5 Απρ 2009

Γάμοι ΛεΠΑΤ στην Αϊόβα 3.3.09

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Αϊόβα άνοιξε στις 3.4.09 το δρόμο για τους γάμους λεσβιακών και γκέι ζευγαριών καθώς και κάθε συνδυασμού που μπορεί να προκύψει, κρίνοντας αντισυνταγματικό πολιτειακό νόμο που ως τώρα όριζε ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

Το δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που είχε αποφασίσει ότι η απαγόρευση για γάμο μεταξύ ΛεΠΑΤ ζευγαριών παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ στην Πολιτεία.

Η Αϊόβα είναι η πρώτη από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες που θα επιτρέψουν τους γάμους μεταξύ ΛεΠΑΤ ζευγραιών.

Μέχρι σήμερα οι ΛεΠΑΤ γάμοι επιτρέπονταν μόνο στη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ. Οι ΛεΠΑΤ γάμοι ήταν νόμιμοι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Καλιφόρνια, όμως απαγορεύτηκαν στη συνέχεια με δημοψήφισμα.
Παρ' όλα αυτά οι προσπάθειες των ΛεΠΑΤ συνεχίζονται και πιστεύουν ότι στα δικαστήρια που έχουν ήδη προσφύγει θα δικαιωθούν, μιάς και η παγκόσμια τάση είναι να νομιμοποιούνται τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που προσφέυγουν στα δικαστήρια.
Τέλος οι πρόσφατες αποφάσεις χωρών όπως της Σουηδίας και του Νεπάλ για την νομιμοποίηση των ΛεΠΑΤ γάμων ισχυροποιεί την πεποίθηση των ΛεΠΑΤ ανά τον κόσμο για το γάμο.