8 Απρ 2009

ΛεΠΑΤ γάμος στη Βέρμοντ

Η Βέρμοντ ψήφισε-νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια.
11ωρη αλλαγή προς το καλύτερο, έθεσε τέλος στο βέτο

MONTPELIER –Ποτέ δεν υπήρξε αμφιβολία ότι θα αποτελούσε δύσκολη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ασαφές μέχρι που έληξε το προσκλητήριο και ο Jeff Young, νέος Δημοκρατικός, κλείδωσε την ψήφο του με ένα απλό "ναι" από το ξύλινο γραφείο του στη φωτισμένη με πολυελαίους αίθουσα.

H αλλαγή προς το καλύτερο της αντίληψης για τον γάμο ΛεΠΑΤ ζευγαριών στην Αμερική έγειρε την ζυγαριά ούτως ώστε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Βερμόντ να γίνει η 4η Πολιτεία στη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ΛεΠΑΤ ζευγαριών –και η 1η που το έκανε με νομοθετική ψήφο.

Η κίνηση-ψήφος του Υoung εξασφάλισε τις 100 ψήφους του νομοθετικού σώματος –το ελάχιστο απαραίτητο των ψήφων στο πλειοψηφόν Δημοκρατικό Νομοθετικό Σώμα των 150 μελών, ώστε να παρακαμφθεί-ξεπεραστεί το “Βέτο της Δευτέρας” από τον Κυβερνήτη Jim Douglas.
Η βουλή ψήφισε υπέρ με 100 ψήφους έναντι των 49 κατά, η ψηφορία διεξήχθη περίπου μια ώρα αφότου η πολιτειακή Σύγκλητος αποφάσισε με ψήφους 23 υπέρ προς 5 κατά να παρακάμψει-ξεπεράσει τον Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη.

Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.
Η τελική ψήφος προκάλεσε ζητωκραυγές στη γεμάτη αίθουσα του Κοινοβουλίου, ένα κτήριο με χρυσό θόλο και γρανιτένιες κολόνες, που ξεπροβάλλει από αυτή την μικρή πόλη των Πράσινων Βουνών.

Είμαι ενθουσιασμένη και υπερήφανη για όσα καταφέραμε στη Βερμόντ και για το πώς διεξήχθη αυτή η συζήτηση” δήλωσε η Beth Robinson, η προεδρίνα της Ομάδας Ανάληψης Δράσης για την Ελευθερία στο Γάμο στη Βερμόντ, η οποία άσκησε πιέσεις στο νομοθετικό σώμα επί χρόνια για έναν τέτοιο νόμο. “Πιστεύω ότι η ψηφορία αποδεικνύει καλά πράγματα και ικανοποιεί όλες-ους μας. Δεν μπορείς να επιτύχεις μια τέτοια πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη του νομοθετικού σώματος. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων”.

Η Βερμόντ έγινε η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε τις Πολιτικές Ενώσεις (Σύμφωνα Συμβίωσεις) για ΛεΠΑΤ ζευγάρια το 2000.
Μαζί με την Μασσαχουσέτη, το Κοννέκτικατ, και την Άιοβα, επιτρέπει σε ΛεΠΑΤ το δικαίωμα στο γάμο, αλλά τα δικαστήρια ήταν, που άλλαξαν το νόμο σε αυτές τις πολιτείες και όχι το Νομοθετικό τους Σώμα .

Ο αντιπρόσωπος Joseph L. Krawczyk Jr., ένας Ρεπουμπλικανός από το Bennington, ο οποίος ψήφισε κατά της παράκαμψης, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο νέος νόμος θα εμπνεύσει τις-τους κατοίκους να καταψηφίσουν αυτές-ους που τον υποστήριξαν. Μια πλειοψηφία νέων νομοθετριών-ων θα μπορούσε να ψηφίσει την ακύρωση του νόμου, αντίθετα με εκείνες τις πολιτείες όπου τα δικαστήρια ήταν εκείνα που άλλαξαν το νόμο. “Θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες” δήλωσε. “Αυτό δεν αντανακλά τις πραγματικές αξίές των κατοίκων της Βερμόντ. Δεν αντανακλά τις δικές μου αξίες και δεν αντανακλά τις αξίες των εκλογέων μου”.

Κάποιες-οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι ο νέος νόμος θα είναι ωφέλιμος για την οικονομία της Πολιτείας.
“Εάν περισσότερες-οι ΛεΠΑΤ έρθουν εδώ για να τελέσουν γάμο, αυτό θα εισέφερε πολλά χρήματα στην Πολιτεία”, δήλωσε η 37χρονη Donna Gaulin από το Brookfield. “Οτιδήποτε θα βελτίωνε την οικονομία μας είναι καλό. Δεν κρίνουμε τις-τους ανθρώπους”.

Άλλες-οι δήλωσαν πως πίστευαν ότι η όλη συζήτηση ήταν ένας αντιπερισπασμός από πιο βασικά ζητήματα. Ο 43χρονος David Goldstein από το Montpelier, ο οποίος είναι άνεργος, δήλωσε ότι θα προτιμούσε το Νομοθετικό Σώμα να εστιάσει περισσότερο στην οικονομία. “Δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες προτεραιότητες”. *1

Σε μια συνέντευξη στο γραφείο του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Shap Smith δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξος για το αποτέλεσμα πρίν τη λήξη της ψηφοφορίας. Ερωτηθείς πώς κατάφερε να πείσει αρκετές-ους νομοθέτιδες-ες να αλλάξουν γνώμη από την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία μόνο 95 νομοθέτιδες-ες υποστήριζαν το νομοσχέδιο για το γάμο ανάμεσα σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια, αρνήθηκε ότι άσκησε πίεση ή ότι προσέφερε κίνητρα. “Δεν έδωσα καμία υπόσχεση”, δήλωσε ο Smith. “Ζήτησα από τα μέλη να σεβαστούν το Νομοθετικό Σώμα, το οποίο είχε ήδη εγκρίνει ένθερμα το νομοσχέδιο”. *2

Μαζί με τον Young, ο οποίος εκπροσωπεί την St. Albans, μια από τις πιο συντηρητικές πόλεις της Πολιτείας, ο Smith δήλωσε: “Μίλησα για το ζήτημα και την πρόοδο που είχαμε κάνει. Εξήγησα το πώς χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού και να αλληλοϋποστηριχθούμε”.

Ο Young δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα δέχθηκε περίπου 3.000 e-mails και εκατοντάδες τηλεφωνημάτων από πρόσωπα που προσπαθούσαν να κερδίσουν την υποστήριξή του. Περιέγραψε την αρχική του ψήφο κατά του γάμου ΛεΠΑΤ ζευγαριών ως μια “ενστικτώδη απόφαση”, επειδή πίστευε ότι το νομοσχέδιο “δεν ήταν φιλικό προς τις οικογένειες”. Αλλά όταν διαπίστωσε τη βαρύτητα της ψήφου του –η οποία ήταν μια από τις τελευταίες ψήφους- δήλωσε πως σκέφτηκε ότι: “Ίσως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε στο ψητό-στην ουσία”. “Δεν ήταν και η ευκολότερη απόφαση, αλλά αντιλήφθηκα ότι ως νέος νομοθέτης δεν έχω και πολλά χαρτιά στο τραπέζι”, είπε. ”Θέλω να επιδρώ-επηρρεάζω στην περιφέρειά μου…Αυτό είναι η πολιτική.

"Η Debbie Evans, μια Δημοκρατική από το Essex, η οποία επίσης άλλαξε την ψήφο της, δήλωσε ότι αρχικά αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο επειδή “ένας πολύ σημαντικός αριθμός των ψηφοφόρων της αντιτάχθηκε σε αυτό”. “Αλλά υποστηρίζω ένθερμα τη Νομοθετική διαδικασία”, δήλωσε. “Πίστευα ότι ένα βέτο (από τον Κυβερνήτη Douglas) δεν ήταν κατάλληλο, δεδομένης την ένθερμης υποστήριξης από το Νομοθετικό Σώμα”.

Η έλλειψη παρασκηνιακής πίεσης από τον Κυβερνήτη έκανε ευκολότερη την ψήφο για τις αναποφάσιστες-ους νομοθέτιδες-ες.

Η Dennise Casey, η αρχηγός επιτελείου, αντιπρόσωπος του Douglas, δήλωσε ότι ο Κυβερνήτης προτιμούσε οι νομοθέτιδες-ες να ψηφίσουν κατά συνείδηση. “Ο Κυβερνήτης Douglas πίστευε ότι αποτελούσε ένα συναισθηματικό και προσωπικό θέμα και ότι οι νομοθέτιδες-ες χρειάζονταν να κάνουν το καλύτερο για τα συμφέροντά τους, αυτό που ήταν αληθινό-πραγματικό για αυτές-ους και δεν ήθελε να προσπαθήσει να επηρεάσει αυτές τις αποφάσεις”. “Ήταν ξεκάθαρος στη θέση του εξαρχής. Ήταν μια απόφαση που οι νομοθέτιδες-ες έπρεπε να πάρουν μόνες-οι”.
Η Casey δήλωσε επίσης ότι δεν την εξέπληξε το αποτέλεσμα της ψηφορίας, για την οποία οι νομοθέιτδες-ες δήλωσαν ότι αποτέλεσε την πρώτη παράκαμψη του Νομοθετικού Σώματος τα τελευταία 19 χρόνια.

“Όταν ο Κυβερνήτης Douglas ανακοίνωσε ότι σκόπευε να θέσει βέτο σε αυτή τη νομοθεσία-νομιμοποίηση, δήλωσε ότι ανέμενε ότι θα τον παρέκαμπταν και ότι το Νομοθετικό Σώμα δεν θα προχωρούσε τόσο την υπόθεση εάν δεν είχε εξασφαλίσει τις ψήφους”. Είπε η Casey. “Δεν εξεπλάγειν. Οι Δημοκρατικές-οι έχουν την μέγιστη πλειοψηφία που είχαν ποτέ στην ιστορία της Πολιτείας μας”.

Οι Δημοκρατικές-οι κατέχουν τις 102 από τις 150 έδρες στο Κοινοβούλιο της Βερμόντ και 23 από τις 30 έδρες της Συγκλήτου.

Την ψηφοφορία υποστήριξαν στο Κοινοβούλιο και 6 Ρεπουμπλικανές-οι.
Ο Γερουσιαστής Bill Doyle, ένας ρεπουμπλικανός από την Κομητεία της Washington, ο οποίος ενώ υποστήριξε το νομοσχέδιο για τον γάμο ΛεΠΑΤ ζευγαριών, στο τέλος ψήφισε κατά. Δήλωσε: “Δεν ήθελα να παρακάμψω τον Κυβερνήτη μου”. “Αλλά πιστεύω ότι είναι καλό που τελείωσε. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα ζητήματα”.

Η εκστρατεία για την νομιμοποίηση του γάμου σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια ξεκίνησε στη Μασσαχουσέτη, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2004 ότι ήταν απαραίτητο να ισχύσει η ρήτρα-Αρχή της ισότιμης προστασίας όπως ορίζει Πολιτειακό Σύνταγμα. Ακολούθησε μια παρόμοια δικαστική απόφαση τον επόμενο χρόνο(2005) στο Κοννέκτικατ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Άιοβα νομιμοποίησε το γάμο ανάμεσα σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια την προηγούμενη εβδομάδα (Απρίλης 2009).
Παρόμοιες νομοθετικές εκστρατείες βρίσκονται καθ’ οδόν στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, την D.C., το Μέιν, το Νιού Τζέρσει και το Ρόουντ Άιλαντ. Τον προηγούμενο μήνα, το Κοινοβούλιο των Αντιπροσώπων του Νιού Χάμσαϊρ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση του γάμου σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια και η Σύγκλητος πρόκειται να ψηφίσει για αυτό το νομοσχέδιο αυτόν τον μήνα.
Στην Καλιφόρνια το νομοθετικό σώμα ενέκρινε το γάμο σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια το 2005, αλλά ο Κυβερνήτης Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ προέβαλλε βέτο στο νομοσχέδιο. Την προηγούμενη χρονιά (2008) οι γυναίκες και άνδρες ψηφοφόροι ανέτρεψαν την απόφαση του Ανωτάτου Διακαστηρίου που νομιμοποιούσε το γάμο ανάμεσα σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια εγκρίνοντας την Πρόταση 8. Η πρόταση 8 ζητούσε την τροποποίηση του Πολιτειακού Συντάγματος ώστε να απαγορευτούν οι γάμοι των ΛεΠΑΤ ζευγαριών. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια εξετάζει την αίτηση που υπέβαλαν οι ΛεΠΑΤ ώστε να ανατρέψει την απαγόρευση.

Χθες στο Βερμόντ, ο Bill Lippert, ένας γκέι Δημοκρατικός που υπηρετεί ως πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι: “Είναι βαθιά συγκινημένος με το ψήφισμα”.
“Αυτό θα έχει μία προφανή θετική επιδραση στις και στους ΛεΠΑΤ της Βερμόντ, στις οικογένειες και τις φίλες-ους μας”. “Αλλά το ψήφισμα είναι πραγματικά ένας θρίαμβος ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ευημερία των ΛεΠΑΤ”.

Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από το
*1Κλασική απάντηση όσων δεν θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαντικά.
*2 Ουσιαστικά "έπεισε" μόλις 5 νοθέτιδες-ες. Σιγά το ποσοστό.Ευαγγελία Βλάμη