6 Μαρ 2009

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών 3

Η έρευνα λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε επτά 7 μέρη, βρίσκεστε στο τρίτο 3 μέρος.

Επιπλέον, κάποιες αμφισεξουαλικές και λεσβίες αναφέρουν ότι τα τεστ ΠΑΠ είναι δυσάρεστα αλλά το να είναι ανοιχτές για τη σεξουαλική τες ταυτότητα με το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό βοηθά στη διαδικασία:
"Αναγκασμένη να πω για το σεξουαλικό προσαντολισμό μου σε μια νοσηλεύτρια κατά τη διάρκεια ενός τεστ ΠΑΠ εξαιτίας της δυσφορίας κατά τη χρήση του μητροσκοπίου, καθώς παρότι ήμουν σεξουαλικά ενεργή, εκείνη με συμβούλευσε να ζητάω πάντα το μικρό μέγεθος, το μέγεθος του μεσαίου μητροσκοπίου για μια λεσβία ήταν πολύ μεγάλο".
Lauren, 39, East Midlands


4 .ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ
"Η συντρόφισά μου είχε καρκίνο του στήθους και παρότι η νοσηλεία που έλαβε ήταν γενικά καλή, η σχέση μας δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίστηκα ως 'φίλη της", πράγμα που κάποιες φορές υπήρξε δύσκολο και πηγή άγχους. Δεν θελήσαμε να πούμε κάτι στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό γι’ αυτό, επειδή το σημαντικό ήταν ότι συμπεριφέρθηκαν καλά στη συντρόφισά μου και την φρόντισαν".
Olivia, 49, London

1 στις 12 (8%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών νόσησαν από καρκίνο του στήθους, συγκριτικά με 1 στις 20 (5%) τού γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
3 στις 10 (3%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες ελέγχουν το στήθος τες για μάζες ή αλλαγές κάθε μήνα και οι μισές κάθε λίγους μήνες.
4 στις 5 (80%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες άνω των 50 έκαναν τεστ ΠΑΠ, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.

"Υποστηρικτικές ομάδες για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε στηθεκτομή αναπόφευκτα συζητούν για τις προσωπικές στιγμές με τους συντρόφους τους. Δεν έχω ιδέα για το πώς τα βγάζουν πέρα οι λεσβίες σε τέτοιες ομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό αφορούσε τόσο έντονα το σώμα μου, που θα προτιμούσα να είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια φιλική προς τις λεσβίες ομάδα". *6
Chloe, 55, South West

5.ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

"Μια φορά με έστειλαν σε έναν σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος έκρινε ότι αιτία της κατάθλιψής μου ήταν το ότι: 'η συντρόφισά μου δεν με άφηνε να είμαι ο άντρας'. *7 Εκείνο τον καιρό δεν είχα σχέση”.
Leah, 35, London

Τον τελευταίο χρόνο το 5% των αμφισεξουαλικών και λεσβιών δηλώνουν ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας με το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού γυναικείου πληθυσμού κάτω των 20 ετών να ανέρχεται στο 16%. Η Childline εκτιμά ότι 0.12% των προσώπων κάτω των 18 έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσες αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν αυτοκτονήσει τον τελευταίο χρόνο επειδή οι ιατρικές αναφορές δεν καταγράφουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το ίδρυμα ψυχικής υγείας Charity, αναφέρει ότι το 1% των προσώπων που νοσηλεύονται μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας θα αυτοκτονήσουν επιτυχώς τον επόμενο χρόνο.

"Έχω επισκεφθεί δυο διαφορετικούς θεραπευτές αυτό το χρόνο και κανείς δεν ήγειρε το θέμα της σεξουαλικότητάς μου ως κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε μια επίπτωση στην ψυχική μου υγεία. Ένιωθα σαν να μην ήξεραν καν πως να το χειριστούν επειδή ήταν ετερό και δεν καταλάβαιναν τι θα μπορούσε ή όχι να αποτελέσει ζήτημα ή πρόβλημα".
Keira, 23, East of England

Τον τελευταίο χρόνο, 1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνουν ότι έχουν σκόπιμα αυτοτραυματιστεί με κάποιο τρόπο, συγκριτικά με το 0.4 % του γενικού πληθυσμού.
Το 50% των λεσβιών και των αμφισεξουαλικών κάτω των 20 έχουν αυτοτραυματιστεί, συγκριτικά με 1 στις-στους 15 έφηβες-ους (7%) συνολικά.
Τα ¾ (75%) αμφισεξουαλικών και λεσβιών που έχουν αυτοτραυματιστεί τον τελευταίο χρόνο έχουν προκαλέσει πληγές-κοψίματα στην εαυτή τες και 1 στις 5 (20%) έχουν πάρει χάπια ή έχουν καταπιεί αντικείμενα. Ακόμη, οι ερωτηθείσες δήλωσαν ότι "χαράκωσαν την εαυτή τες" ή "έδωσαν γροθιές σε τοίχους" ή "έσπασαν τα κόκαλα τες".
Το ίδρυμα Mind εκτιμά ότι 1 στις 20 (5%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού έχει τροφικές δυσλειτουργίες.
1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες επίσης δηλώνουν ότι είχαν ή ότι διαγνώστηκε ότι είχαν τροφικές δυσλειτουργίες.
1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δηλώνουν ότι έχουν ή είχαν βουλιμία (ή έτρωγαν καταναγκαστικά) και 7% δηλώνουν ότι έχουν ή είχαν ανορεξία.
Το 2% του γενικού γυναικείου πληθυσμού έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από βουλιμία και 1% έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από ανορεξία.

"Η ταυτότητά μου αποφεύχθηκε ή αγνοήθηκε τόσο, ώστε να μοιάζω ανύπαρκτη. Το προσωπικό φροντίδας της ψυχικής υγείας δεν ήταν ικανό να μιλήσει για αυτό ή για την συντρόφισά μου παρότι κάποιες φορές αυτό είχε εν μέρει να κάνει με το λόγο για τον οποίο ήμουν εκεί".
Nadia, 40, West Midlands

Οι ερωτηθείσες ένιωθαν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας απέτυχαν να αντιληφθούν τις ανάγκες τες και να παράσχουν ουσιαστικές υπηρεσίες.

"Είμαι μια έγχρωμη λεσβία μητέρα και υποφέρω από κλινική κατάθλιψη. Είμαι απομονωμένη εξαιτίας των πολλαπλών επιπέδων διάκρισης που υφίσταμαι εξαιτίας της σεξουαλικότητας, του φύλου, της φυλής, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και του γεγονότος ότι είμαι μια ανύπαντρη μητέρα. Το προσωπικό στο σύστημα ψυχικής υγείας τείνει να υιοθετεί την πολιτιστικά ευαισθητοποιημένη προσέγγιση και περιμένουν από εμένα να ενταχθώ στην έγχρωμη κοινότητα, η οποία είναι συχνά λεσβοφοβική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οικογενειακής βοήθειας αναπτύσσεται μέσα από θρησκευτικές οργανώσεις. Εάν γνώριζαν για την σεξουαλική μου ταυτότητα το πιθανότερο είναι ότι θα ένιωθαν πως οι ΛεΠΑΤ οργανώσεις είναι καταλληλότερες να ασχοληθούν, αλλά καμιά δεν αντιμετωπίζει το συνδυασμό ψυχικής υγείας, φύλου, οικογένειας, φυλής με την σεξουαλική ταυτότητα. Η ίδια μου η οικογένεια πιστεύει ότι ο λεσβιασμός είναι αποτέλεσμα ψυχικής διαταραχής".
Anne-Marie, 32, London

6.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

"Υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με την οικογενειακή κακοποίηση μέσα σε μια λεσβιακή σχέση. Όλα έμοιαζαν κομμένα και ραμμένα με την ετερό σχέση και έπρεπε να αναζητήσω εξειδικευμένες πληροφορίες που να αφορούν την κατάστασή μου".
Sophie, 19, North East

Α) 1 στις 4 (25%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν βιώσει βία μέσα σε μια σχέση.
Β) 2/3 (66.5%) αμφισεξουαλικών και λεσβίών δηλώνουν ότι η δράστρια ήταν γυναίκα,
Γ) το 1/3 (33.3%) αμφισεξουαλικών και λεσβιών δηλώνουν ότι ο δράστης ήταν άντρας. *8
Δ) 1 στις 4 (25%) του γενικού γυναικείου πληθυσμού έχει βιώσει βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφο.
Οι λεσβίες και αμφισεξουαλικές γυναίκες που είχαν βιώσει μέσα στην σχέση βία από μια άλλη γυναίκα δήλωσαν ότι η κακοποίηση ήταν και σωματική και συναισθηματική.
Α) 1 στις 5 (20%) από όλες αμφισεξουαλικές και λεσβίες της έρευνας δήλωσαν ότι τις μείωναν συστηματικά και τις "έκαναν να νιώθουν ανάξιες" και το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι τις εμπόδιζαν να βλέπουν φίλες-ους και συγγενείς.
Β) 1 στις 5 (20%) την είχε σπρώξει ή χαστουκίσει μια άλλη γυναίκα επίσης την είχε κλωτσήσει και δαγκώσει.
Πάνω από τις μισές από εκείνες που βίωσαν βία από μία συντρόφισα βίωσαν κάποια μορφή ψυχολογικής βίας. 1 στις 14 (7%) δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν σεξ.

"Πιστεύω ότι ο βιασμός ανάμεσα σε γυναίκες χρήζει πολύ μεγαλύτερης προσοχής –ως θύμα βιασμού από γυναίκα,- απογοητεύτηκα οικτρά και από την έλλειψη υπηρεσιών καθώς και ενημέρωσης και έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να τα βγάλω πέρα μόνη μου".
Charlie, 31, South East

Το 13% των αμφισεξουαλικών και λεσβιών δήλωσαν επίσης ότι τις απείλησαν ότι θα τις βλάψουν, ή ότι θα βλαφτεί κάποια- ος γνωστή-ος- φίλη-ος ή οικεία πρόσωπα.
1 στις 25 (4%) δήλωσαν ότι βίωσαν απειλές θανάτου και 1 στις 11 δήλωσαν ότι βίωναν συνεχή κακοποίηση μετά τον χωρισμό.

"Μια πρώην συντρόφισά μου με καταδίωκε για μισό χρόνο μετά το τέλος της σχέσης μας. Δεν ήταν βίαιη, αλλά ψυχολογικά τρομακτική (μου έδειχνε εκ του πονηρού μεγάλη προσοχή ερχόμενη απρόσκλητη στη δουλειά μου, περίμενε στην είσοδο του διαμερίσματός μου, μου έστελνε δώρα, με παρενοχλούσε στο δρόμο)”.
Tilly, 31, Scotland

Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες επίσης δηλώνουν ότι έχουν βιώσει οικογενειακή βία από άντρες σε μια σχέση μαζί τους, ξανά με σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.
3 στις 20 (15%) δηλώνουν ότι ο σύντροφός τες τις εξανάγκασε τουλάχιστον μια φορά να κάνουν σεξ και 9% δηλώνουν ότι ο σεξουαλικός τες προσανατολισμός χρησιμοποιήθηκε εναντίον τες.
8 στις 10 (80%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες που έχουν βιώσει βία μέσα στη σχέση δεν κατήγγειλαν ποτέ τα περιστατικά στην αστυνομία. Από τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες που το έκαναν, μόνο οι μισές έμειναν ικανοποιημένες από τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετώπισε την κατάστασή τες.

7.ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες τείνουν λίγο περισσότερο από το γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά να πιστεύουν ότι η υγεία τες είναι καλή ή πολύ καλή. 8 στις 10 (80%) λεσβίες πιστεύουν ότι η υγεία τες είναι καλή ή άριστη και μόνο το 2% των λεσβιών πιστεύει ότι η υγεία τες δεν είναι καλή.
Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες απ’ ότι ο γενικός γυναικείος πληθυσμός συνολικά. Οι μισές από τις ερωτηθείσες έχουν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, το 25% είναι υπέρβαρες και ένα 5% είναι παχύσαρκες. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκρίσιμα με το γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά, παρόλο που οι γυναίκες και η παχυσαρκία είναι ένα θέμα με εθνικό ενδιαφέρον. Αυτές που δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η υγεία τες ήταν "σχετικά καλή" ή "μέτρια" είχαν υψηλότερο του μέσου όρου Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτές που δήλωσαν ότι είχαν "καλή" ή "άριστη" υγεία είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

"Ο πολύ νέος, πολύ αδύνατος παντρεμένος οικογενειακός γιατρός μου είναι απελπισμένος από την αποτυχία μου να χάσω κιλά, να αθληθώ καθημερινά για ώρες και να νυμφευθώ, επίσης φαίνεται συγχυσμένος από την ανικανότητά μου να κάνω μια 'φυσιολογική ζωή' ”.
Beth, 47, Wales


6 Οι ετερό γυναίκες υπερισχύουν με την ετεροφυλοφιλία τες και οι λεσβίες δεν νοιώθουν άνετα για να μιλήσουν και να βγάλουν τα όποια βάρη από μέσα τες. Επίσης δεν δημιουργείται εκείνο το θετικό περιβάλλον που θα τις επέτρεπε να μιλήσουν για τον λεσβιασμό τες και την σχέση τες.
7 Ετεροσεξισμός. Το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί ο γιατρός είναι ο ρόλος γυναίκας άνδρα, κι αυτός ο ρόλος ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της σεξουαλικότητας ή των σχέσων.
8 Ίσως το ποσοστό των δραστριών μεγαλώνει γιατί εδώ περισσότερο συμμετέχουν εράστριες. Στο γενικό γυναικείο πληθυσμό οι δράστες κατά 90% είναι άνδρες-σύντροφοι ή σύζυγοι.
Την έρευνα την βρήκαμε στο .... και την μεταφράσαμε, οι στερίσκοι είναι δικοί μας. Ευαγγελία Βλάμη