1 Φεβ 2012

Η Λιθουανία επέβαλε πρόστιμο για αντι-Lbtiq σχόλιο στο Facebook


Ένας 37χρονος από τη Vilnius διατάχθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει πρόστιμο 450 ευρώ (1.560 λίτας Λιθουανίας) για το σχόλιο που δημοσίευσε στο Facebook με επικρίσεις για την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Lady Gaga.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Delfi.lt, το Πρώτο Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Vilnius έκρινε ότι, σε δημόσιο σχολιασμό του για τις Lbtiq, ο άνδρας, που σήμερα εργάζεται ως συναρμολογητής επίπλων, χρησιμοποίησε εμπρηστική ρητορική και ενθάρρυνε τον εμπαιγμό, την περιφρόνηση, τις διακρίσεις και την σωματική βία εναντίον των Lbtiq. H έρευνα σχετικά με το σχόλιο ξεκίνησε αφ' ότου η εισαγγελεία έλαβε κοινοποίηση από Lbtiq ομάδες της Λιθουανίας.

Το άρθρο αυτό αφορά τις δηλώσεις της Lady Gaga στην Ημέρα Lbtiq Υπερηφάνειας στη Ρώμη, κατά την οποία αυτή επέκρινε τις κυβερνήσεις των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Lbtiq, περιλαμβανομένης της Λιθουανίας.

Στο σχόλιό του ο άνδρας είπε: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας άλλος Χίτλερ να τις εξοντώσει αυτές-ους επειδή υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές και συνεχώς πολλαπλασιάζονται".

Το Γραφείο Ισότητας Ευκαιριών εξέτασε επίσης το σχόλιο του άνδρα για την ενθάρρυνση της κοροϊδίας, της περιφρόνησης και των διακρίσεων μιας ομάδας ανθρώπων ή των μελών της. Οι ειδικές δήλωσαν ότι το ύφος του σχολίου είναι σαφώς περιφρονητικό και αποκαλύπτει μίσος προς τις Lbtiq. Η διατύπωση του σχολίου, επίσης, έκανε ευθέως έκκληση για βίαιες ενέργειες.

Κατά την ανάκριση ο συντάκτης του σχολίου παραδέχθηκε τη δημοσίευση του σχολίου στο Facebook, αλλά υποστήριξε ότι το σχόλιό του ήταν μόνο η προσωπική άποψή του. "Δεν ήταν πρόθεσή μου να ζητήσω τη βία κατά των Lbtiq και λυπάμαι για αυτό που έγραψα - Δεν περίμενα ότι αυτό το σχόλιο θα προσβάλει κάποια στο δημόσιο χώρο", είπε ο άντρας.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.2.12 και την μεταφράσαμε από την Atrivi στην http://www.atviri.lt/index.php?item_id=