1 Φεβ 2012

Ποινή 18 ετών στους δολοφόνους της λεσβίας Zoliswa Nkonyana


Τέσσερις Νοτιοαφρικανοί άνδρες καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλακή για το μαχαίρωμα και το λιθοβολισμό μέχρι θανάτου της 19χρονης λεσβίας Zoliswa Nkonyana το 2006.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι άνδρες σκότωσαν την κα Nkonyana επειδή ζούσε ανοιχτά ως λεσβία.

Το πλήθος έξω από το δικαστήριο στην Khayelitsha, έναν δήμο του Cape Town, επευφημούσε και χόρεψε για την καταδίκη.

Το σύνταγμα προστατεύει τις ανθρώπους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού - αλλά η λεσβοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη.
Η συνεργάτιδα του BBC, Pumza Fihlani, στο Johannesburg αναφέρει ότι η καταδίκη στην υπόθεση της Nkonyana είναι εξαιρετικά σημαντική - τόσο λόγω της μακρόχρονης διάρκειάς της αλλά και από το γεγονός ότι το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Nkonyana σκοτώθηκε επειδή ήταν λεσβία.

Για χρόνια οι ακτιβίστριες έκαναν έκκληση στο κράτος να είναι σκληρότερο για τους άνδρες που σκοτώνουν ή επιτίθενται σε Lbtiq λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού - και θέλουν το κράτος να αναγνωρίσει τα εγκλήματα μίσους κατά των λεσβιών, είπε η Pumza Fihlani.

Ανακούφιση στην Οικογένεια
Το δικαστήριο κατονόμασε το μίσος και τη μισαλλοδοξία, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως επιβαρυντικό παράγοντα για την καταδίκη, και αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε ποινική δίκη στη Νότια Αφρική".

Ο Lubabalo Ntlabathi, ο Sicelo Mase, ο Luyanda Londzi και ο Mbulelo Damba - καταδικάστηκαν τον Οκτώβριο – στον κάθε ένα δόθηκε ποινή 18 ετών.
Πέντε άλλοι άνδρες αθωώθηκαν.

Η οικογένεια της κας Nkonyana χαιρέτισε την ποινή.
“Δεν αποδεχόντουσαν την ευθύνη για ό,τι έκαναν και είμαστε ευτυχείς που όταν ζητήσαμε μια μακρά ποινή φυλάκισης, το δικαστήριο συμφώνησε σε αυτή”, είπε ο πατριός της Nkonyana, κ. Mandini, στην εφημερίδα της Νότιας Αφρικής Sowetan.
Η κα Nkonyana λιθοβολήθηκε και μαχαιρώθηκε εννέα φορές τον Φεβρουάριο 2006, λίγα μέτρα από το σπίτι της στην Khayelitsha.

Το δικαστήριο είπε ότι ήταν σαφές πως το κίνητρο δολοφονίας ήταν το μίσος και η λεσβοφοβία - και η καταδίκη είχε ως στόχο να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η βία με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν θα είναι ανεκτή, ανέφερε η Association Press της Νότιας Αφρικής.

Η Jill Henderson του Προγράμματος Triangle
Η Jill Henderson του Προγράμματος Triangle - μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Lbtiq στην Khayelitsha - δήλωσε ότι αυτή η καταδίκη ήταν μια καλή κίνηση.
"Το δικαστήριο αναγνώρισε, το μίσος που βασίζεται στο σεξουαλικό μίσος και τη μισαλλοδοξία που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ως επιβαρυντικό παράγοντα στην επιβολή ποινής-και είναι η πρώτη φορά που συνέβη σε μια ποινική δίκη στη Νότια Αφρική. Έχει χαράξει ένα νέο προηγούμενο", είπε στο BBC - Επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα της Αφρικής.

«Διορθωτικοί βιασμοί»
Τον Δεκέμβριο, η ομάδα δικαιωμάτων της παγκόσμιας ΜΚΟ HRW - Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε έκθεσή της ότι η Νότια Αφρική "έχει απελπιστικά αποτύχει με τις λεσβίες και τις τράνς” - παρά τη φιλελεύθερη νομοθεσία της χώρας.
Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα όπου ο Lbtiq γάμος επιτρέπεται.
Αλλά η βία κατά των Lbtiq είναι συνήθης, ιδιαίτερα σε κοινότητες μαύρων, είπε η ανταποκρίτριά μας.

Οι λεσβίες πολύ συχνά υπόκεινται σε "διορθωτικούς βιασμούς" από άνδρες που θεωρούν ότι θα τις "θεραπεύσουν" από την λεσβιοσύνη τις.

Πριν από τρία χρόνια, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ένας άλλος σε 32 χρόνια για το βιασμό, τη ληστεία και τη δολοφονία της Eudy Simelane, μια λεσβία ακτιβίστρια που ήταν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Πέρυσι, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για το βιασμό και τη δολοφονία της Nqobile Khumalo, μιας λεσβίας από την Durban.


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.2.12 και την μεταφράσαμε από την BBC News στην http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16835653