7 Φεβ 2012

Ναι στο γάμο των λεσβιών είπε η California


Η απαγόρευση του γάμου των λεσβιών της California είναι αντισυνταγματική, απεφάνθη το Εφετείο του San Francisco.

Το δημοψήφισμα για το θέμα, που είναι γνωστό ως πρόταση 8, επέβαλε τον αποκλεισμό των λεσβιακών γάμων τον Νοέμβριο 2008, αλλά ανατράπηκε από το δικαστήριο το 2010.
Τώρα μια τριμελής επιτροπής του 9ου Εφετείου των Ην. Πολιτειών απεφάνθη με 2ψήφους και 1 κατά  πως η απόφαση αυτή ήταν σωστή.

Οι υποστηρίκτριες της απαγόρευσης προηγουμένως ορκίστηκαν να προσβάλουν την απόφαση της επιτροπής του Εφετείου αν ήταν εναντίον τις.

Οι δικηγόροι όσων υποστηρίζουν την απαγόρευση αναμένεται να θέσουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ην.Πολιτειών.

Η πρόταση 8 ήταν μια ψηφοφορία το 2008 που τροποποίησε το Σύνταγμα της California ώστε να δηλώσει ότι “μόνο ο γάμος μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα είναι έγκυρος ή αναγνωρίζεται στην California".

Δύο Lbtiq ζευγάρια αμφισβήτησαν την ψηφορία, λέγοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμά τους σε ίση προστασία στο πλαίσιο του Συντάγματος των Ην. Πολιτειών.
Το 2010 ανατράπηκε η απόφαση απαγόρευσης, επειδή ο ορισμός αυτός αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Lbtiq.

«Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος»
Η απαγόρευση της California, γνωστή ως πρόταση 8, ψηφίστηκε από τις ψηφοφόρους το 2008.
"Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα επιτρέπει στις κοινότητες να θεσπίσουν νόμους οι περισσότερες πιστεύουν ότι είναι επιθυμητό, όμως απαιτεί να υπάρχει τουλάχιστον ένας νόμιμος λόγος για την ψήφιση ενός νόμου που θα αντιμετωπίζει τις διάφορες κατηγορίες των ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο", απόφαση της Πολιτείας.

Η επιτροπή του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει "καμία τέτοια λογική", δήλωσε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Η απόφαση του 9ου Εφετείου επίσης διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση του δικαστηρίου, δικαστής Vaughn Walker, ήταν μεροληπτικός, και έκρινε ότι δεν είχε υποχρέωση να αποκαλύψει ότι ήταν γκέι.

Ήταν πρώτη φορά που ένα αίτημα διαμαρτυρίας αιτούταν το σεξουαλικό προσανατολισμό του δικαστή ως αιτία για την ανατροπή μιας δικαστικής απόφασης.
Ο Δικαστή Walker αποκάλυψε δημοσίως ότι ήταν γκέι αφότου πήρε σύνταξη.

Η απόφαση του 9ου Εφετείου ισχύει μόνο στην Καλιφόρνια, παρόλο που έχει δικαιοδοσία σε εννέα Πολιτείες.

Σε αναμονή
Οι αντίπαλες του γάμου των λεσβιών επικρίνουν αυτή την απόφαση και την βλέπουν ως τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού.
"Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, έχουμε κάνει γνωστό ότι η μάχη για να διατηρηθεί ο παραδοσιακός γάμος τελικά θα κερδηθεί ή θα χαθεί όχι εδώ, αλλά στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών” ανέφερε σε δήλωσή του, ο Andy Pugno, γενικός σύμβουλος για την Προστασία του Γάμου, μιας ομάδα της Καλιφόρνια που υποστηρίζει την πρόταση 8.

Ενώ οι αντίπαλες του γάμου των λεσβιών αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν πρώτα στο ευρύτερο 9ο Εφετείο, με 11μελή έδρα.

Το δικαστήριο είναι σε αναμονή για τους γάμους των λεσβιών στην Καλιφόρνια, ενώ έκρινε την υπόθεση.

Ο γάμος των λεσβιών είναι νόμιμος σε έξι πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, η Πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι σε καλό δρόμο για να γίνει η έβδομη αφότου η νομοθεσία περάσει την κρίσιμη ψηφοφορία στις 2 Φεβρουαρίου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.2.12 και την μεταφράσαμε από την BBC news στην http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-16935270