30 Ιαν 2012

Ο Ban Ki-moon παροτρύνει την Αφρικανική Ένωση να τηρεί τα δικαιώματα των Lbtiq


Αφρικανική Ένωση: ο Ban Ki-moon την παροτρύνει να τηρεί τα δικαιώματα των Lbtiq

O γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon κάλεσε τις ηγεσίες της Αφρικής να σεβαστούν τα δικαιώματα των Lbtiq.

Οι διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού είχαν αγνοηθεί ή ακόμα και οι κυρώσεις από πολλές χώρες για πάρα πολύ καιρό, είπε ο κ. Ban στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.

Η λεσβιοσύνη είναι παράνομη σε πολλές χώρες της Αφρικής - μια κατάσταση που έχει δεχτεί ιδιαίτερηη κριτική από τις ακτιβίστριες και τη Δύση.

Ο κ. Ban επίσης είπε ότι η αραβική άνοιξη απέδειξε στις ηγεσίες "πρέπει να ακούν τις ανθρώπους τις".

Η διήμερη σύνοδος κορυφής, στο νέο κτίριο της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Addis Ababa, πρόκειται να εκλέξει νέα προεδρίνα-ο της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης.

Η Νότια Αφρική έχει προτείνει την επί μακρόν υπουργίνα Nkosozana Dlamini Zuma - πρώην σύζυγο του Jacob Zuma - να αμφισβητήσει τον κατέχοντα ήδη τη θέση αυτή, Jean Ping της Gabon, ο οποίος έχει στην ίδια θέση από το 2008.

Η κα. Zuma κέρδισε την ψηφοφορία της Δευτέρας, και θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα της Εκτελεστικής Συμβούλου του 54-εθνικού μπλοκ.

Ο Ban Ki-moon δήλωσε ότι οι κρατικοί φορείς που εκπροσωπούν τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας κοινωνικού φύλου "ώθησαν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν τις ανθρώπους ως πολίτισες δεύτερης κατηγορίας ή ακόμη και ως εγκληματίες".

«Η αντιμετώπιση αυτών των διακρίσεων είναι μια πρόκληση, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούν από τις ιδέες της Οικουμενικής Διακήρυξης (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)», είπε, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Λεσβιακές δραστηριότητες είναι παράνομες στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών δυτικών συμμαχικών χωρών, όπως η Ουγκάντα​​, η Νιγηρία, η Κένυα, η Αίγυπτος και η Μποτσουάνα.

Τόσο οι Ην. Πολιτείες όσο και η Αγγλία προειδοποίησαν πρόσφατα ότι θα χρησιμοποιήσουν εξωτερική βοήθεια για να πιέσουν στην αποποινικοποίηση της λεσβιοσύνης στην κοινωνικά συντηρητική ήπειρο.

[...]

Η Αραβική Άνοιξη, επεσήμανε ο κ. Ban, ήταν μια «υπενθύμιση ότι οι ηγεσίες των χωρών πρέπει να ακούσουν τις ανθρώπους τις».
Τα γεγονότα απέδειξαν ότι η καταστολή δεν απέφερε αποτελέσματα. Η αστυνομική δύναμη δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που έχουν εξουσία και επιθυμούν την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη», είπε.

[..]

Το απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε στις 29.1.12 και το μεταφράσαμε από την bbc news στην http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16780079

Στη φωτογραφία δύο μέλη της λεσβιακής οργάνωσης Storm Accra της Ghana