27 Φεβ 2012

Υπόθεση Vejdeland της Alexandra Timmer Α'

Υπόθεση Vejdeland της Alexandra Timmer Α'

Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ

Το Δικαστήριο εξέδωσε μια συναρπαστική απόφαση επί της ελευθερίας της έκφρασης. Στην υπόθεση Vejdeland και άλλοι κατά της Σουηδίας είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εφαρμόζει τις αρχές που διέπουν το μίσος στο πλαίσιο του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ένα ομόφωνο ΕΔΑΔ έχει αποφανθεί ότι η Σουηδία δεν παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης: η ποινική καταδίκη των προσφευγόντων για διανομή φυλλαδίων, που περιείχαν προσβλητικές δηλώσεις για τις Lgbtiq, δεν παραβιάζει τη Συνθήκη. Η απόφαση - κάτι που θα συζητήσουμε στη συνέχεια - αξίζει να διαβαστεί, και έτσι είναι το ενημερωτικό δελτίο για το λόγο μίσους που το ΕΔΑΔ δημοσίευσε με την ευκαιρία της απόφασης αυτής.

Οι τέσσερις προσφεύγοντες στην υπόθεση Vejdeland εισήλθαν σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διένειμαν περίπου εκατό φυλλάδια και άλλα τα έβαλαν μέσα στα ντουλάπια των μαθητριών. Τα φυλλάδια αποκαλούσαν την λεσβιοσύνη ως "αποκλίνουσα σεξουαλική ροπή" που έχει "ηθικά καταστροφικές επιπτώσεις επί της ουσίας της κοινωνίας". Κατηγόρησαν τον "επιπόλαιο τρόπο ζωής” των Lgbtiq για την εξάπλωση της "σύγχρονης μάστιγας" του HIV και του AIDS. Και τα φυλλάδια ισχυρίστηκαν ότι "οι Lgbtiq οργανώσεις άσκησης πίεσης" προσπαθούν να "υποβιβάσουν την παιδεραστία" (παρ. 8).

Οι προσφεύγοντες καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας για τη υποκίνηση της κοινωνίας-κοινού κατά μιας εθνικής ή μιας εθνοτικής ομάδας. Προσέφυγαν στο Δικαστήριο του Στρασβούργου-ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας ότι το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της Συνθήκης) είχε παραβιαστεί. Υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο των φυλλαδίων δεν ήταν μίσος προς τις Lgbtiq, και υποστήριξαν ότι τα φυλλάδια είχαν ως στόχο να προκαλέσουν μια συζήτηση σχετικά με την έλλειψη αντικειμενικότητας στα σουηδικά σχολεία.

Απόφαση του ΕΔΑΔ
Η απόφαση έθεσε το ζήτημα του αν η παρέμβαση ήταν "αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία" (άρθρο 10 (2)).
Από τη μία πλευρά, το ΕΔΑΔ επαναλαμβάνει τη γνωστή φόρμουλα ότι η ελευθερία της έκφρασης επεκτείνεται στις ιδέες που “προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν". Το ΕΔΑΔ επισημαίνει επίσης ότι ο στόχος της έναρξης μιας συζήτησης για την έλλειψη αντικειμενικότητας της εκπαίδευσης στα σουηδικά σχολεία είναι αποδεκτός. Κοιτάζοντας το περιεχόμενο των φυλλαδίων, το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι: «οι δηλώσεις αυτές δεν συνιστούν άμεσα στις πολίτισες-ες να διαπράξουν πράξεις μίσους» (παρ. 54).


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.2.12 και την μεταφράσαμε από την strasbourgobservers.com γραμμένη από την Alexandra Timmer στην http://strasbourgobservers.com/2012/02/14/anti-gay-hate-speech-vejdeland-and-others-v-sweden/#more-1395