Εμβόλιο- «ασπίδα» σε καρκίνο
Ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης καρκίνου του στήθους σε ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες, επιτυγχάνει εμβόλιο που δοκιμάζεται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στη χώρα μας!
Η χορήγηση του εμβολίου στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και στη μελέτη μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του στήθους. Το εμβόλιο περιλαμβάνει μία ογκοπρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται HER2/new και ανιχνεύεται σε καρκινικά κύτταρα του στήθους σε μεγάλες ποσότητες στο 20-30% των περιπτώσεων ή σε μέσες ποσότητες στο 60-70% των περιπτώσεων.
Το εμβόλιο είναι μείγμα της πρωτεΐνης αυτής και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί τον μυελό των οστών για τη σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος.
Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν προσληφθεί από καρκίνο του στήθους, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή.
Στη χώρα μας το εμβόλιο, όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εταιρείας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και ο γ.γ. Βασίλης Μπαρμπούνης, έχει τεθεί σε κλινική μελέτη στο «Άγιος Σάββας».
Η χορήγηση του εμβολίου δεν προκαλεί παρενέργειες, σε αντίθεση με τις κλασικές θεραπείες.
Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι επιτυγχάνει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης της νόσου στις-στους ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες.
Στην παρούσα μελέτη μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με πρωτοπαθή διηθητικό καρκίνο του στήθους, που τα καρκινικά κύτταρα του όγκου τους εκφράζουν μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2/neu.
Για τον λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η ιστολογική εξέταση (βιοψία) με την οποία διαγνώσθηκε η νόσος. Τονίζεται ότι η ασθενής συμμετέχει μόνον όταν έχει ολοκληρώσει τη διεθνώς καθιερωμένη θεραπεία (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).
Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένο από την Σοφία Νέτα στις 1.4.09 στο link