24 Σεπ 2009

Ισόβια για τον βιασμό και την δολοφονία της Eudy Simelane

Ένας ανδρας καταδικάστηκε σε ισόβια για τον βιασμό και την δολοφονία της λεσβίας ποδοσφαιρίστριας.

Την Eudy Simelane, μία παίκτρια της ομάδας "Banyana Banyana" και γνωστή Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα, την μαχαίρωσαν τον
Απρίλιο του 2008. Είχε ληστευτεί, βιαστεί ομαδικά και μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου.
Το πτώμα της εγκαταλείφθηκε σε ένα ρέμα.

Ο Themba Mvubu, 24 ετών, από την Kwathema, βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία, τη ληστεία και ως ένας εκ των συμμετεχόντων στον ομαδικό βιασμό της.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο Mvubu δήλωσε: "Δεν μετανοιώνω".

Ο Khumbulani Magagula 22 ετών και ο Johannes Mahlangu 18 ετών συγκατηγορούμενοι του Themba Mvubu αθωώθηκαν, σήμερα.

Ένας τέταρτος άνδρας, ο Thato Mphithi, καταδικάστηκε νωρίτερα αυτή τη χρονιά για τη δολοφονία, τη ληστεία και ως συνεργός στον ομαδικό βιασμό.
Καταδικάστηκε κατ' ελάχιστον σε 32 χρόνια φυλάκιση.

Αν και μια προηγούμενη απόφαση είχε δεχτεί ότι ο βιασμός, η κλοπή και η δολοφονία της Simelane δεν είχε να κάνει με τον λεσβιασμό της, η δικαστίνα Ratha Mokgoathleng αποφάσισε πως επειδή ήταν διάσημη ποδοσφαιρίστρια, κατά συνέπεια ήταν γνωστός και ο λεσβιασμός της.

Οι λεσβίες και γκέι ακτιβίστριες είπαν ότι ήταν ανοικτή-δηλωμένη πολύ γνωστή
ως λεσβία και ολοφάνερα butch. Όλα συνέβησαν γιατί ήξεραν ποιά και τι ήταν.

Μια έκθεση στη Νότια Αφρική, πέρισυ το Μάρτιο, βρήκε πως οι "διορθωτικοί βιασμοί" στις λεσβίες αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ ActionAid, οι λεσβίες στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Καίηπ Τάουν υφίστανται όλο και περισσότερες λεσβοφοβικές επιθέσεις και σεξουαλικές επιθέσεις-παρενοχλήσεις, που οι θύτες τις θεωρούν ως μορφή τιμωρίας ή "θεραπείας".

Μια λεσβιακή ομάδα στήριξης λέει ότι έχει στα χέρια της και προσέφυγε στα δικαστήρια, δέκα καινούργιες υποθέσεις λεσβιών που έγιναν στόχος "διοθρωτικών" βιασμών κάθε εβδομάδα, μόνο για το Καίηπ Τάουν.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχουν κατά προσέγγιση 500.000 βιασμοί στη Νότια Αφρική κάθε χρονιά και για κάθε 25 άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό στη χώρα, οι 24 αφήνονται ελεύθεροι- αθωώνονται. *Α


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε, στις 22.9.09 στην Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-14194.html


Οι Magagula και ο Mahlangu αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί ο Mvubu ορκίστηκε στο δικαστήριο πως μόνος του διέπραξε το βιασμό την δολοφονία και την κλοπή.

Το ποδόσφαιρο των γυναικών στη Νότια Αφρική υπέστη την ίδια διεθνή απομόνωση όπως το ανδρικό ποδόσφαιρο με την διαφορά ότι επιπροσθέτως οι λεσβίες και ετερό παίκτριες γίνονται θύματα διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου, γράφει η Martha Saavedra σε μια έρευνα του 2004. Οι ομάδες των ερασιτεχνιδών γυναικών έπαιζαν ανοικτά από τη δεκαετία του '60, αλλά το εθνικό πρόγραμμα για τις γυναίκες δεν άρχισε πριν από το 1993.
[...]
Ήταν η τροφοδότρια της οικογενείας. Ήταν χρηματοδότρια του κέντρου "KwaThema", σύμβουλος στο ίδιο κέντρο για το hiv aids και συνεργάστηκε επίσης με ανάπηρες-ους. Στις 8 Μαΐου, η Eudy Simelane προγραμμάτιζε να αρχίσει μια εργασία με μια φαρμακοβιομηχανία στη Πρετόρια.
[...]
Τελικώς, η Simelane έχασε τη ζωή της για ένα κινητό τηλέφωνο και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια «takkies», σύμφωνα με το μικρότερο αδερφό της, ο Mvubu φόρεσε τα παπούτσια το πρωί μετά από το έγκλημα. Το παντελόνι του Mvubu περιείχε ίχνη αίματος της Simelane κοντά στο φερμουάρ. Η Simelane πάλεψε με τους δολοφόνους, βιαστές της, πιστοποίησε ο γιατρός που έκανε την νεκροψία, και η πάλη περιορίστηκε όταν δέχτηκε τα μοιραία κτυπήματα. Ο καταδικασμένος δολοφόνος, Mphiti, πρίν αλλάξει την ιστορία του τον Ιούλιο, είπε επίσης ότι η Simelane είχε αναγνωρίσει τους βιαστές, δολοφόνους της.
Ο Mphiti δήλωσε στην ανάκριση και την ακροαματική διαδικασία πως η Simelane, κοίταξε τον Mvubu και είπε: «Themba αφού που με ξέρετε, γιατί το κάνετε αυτό;»
[...]
Οι λεσβίες ακτιβίστριες θεωρούν ότι με βάση τη περίπτωση της Simelane έχουν τη δυνατότητα να θέσουν πια, την εκ προμελέτης βία ενάντια στις λεσβίες-έγκλημα μίσους-λεσβοφοβία, στη δημόσια σφαίρα-κοινωνία.

Στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο την άνοιξη του 2008, οι διαδηλώτριες φόρεσαν μαύρα μπλουζάκια με το όνομα της Simelane μαζί με τα ονόματα άλλων λεσβιών που δολοφονήθηκαν στο khayelitsha-ακρωτήριο της πόλης Κέιπ τάουν- στο Ladysmith (Κουά Ζούλου Νατάλ) και το Soweto. «Μην μας αντιμετωπίζετε ως κόλπους-μουνιά», διαβάσαμε σε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτριών.
[...]
Τη προηγούμενη εβδομάδα, η δικαστίνα Ratha Mokgoatlheng του περιφερειακού δικαστηρίου ρώτησε εάν το «λεσβία» ήταν μια κατάλληλη λέξη για χρήση στο δικαστήριο.
[...]

Οι λεσβίες έφτιαξαν μια γέφυρα, στο σημείο του ρέματος που βρέθηκε το πτώμα της Eudy Simelane, με την παρακάτω αφιέρωση στη μνήμη της: «Επειδή παραβίασε τους προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους του φύλου της και επειδή ζούσε ανοιχτά ως λεσβία». Γραμμένη από την Laurie Adams το 2009.
[...]
Η απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2009 για την υπόθεση της Simelane στο Delmas, προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή. Το BBC, η Guardian και οι New York Times, όλα ανέφεραν την κρίση της δικαστίνας Ratha Mokgoathleng:
"Η Eudy Simelane υπέστη έναν βάναυσο, ανέντιμο θάνατο. Την απογύμνωσαν, την διαπέρασν με μαχαιριές, δέχτηκε επίθεση, χτυπήματα και βιάστηκε. Πόση περισσότερη ταπείνωση μπορεί ένα πρόσωπο να υπομείνει-αντέξει;
[...]
Ο Khumbulani Magagula και ο Johannes Mahlangu, αθωώθηκαν, αν και η δικαστίνα Mokgoathleng τους προειδοποίησε για την κρίση του Θεού για την παρουσία και την δράση τους εκείνη τη νύχτα. Η δικαστίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Simelane ήταν γνωστή στους βιαστές, δολοφόνους της και πως δολοφονήθηκε για "να εξαλειφθούν-εξαφανισθούν τα στοιχεία. Είναι λυπηρό, λυπηρή κατάσταση για το κράτος, ότι ένα πρόσωπο μπορεί να σκοτωθεί για έναν τόσο ασήμαντο λόγο.»
[...]
Η μητέρα της Eudy Simelane, Mally, είπε στην Agence France-Presse:
Η Eudy ήταν λεσβία, από όταν ήταν μικρή. Την δέχτηκα. Θέλω να πω στις άλλες μητέρες ότι όλες οι λεσβίες είναι τα παιδιά μου. Δεν είναι πλάσματα, είναι ανθρώπινα όντα. Είναι τα παιδιά μας, της Νότιας Αφρικής σήμερα.

Τα αποσπάσματα του άρθρου τα βρήκαμε και τα μεταφράσαμε στην http://www.theglobalgame.com/blog/2009/08/south-africa-remembering-eudy-kwathemas-brightest-killed-on-its-darkest-night/

Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας.
*Α Μόνο το 4% των κατηγορούμενων για βιασμό, καταδικάζεται! Ευαγγελία Βλάμη