28 Φεβ 2012

Συγκλίνουσα γνωμοδότηση της Ganna Yudkivska και του Mark Villiger 1813/07 1'



Συγκλίνουσα γνωμοδότηση της δικαστίνας Ganna Yudkivska σε συμφωνία με τον δικαστή Mark Villiger για την υπόθεση Vejdeland και λοιπών κατά Σουηδίας με αριθ. 1813/07 1' για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ.


1. Δεν δυσκολεύομαι στο να θεωρήσω ότι το άρθρο 10 δεν έχει παραβιαστεί.
2. Ωστόσο, λυπάμαι που το ΕΔΑΔ έχασε την ευκαιρία να "εδραιώσει μια προσέγγιση για την έκφραση μίσους” εναντίον των Lgbtiq, όπως σχολιάστηκε από την τρίτη παρεμβαίνουσα-ντα. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ότι "παρόλο που το ΕΔΑΔ δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με αυτό το θέμα, ο λεσβοφοβικός, ομοερωτοφοβικός λόγος εμπίπτει επίσης σε ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατηγορία "έκφρασης μίσους" *18, η οποία δεν προστατεύεται από το άρθρο 10".

3. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός του μίσους στο διεθνές δίκαιο, η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν πολύ σαφής στη Σύσταση αριθ. R (97) 20: ο όρος «έκφραση μίσους» είναι να «κατανοηθεί πως καλύπτει όλες τις μορφές έκφρασης που εξαπλώνουν, υποκινούν-παροτρύνουν, προάγουν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μίσους που βασίζεται στην μισαλλοδοξία ... ".

4. Εν προκειμένω, οι προσφεύγοντες περιέγραψαν την λεσβιοσύνη, ομοερωτικότητα ως "αποκλίνουσα σεξουαλική ροπή” και κατηγόρησαν τις Lgbtiq πως έχουν "ηθικά καταστροφικές επιπτώσεις επί της ουσίας της κοινωνίας" και είναι η κύρια αιτία για την εξάπλωση του ιού HIV και του AIDS. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες κατηγορίες ταιριάζουν σαφώς στον ανωτέρω ορισμό.

5. Ωστόσο, στην παράγραφο 54 η πλειοψηφία δηλώνει ότι οι δηλώσεις που δεν "να συστήνουν άμεσα στις πολίτισες-ες να διαπράξουν πράξεις μίσους", μπορεί να περιγραφούν ως «σοβαροί και ζημιογόνοι ισχυρισμοί», όχι ως έκφραση μίσους.

6. Αυτό φαίνεται να είναι η προσέγγιση των Ην. Πολιτειών, όπου το μίσος προστατεύεται μέχρι να απειλήσει να προκαλέσει άμεση βία. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό όριο, και για πολύ γνωστές πολιτικές και ιστορικές αιτίες η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια ενός τέτοιου οράματος της αξίας υψίστης της ελευθερίας της έκφρασης-λόγου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.2.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=900340&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

*18. Δείτε: "Εγχειρίδιο για την Έκφραση Μίσους» (2009) της Anne Weber, του Συμβουλίου της Ευρώπης