Ασπίδα τα καρύδια εναντίον του καρκίνου του στήθους
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα καρύδια πρέπει να έχουν θέση στην υγιεινή διατροφή, διότι περιέχουν ουσίες που βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν υγιείς.
Τώρα, μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του στήθους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι ερευνήτριες-ες πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τις γυναίκες.
Τα καρύδια περιέχουν πλήθος ωφέλιμων συστατικών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι καλά τεκμηριωμένο ότι προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια και πιθανώς από τον καρκίνο), αντιοξειδωτικές ουσίες (πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και φυτοστερόλες (επίσης πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες).
Επιστημόνισες-ες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μάρσαλ, τάιζαν καθημερινά ποντίκια με ποσότητα καρυδιών που αντιστοιχεί σε 56,7 γραμμάρια κατανάλωσης από άνθρωπο.
Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR), συνέκριναν την ογκογένεση σε αυτά τα ποντίκια με εκείνη σε ομάδα ποντικιών που τρέφονταν φυσιολογικά. Έτσι διαπίστωσαν ότι τα ζώα που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν λιγότερους όγκους, οι οποίοι επιπλέον είχαν πιο αργή εξέλιξη και ήταν πιο μικροί, απ’ ό,τι τα άλλα ποντίκια.
Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι επιστημόνισες-ες πραγματοποίησαν μοριακές αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν πως ρόλο-κλειδί στην προστατευτική δράση των καρυδιών έπαιζαν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε λίπη και γι’ αυτό σε θερμίδες, αλλά το κύριο είδος λιπών που περιέχουν είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία.
Πιο συχνός μετά τα 50
Ο καρκίνος του στήθους αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι η ηλικία – το 80% των κρουσμάτων εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών – και όχι η κληρονομικότητα, όπως πιστεύεται.
Στην πραγματικότητα, μόνο το 5-10% των κρουσμάτων του έχουν κληρονομική βάση – όλα τα άλλα είναι αγνώστου αιτιολογίας (ιδιοπαθή).
Η έως τώρα ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στήθους.
Η υγιεινή διατροφή, από την άλλη πλευρά, ούτως ή άλλως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου και οι ειδικές-οι εκτιμούν πως πρέπει να ασκεί προστατευτική δράση και εναντίον του καρκίνου του στήθους. Ωστόσο, τα έως τώρα ευρήματα δεν θεωρούνται οριστικά.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.4.09 στην εφημερίδα Τα Νέα http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=6216&la=1
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή από μόνη της συμβάλλει αν μη τι άλλο στην διατήρηση της υγείας. Τα βραζιλιάνικα καρύδια θεωρούνται από υγιεινίστριες αντικαρκινικά. Ευαγγελία Βλάμη