14 Φεβ 2012

Υπόθεση Vejdeland και άλλων κατά Σουηδίας αριθ. υποθεσ. 1813/07 1


Υπόθεση Vejdeland και λοιπών, το κείμενο έχει χωρίσθει σε 9 μέρη, πατήστε εδώ για να βρεθείτε στο  δεύτερο μέρος.

Στην υπόθεση Vejdeland και λοιπών κατά Σουηδίας,

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πρώτο τμήμα), συνεδριάζοντας σε τμήμα αποτελούμενο από:
τον Dean Spielmann (Λουξεμβούργο), Πρόεδρος,
την Elisabet Fura (Σουηδία),
την Ganna Yudkivska (Ουκρανία),
την Angelika Nußberger (Γερμανία),
τον Karel Jungwiert (Τσεχική Δημοκρατία),
τον Boštjan Μ. Zupancic (Σλοβενία​​),
τον Mark Villiger (Λιχτενστάιν), δικαστίνες-ες,
και επίσης την Claudia Westerdiek, Γραμματέα του Τμήματος,

Αφού διασκέφθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012,
Εκδίδει την ακόλουθη απόφαση, η οποία ελήφθη την ημερομηνία αυτή:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Η υπόθεση έχει εισαχθεί με μία προσφυγή (αριθ. 1813 έως 1807) κατά του Βασιλείου της Σουηδίας που κατατέθηκε στο Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών («η Συνθήκη») από τέσσερις Σουηδούς υπηκόους, τον κ. Fredrik Vejdeland Tor, τον Mattias Harlin, τον κ. Björn Tang και τον κ. Lundström Niklas ("οι προσφεύγοντες"), στις 4 Ιανουαρίου 2007.

2. Οι προσφεύγοντες εκπροσωπούνται από τον κ. Ν. Uggla, δικηγόρο στη Στοκχόλμη. Η Σουηδική Κυβέρνηση («η Κυβέρνηση») εκπροσωπείται από τον κ. Α. Erman, του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 6ης Ιουλίου 2006 συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης σύμφωνα με το άρθρο 10 της Συνθήκης. Υποστήριξαν επίσης ότι τιμωρήθηκαν χωρίς την ύπαρξη νόμου κατά παράβαση του άρθρου 7 της Συνθήκης.

4. Στις 27 Νοεμβρίου 2008, ο Πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος αποφάσισε να κοινοποιήσει την προσφυγή στην Κυβέρνηση.
5. Η προσφυγή μεταφέρθηκε αργότερα στο Πέμπτο Τμήμα του Δικαστηρίου, μετά τη νέα σύνθεση των Τμημάτων του Δικαστηρίου την 1η Φεβρουαρίου 2011. Αποφασίστηκε επίσης να αποφανθεί επί του παραδεκτού και επί της ουσίας της προσφυγής το ίδιο χρονικό διάστημα (άρθρο 29 § 1).

6.Εκτός από τις γραπτές παρατηρήσεις των προσφευγόντων και της κυβέρνησης, παρατηρήσεις τρίτων μερών ελήφθησαν από κοινού από τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών και το Διεθνές Κέντρο Νομικής Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας ο Πρόεδρος είχε δικαίωμα να παρέμβει στη γραπτή διαδικασία (άρθρο 36 § 2 της Συνθήκης).


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.2.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=900340&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649