11 Μαρ 2009

Γάμος ΛεΠΑΤ στην Αμερική

Φουντώνει η διαμάχη γύρω από τους γάμους ΛεΠΑΤ
Γιώργος Μπίστης Ουάσιγκτον 11.03.2009

Αν κι έχουν περάσει μήνες από τις Αμερικανικές εκλογές, εν τούτοις η διαμάχη που ξέσπασε γύρω από την Πρόταση 8, την οποία ενέκριναν οι γυναίκες και άνδρες ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ΛεΠΑΤ, η διαμάχη αυτή έχει αρχίσει να φουντώνει και πάλι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας εξετάζει τώρα μήπως πρέπει να αντιστρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων.
Η Jennie Olsen και η Julie Dorf, που συζούν μεγαλώνοντας από κοινού δύο παιδιά, αγωνίστηκαν εναντίον της Πρότασης 8 του δημοψηφίσματος, γιατί την θεώρησαν επιζήμια για την οικογένειά τες.Οι δύο λεσβίες μητέρες αντιμετώπισαν ορισμένα δύσκολα ερωτήματα από την 5χρονη κόρη τες.

J. Olsen: «Μια μέρα η Σύλβια με ρώτησε: Εάν η Πρόταση 8 περάσει, εμένα ποια θα με πάρει η Μαμά Julie, ή η Μαμά Jennie;»
J. Dorf: «Πιο πολύ από τα λόγια μετρούν οι νομικές προεκτάσεις. Εάν μια από τις δύο μας πεθάνει η άλλη δεν θα μπορεί ούτε σύνταξη ούτε τίποτα άλλο δικό της να διεκδικήσει.Κι αυτό αποβαίνει σε βάρος των παιδιών μας».
Όσες-όσοι επικρίνουν την Πρόταση 8, αν και έχασαν την μάχη στις κάλπες δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ξεκίνησαν νέα εκστρατεία για να ακυρώσουν την απόφαση που με αναλογία 52 έναντι 48% έλαβαν οι ψηφοφόροι για τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος, έτσι ώστε ο γάμος να περιορίζεται μόνον στο ζευγάρωμα γυναίκας με άνδρα.Το επιχείρημα τους είναι ότι δεν αρκεί απλή πλειοψηφία για τροποποίηση του συντάγματος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ο Vikram Amar, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, εξηγεί:«Αντιτιθέμενοι στο μέτρο λένε ότι η αλλαγή που προβλέπει είναι τόσο ριζική που δεν μπορεί να γίνει με απλή τροπολογία αλλά χρειάζεται σχετική πρόταση από την νομοθετική εξουσία.Υποστηρίζουν λοιπόν ότι επειδή δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, η απόφαση των ψηφοφόρων για την Πρόταση 8 είναι άκυρη».
Οι Καλιφορνέζες-οι είχαν και άλλοτε ψηφίσει να απαγορευτούν οι γάμοι μεταξύ ΛεΠΑΤ.Το 2000 με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν την Πρόταση 22, που επίσης προέβλεπε ότι γάμος είναι η ένωση γυναίκας με άνδρα.


Όμως το 2004 ο Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Gavin Newsom, με διάταγμα νομιμοποίησε τους γάμους ΛεΠΑΤ λέγοντας ότι η απαγόρευσή τους παραβίαζε το πολιτειακό σύνταγμα.Η απόφασή του αντιστράφηκε αργότερα δικαστικώς.Αλλά τον Μάιο 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας συμφώνησε με τον κύριο Newsom και η απόφαση εκείνη οδήγησε στην τέλεση γάμων μεταξύ 18.000 ΛεΠΑ, προς μεγάλη ικανοποίηση του Δημάρχου, που διακήρυξε: «Ότι λανσάρει η Καλιφόρνια, το ακολουθεί μετά η υπόλοιπη Αμερική».

Όμως η ατμόσφαιρα άλλαξε πάλιν όταν η Πρόταση 8 εμφανίσθηκε στο ψηφοδέλτιο των εκλογών, ύστερα από πρωτοβουλία πνευματικών ηγετών, όπως ο George Niederauer, Αρχιεπίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο, που υποστήριξε: «Για την Καθολική Εκκλησία γάμος είναι η αποκλειστική ένωση μιάς γυναίκας με έναν άνδρα που στα πλαίσια της οικογένειας συμπληρώνουν η μία τον άλλον, φέρνουν στον κόσμο παιδιά και τα μεγαλώνουν σε σταθερό περιβάλλον ως μητέρα και πατέρας».
Η Julie Dorf είναι της γνώμης πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να επιβάλει τις πεποιθήσεις του έξω από την εκκλησία.Όπως επισήμανε: «Στην Αμερική υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους και διαχωρισμός μεταξύ εκκλησιαστικού και πολιτικού γάμου».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση είναι έκδηλα υπέρ των γάμων ΛεΠΑΤ. Κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την δικαστική απόφαση.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε καταργήσει την απαγόρευση γάμων μεταξύ ατόμων από διαφορετικές φυλές, πριν 50 χρόνια, δηλαδή κάπου δύο δεκαετίες προτού κάνει το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.Η απόφαση εκείνη ήταν και το προηγούμενο στο οποίο στηρίχτηκε η νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ΛεΠΑΤ το περασμένο καλοκαίρι.
Τα δικαστήρια προηγούνται μερικές φορές της λαϊκής τοποθέτησης, αλλά όχι για πολύ καιρό. Λόγου χάριν, όταν δικαστήρια κατήργησαν τους φυλετικούς διαχωρισμούς στα σχολεία, ή την απαγόρευση σε γάμους μεταξύ λευκών και μαύρων, ορισμένες-οι έκριναν τότε ότι αυτές ήταν πολύ τολμηρές αποφάσεις. Αλλά μέσα σε μια γενιά οι πολίτισσες-ες τις αποδέχτηκαν σε ευρύτατη κλίμακα και όλες-οι σήμερα παίρνουμε την νέα πραγματικότητα ως δεδομένη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας βρίσκεται τώρα στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας σε σχέση με την υπόθεση των γάμων μεταξύ ΛεΠΑΤ.Η απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε τρεις μήνες.


Το τηλεοπτικό αυτό ρεπορτάζ στηρίζεται εν μέρει σε συνεντεύξεις και άλλο υλικό που παρήγαγε η Rachel Silverman, από το γραφείο της Φωνής της Αμερικής στο Σαν Φρανσίσκο.
Το άρθρο το βρήκαμε στη "Φωνή της Αμερικής", http://www.voanews.com/greek/2009-03-11-voa1.cfm. Ευαγγελία Βλάμη