2 Φεβ 2012

Η Ουάσιγκτον πέρασε νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου


ΟΛΥΜΠΙΑ, Washighton (AP) - Η Γερουσία της πολιτείας της Ουάσινγκτον, την 1 Φεβρουαρίου 2012 πέρασε ένα νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τους Lbtiq γάμους, θέτοντας τις βάσεις ώστε η Πολιτεία για να γίνει η έβδομη που επιτρέπει τον Lbtiq γάμο.

Το μέτρο τώρα βρίσκεται στη Βουλή, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει. Η κυβερνήτης Chris Gregoire υποστηρίζει το μέτρο και είπε ότι θα υπογράψει το νόμο, αν και οι αντίπαλες του Lbtiq γάμου υποσχέθηκαν πως θα τον προσβάλουν με δημοψήφισμα.

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν η Γερουσία πέρασε το μέτρο με ψηφοφορία 28-21 την 1 Φεβρουαρίου μετά από συζήτηση σχεδόν μιάμισης ώρας. Τέσσερις από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πέρασαν τις κομματικές γραμμές και ψήφισαν με την πλειοψηφία του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ed Murray, αγοριτής του νομοσχεδίου, είπε ότι ήξερε πως ο Lbtiq γάμος "είναι τόσο αμφιλεγόμενο θέμα στην ιστορία του".
Τα μέλη του νομοθετικού σώματος που ψηφίζουν κατά του Lbtiq γάμου “δεν είναι, ούτε θα πρέπει να κατηγορηθούν ως μισαλλόδοξα”, είπε.
"Όσες από εμάς υποστηρίζουμε αυτή τη νομοθεσία δεν είναι, και δεν θα πρέπει να κατηγορηθούν, πως υπονομεύουν την οικογενειακή ζωή ή τη θρησκευτική ελευθερία", δήλωσε ο Murray μέλος του νομοθετικού σώματος από το Seattle που στο παρελθόν είχε ως αιχμή του δόρατος τα Lbtiq δικαιώματα και το σύμφωνο συμβίωσης στη Πολιτεία. "Ο γάμος είναι όπως λέει η κοινωνία, είστε μια οικογένεια".

Σχεδόν μια δωδεκάδα τροποποιήσεις έχουν εισαχθεί, περιλαμβανομένων πολλών που ενίσχυσαν τη νομική προστασία θρησκευτικών ομάδων και οργανώσεων.
Ο γερουσιαστής Dan Swecker υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος νόμος τροποποιεί τον ορισμό του γάμου και "θα οδηγήσει στη φίμωση εκείνων που πιστεύουν στη παλαιότερη έννοια του γάμου".

Ακόμη και αν ένα δημοψήφισμα τροποποίησης απορρίφθηκε, οι αντίπαλες του Lbtiq γάμου έχουν ήδη υποσχεθεί πως θα τον προσβάλουν, η προσβολή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αφότου περάσει από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος και αφού υπογραφεί ως νόμος από την Gregoire. Οι αντίπαλες τότε πρέπει να συγκεντρώσουν 120.577 υπογραφές μέχρι τις 6 Ιουνίου.
Αν αντίπαλες δεν είναι σε θέση να συλλέξουν αρκετές υπογραφές, τα Lbtiq ζευγάρια θα είναι σε θέση να τελούν γάμους από τον Ιούνιο 2012. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουν έως τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου.
Πριν από την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν καθόλου βέβαιο πως η Γερουσία θα έχει την υποστήριξη για να περάσει το μέτρο, καθώς κάποιες από το Δημοκρατικό κόμμα παρέμεναν αναποφάσιστες.

Αλλά μετά την πρώτη δημόσια ακρόαση για το θέμα στις 23 Ιανουαρίου, η προηγουμένως αναποφάσιστη Δημοκρατική γερουσιαστίνα, Mary Margaret Haugen από το Camano Island, είπε ότι θα είναι η 25η και καθοριστική ψήφος υπέρ του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας το πέρασμά του.

Η 56χρονη, αντίπαλη του Lbtiq γάμου Jane Sterland, βρισκόταν έξω από την Γερουσία πριν ξεκινήσει η συζήτηση. Η Sterland είπε ότι ήταν απογοητευμένη από την ελάχιστη προσέλευση όσων ήταν αντίθετες στον Lbtiq γάμο.
«Με λυπεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες χριστιανές εδώ απόψε», είπε. "Είμαι απλώς πολύ θλιμμένη με το όλο θέμα. Θέλω να είμαι εδώ να υποστηρίξω με προσευχή την αντίθεσή μου".

Ο Lbtiq γάμος είναι νόμιμος στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ, στην Αϊόβα, στην Μασαχουσέτη, στο Νιου Χάμσαϊρ, στο Βερμόντ και στη Περιφέρεια της Κολούμπια.
Το νομοθετικό σώμα του Νιου Τζέρσεϊ και της Μέριλαντ αναμένεται να συζητήσουν τον Lbtiq γάμο αυτή τη χρονιά, και στο Μαίην μπορεί να δούμε μια πρόταση ψηφοφορίας για τoν Lbtiq γάμο τον Νοέμβριο.

[...]

Στο πλαίσιο του μέτρου που πέρασε την 1 Φεβρουαρίου 2012, τα περισσότερα από 9.300 ζευγάρια σήμερα που έχουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να διαλύσουν το σύμφωνο συμβίωσης, είτε τη σχέση ή να νυμφευθούν. Τα σύμφωνα συμβίωσης που δεν θα διαλυθούν ως τις 30 Ιούνη 2014, θα μετατρέπονται αυτόματα σε γάμους.
Τα σύμφωνα συμβίωσης θα παραμείνουν σε ισχύ για τα ηλικιωμένα ζευγάρια όπου τουλάχιστον η μια συντρόφισα είναι 62 ετών και άνω. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται για να βοηθήσει τις ηλικιωμένες που δεν έχουν ξανανυμφευθεί από φόβο ότι θα μπορούσαν να χάσουν συντάξεις ή παροχές κοινωνικής ασφάλισης.


Την είδηση την βρήκαμσε την 1.2.12 και την μεταφράσαμε από την usatoday.com στην http://www.usatoday.com/news/story/2012-02-01/gay-marriage-washington/52925706/1