17 Φεβ 2012

Το New Jersey πέρασε νομοσχέδιο για το γάμο των λεσβιών


Η Συνέλευση New Jersey πέρασε νομοσχέδιο για το γάμο των λεσβιών

TRENTON, - Η Συνέλευση New Jersey στις 16.2.2012 πέρασε ένα νομοσχέδιο νομιμοποίησης της ισότητας γάμου, θέτοντας τις βάσεις για ένα αναμενόμενο βέτο από τον κυβερνήτη Chris Christie. Η ψηφοφορία 42-33 περνά το νομοσχέδιο στον Christie, ο οποίος δεν θα αναλάβει άμεση δράση. Ο κυβερνήτης που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα αντιτίθεται γάμο στην ισότητα γάμου είχε υποσχεθεί «πολύ ταχεία δράση", εάν το νομοσχέδιο περάσει από το νομοθετικό σώμα,και τη Συνέλευση αλλά η τελευταία δεν απαιτείται να στείλει το νομοσχέδιο στο γραφείο του μέχρι το πέρας των εργασιών της Παρασκευής. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 13.2.2012.

"Χωρίς αμφιβολία αυτή είναι μια ιστορική μέρα στην πολιτεία New Jersey", είπε η Sheila Oliver Ομιλίτρια της Συνέλευση μετά την ψηφοφορία. Είπε ότι δεν ήταν ποτέ πιο περήφανη για τη διαβούλευση του Δημοκρατικού κόμματος ώστε να κάνει "ό, τι οι πολίτισες μας έστειλαν εδώ να κάνουμε: Να διασκυθούμε προσεκτικά, να χρησιμοποιήσουμε τη νομοθετική διαδικασία για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα όλων των νέων πολιτισών της πολιτείας New Jersey".

Ο Steven Goldstein, πρόεδρος της Lbtiq MKO Garden State Equality, επανέλαβε τα συναισθήματα της ομιλήτριας.
"Σήμερα, το νομοθετικό σώμα μάς έφερε στη Γη της Επαγγελίας», είπε ο Goldstein. "Ξέρουμε ότι ο κυβερνήτης δεν θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε, αλλά κρατάμε τελικά τα όνειρά μας και ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω".

Ο Christie και οι περισσότερες νομοθέτιδες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θέλουν ο γάμος των λεσβιών να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το Δημοκρατικό κόμμα λέει πως ο γάμος των λεσβιών είναι ένα από τα δικαιώματα των πολιτισών που προστατεύονται από το Σύνταγμα και δεν υπόκεινται σε δημοψήφισμα.

Έξι Πολιτείες και η Ουάσιγκτον, αναγνωρίζουν τους γάμους των λεσβιών. Ο νέος νόμος Ισότητας Γάμου στην Πολιτεία Ουάσιγκτον θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Το Δημοκρατικό κόμμα προσδιορίζει την ισότητα του γάμου ως πρώτου βαθμού προτεραιότητά του για τη διετή νομοθετική περίοδο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έχει εγκρίνει μεγαλύτερη προβολή του θέματος.

Σχεδιάζει να περιμένει για την ψηφοφορία με την ελπίδα ότι η υποστήριξη για τους γάμους των λεσβιών -είναι 52% και 42% κατά επί του παρόντος στο New Jersey, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση - θα συνεχίσει να αυξάνεται.

"Κάναμε δύο χρόνια", δήλωσε ο Reed Gusciora, του Δημοκρατικού κόμματος της Trenton που ήταν αγορητής του νομοσχεδίου στη Συνέλευση και είναι ένας από τους δύο ανοιχτά γκέι νομοθέτες. «Έχουμε αλλάξει πολύ τις απόψεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δώστε μας δύο χρόνια και θα τις αλλάξουμε πολύ περισσότερο".
Ο Gusciora εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο κυβερνήτης θα επανεξετάσει τις απόψεις του.
"Ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας ο κυβερνήτης θα καταλάβει τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως λεσβία στη Πολιτεία, και ότι υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν διακρίσεις και το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει ως ένας μακροχρόνιος τρόπος να διορθώσουμε όλα τα λάθη", είπε.

Σε περίπτωση που τα Lbtiq ζευγάρια δεν μπορέσουν να κερδίσουν το γάμο μέσω της νομοθεσίας, έχουν εμπλακεί σε μια παράλληλη μάχη στα δικαστήρια. Επτά Lbtiq ζευγάρια και πολλά από τα παιδιά τους έχουν καταθέσει αγωγές, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία συμφώνου συμβίωσης δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Το σύμφωνο συμβίωσης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τα οφέλη του γάμου στα Lgbtiq ζευγάρια χωρίς τον τίτλο του γάμου. Εγκρίθηκε αφ' ότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε στο νομοθετικό σώμα να προβλέπει την ισότητα γάμου στα Lbtiq ζευγάρια.
H Επιτροπή που παρακολουθεί την κατάσταση έχει βρεθεί μπροστά σε προβλήματα με το νόμο, ωστόσο, και πολλά Lbtiq ζευγάρια έχουν υποστηρίξει τη μαρτυρία ενώπιον του κοινοτικού νομοθετικού σώματος.

Ακτιβίστριες λένε πως το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει παράσχει πραγματική ισότητα. Παραπονούνται ότι έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή και εγγενώς άνιση κατάταξη για τις Lbtiq.

Οι υπερασπίστριες παρουσίασαν την ισότητα του γάμου ως θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο εξαιρεί τις θρησκευτικές ηγέτιδες, τα ιδρύματα και τις εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι καμιά δεν θα πρέπει να εκτελέσει, να υποδεχτεί ή να μισθώσει χώρο για Lbtiq γάμο.


Το απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε 16.2.12 και το μεταφράσαμε από την http://www.nytimes.com/aponline/2012/02/16/us/AP-US-Gay-Marriage-NJ.html?_r=1&hp&emc=na

Η φωτογραφία είναι λιθογραφία του Luc Albert Moreeau το 1928