21 Φεβ 2012

Iowa, Το πιστοποιητικό γέννησης είναι νομική συγγένεια, όχι βιολογική

Το Δικαστήριο της Iowa διέταξε να παρασχεθεί επ-ακριβές πιστοποιητικό γέννησης στη κόρη που γεννήθηκε σε δύο λεσβίες μητέρες: Η ΜΚΟ Lambda Νομική πανηγυρίζει τη νίκη

"Το πιστοποιητικό γέννησης είναι νομική συγγένεια, όχι βιολογική".

Des Moines Σήμερα, το Περιφερειακό Δικαστήριο Iowa στη Polk County διέταξε το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για τη δίχρονη Gartner Mackenzie, ένα κορίτσι που γεννήθηκε σε ένα νυμφευμένο λεσβιακό το 2009, προσθέτοντας τις δύο συζύγους ως γονείς της Gartner Mackenzie επειδή στηρίζεται στο γάμο τις και στο συζυγικό τεκμήριο γονικότητας που δημιουργεί.

Η Δικαστίνα του Περιφερειακού Δικαστηρίου Eliza Ovrom έγραψε:
“Το Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Varnum νομιμοποίησε τα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που έχουν συνάψει γάμο σύμφωνα με το άρθρο 252A.3 (4) ως ένα από τα ευεργετήματα που στερούνται τα λεσβιακά ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να νυμφευθούν νόμιμα. Στην υπόθεση Varnum κατά Brien, 763 N.W.2d στο 903, αρ. 28. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρότεινε τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια να έχουν τη νομική αναγνώριση ότι τα παιδιά τους είναι νόμιμα και δικαιούνται την υποστήριξη και των δύο γονέων. Η άρνηση του Υπουργείου να θέσει το όνομα της Melissa στο πιστοποιητικό γέννησης της ματαιώνει τον σκοπό του νόμου να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του παιδιού που γεννήθηκε σε γάμο, και να θεσπίσει-καθιερώσει την υποχρέωση των γονέων να υποστηρίξουν το παιδί, όπως αναγνωρίστηκε με την απόφαση της υπόθεσης Varnum".

"Ένα επ-ακριβές πιστοποιητικό γέννησης είναι απαραίτητο για τη φυσική, οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού", δήλωσε η Camilla Taylor, διευθύντρια του Προγράμματος του Γάμου της Lambda Legal. "Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ό, τι θα έπρεπε να ήταν σαφές για το Υπουργείο Υγείας της Αϊόβα από την ανάγνωση της υπόθεσης Varnum κατά Brien που επιβεβαίωσε ότι λεσβιακά ζευγάρια στην Αϊόβα έχουν εξίσου το δικαίωμα να νυμφευθούν -ότι ένα παιδί που γεννήθηκε σε ένα ζευγάρι που έχει συνάψει γάμο έχει δύο γονείς, ανεξάρτητα από το αν οι σύζυγοι είναι λεσβίες ή ετερό. Το πιστοποιητικό γέννησης είναι νομική γονικότητα, όχι βιολογική. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επ-ακριβές πιστοποιητικό γέννησης, έτσι ώστε οι νόμιμες γονείς τους να μπορούν να τα εγγραφούν στο σχολείο, να παίρνουν ιατρικές αποφάσεις για αυτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και να διασφαλίσουν ότι αυτά μπορούν να επωφεληθούν από την ασφάλεια υγείας, μεταξύ πολλών άλλων λόγων".

Η Gartner Mackenzie γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 από την Heather και Melissa Gartner, ένα λεσβιακό ζευγάρι που νυμφεύθηκε στην Αϊόβα πριν γεννηθεί. Το ζευγάρι συνέλαβε από ανώνυμο δότη. Μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού γέννησης το οποίο ανέφερε τη Heather ως τη μόνη γονέα, το ζευγάρι ζήτησε να διορθωθεί το πιστοποιητικό γέννησης προσθέτοντας και τις δύο συζύγους. Κατά παράβαση του δικαίου της Αϊόβα, το οποίο απαιτεί το κράτος να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης σε ένα παιδί που γεννήθηκε σε γάμο με την προσθήκη και των δύο συζύγων ως γονέων, ακόμα και όταν η-ο σύζυγος της μητέρας δεν έχει καμία γενετική σύνδεση με το παιδί, το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε το αίτημα με την αιτιολογία ότι η Melissa δεν είναι βιολογική μητέρα της Gartner Mackenzie. Τον Μάιο 2010, η Lambda Legal κατέθεσε αγωγή για λογαριασμό της Gartner Mackenzie αξιώνοντας από το Υπουργείο Υγείας να πιστοποιήσει τις δύο συζύγους ως γονείς στο πιστοποιητικό γέννησης.

Η σημερινή απόφαση είναι η ευημερία-καλή διαβίωση της Gartner Mackenzie, και τόνισε ότι "η ακεραιότητα της οικογένειας της Heather και της Melissa προωθείται, επιτρέποντας και το όνομα της Melissa στο πιστοποιητικό γέννησης". Η Αϊόβα είναι πλέον σύμφωνη με κάθε άλλη Πολιτεία που επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται, να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ή να βρίσκονται σε αποδεδειγμένη σχέση συμβίωσης. Κάθε ένα από αυτά τα νομικά θέματα- τα ζητήματα δικαιοδοσίας, στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών που γεννιούνται από λεσβιακά ζευγάρια σε μια νόμιμη σχέση με τους ίδιους όρους όπως τα παιδιά που γεννήθηκαν από ετερό παντρεμένα ζευγάρια.

"Είμαστε ενθουσιασμένες που η κόρη μας θα λάβει τώρα τον ίδιο σεβασμό και τη συμπεριφορά όπως κάθε άλλο παιδί που γεννήθηκε σε ένα γάμο", δήλωσε η Heather Gartner. "Κάθε παιδί αντιμετωπίζει προκλήσεις στη ζωή, αλλά το να επιβαρύνεται άδικα από το κράτος και να στερείται τη δυνατότητα να δείξει ποιες είναι οι νόμιμες γονείς της δεν θα πρέπει να είναι μία-ένα από αυτά".


Την είδηση την βρήκαμε στι 4.1.12 και την μεταφράσαμε από την labmda legal στην http://lambdalegal.org/news/ia_20120104_court-orders-state