλυνση των αμβλώσεων, με τον επίσκοπο Μπιλμπάο Ρικάρδο Μπλάθκες να καταδικάζει την πρακτική ως μέρος της "κουλτούρας του θανάτου" στον "δυτικό πολιτισμό". Ο Μπλάθκες, πρώην πρόεδρος της ιεράς συνόδου της Ισπανίας, χαρακτήρισε τις αμβλώσεις "συγκρίσιμες" με την τρομοκρατία, τον πόλεμο, τη σκλαβιά και την ενδοοικογενειακή βία.
Η σύνοδος των επισκόπων αναμένεται σήμερα να εορτάσει "την ημέρα υπέρ της ζωής", εκδίδοντας ανακοινωθέν με το οποίο θα καταδικάζει τις αμβλώσεις ως "ανίερες πράξεις". Η "πραγματική" δικαιοσύνη θα όφειλε να προστατεύει τη ζωή των αγέννητων εμβρύων, ανέφερε η σύνοδος. Ο επίσκοπος Ραφαέλ Παλμέρο κάλεσε στο μεταξύ στην διάρκεια των εορτασμών για το Πάσχα τις πιστές-ους και τους ιερείς να "προσευχηθούν για τη ζωή".
Η σύνοδος εξήγγειλε την έναρξη μιας εκστρατείας σε εθνικό επίπεδο, με τη χρήση γιγαντοαφισών και φυλλαδίων, εναντίον των σχεδίων της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο για τη νομιμοποίηση και άλλων περιπτώσεων κύησης που θα μπορούν να τερματίζονται, πέραν όσων είχαν θεσμοθετηθεί με το σχετικό νόμο του 1985.
Ο νέος νόμος αναμένεται να δώσει στις γυναίκες την δυνατότητα να τερματίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης χωρίς την παρουσίαση αποδείξεων για το ότι θέτει τη σωματική ή την ψυχολογική τους υγεία σε κίνδυνο, όπως ισχύει σήμερα.


Το άρθρο το βρήκαμε στο ΑΠΕ ΜΠΕ στις 25.3.09
Η εκκλησία για πολλοστή φορά "περνά στα χωράφια" την πολιτείας και της επιστήμης αγνοόντας τες επιδεικτικά. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και η επιλογή να αποφασίζει μια γυναίκα πότε θέλει ή μπορεί να γίνει μητέρα δεν νοείται για την εκκλησία. Προτιμά τα παιδιά σε ιδρύματα, πεθαμένα στα σκουπίδια, παρατημένα σε νοσοκομεία ή πόρτες και κακοποιημένα από γονείς που δεν τα θέλουν. Ούτε λόγος βέβαια για την αντισύλληψη γυναικών και ανδρών προς αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων αντίθετα πολλές-οι μιλούν για φόνο μιας ζωής. Προβάλλουν εικόνες από εκτρώσεις σε πολύ προχωρημένο στάδιο και τις περισσότερες φορές είναι αποβολές που τις παρουσιάζουν ως εκτρώσεις για να δημιουργήσουν ενοχές στις γυναίκες και να δώσουν λόγο σε δικαστήρια και κράτη με ψευδείς πληροφορίες. Ευαγγελία Βλάμη