5 Φεβ 2012

Τουρκία, Δικαίωση της ΜΚΟ Kaos έναντι της «Vakit»


Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας δέχεται πως είναι προσβολή προς τις Lbtiq οι όροι "διεστραμμένη" και "αδερφή", αναγνωρίζοντας την ορθότητα της μήνυσης της ΜΚΟ Kaos εναντίον της «Vakit».

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η ελευθερία του τύπου δεν σημαίνει κατάχρηση των προσωπικών δικαιωμάτων και αποφάσισε ποινή αποζημίωσης κατά του αρθρογράφου Serdar Arseven και Yeni Akit (Vakit) για υπερβάλουσα κριτική προς τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, που χρησιμοποίησε τις λέξεις "σεξουαλικά αποκλίνουσα" και "αδερφή".
Η ετυμηγορία επισημαίνει ότι η ΜΚΟ είναι μια οργάνωση «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσώπων που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό».

Όλα ξεκίνησαν με τη συμμετοχή του πολιτικού της ΑΚΡ Zafer Üskül στη ημερίδα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διακρίσεις" που οργάνωσε η ΜΚΟ.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας πολιτικός κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία (Καθηγητής, Δρ Zafer Üskül, της Επιτροπής Ερευνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) εντάχθηκε σε μια ημερίδα όπου τα δικαιώματα των Lgbtiq ήταν στην ημερήσια διάταξη και έγιναν συζητήσεις για τις φοβικές πρακτικές εις βάρος των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και transgenders.
Ο κ. Zafer Üskül έδωσε μια σύντομη ομιλία στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχε ο Michael Cashman (Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και ο νομικός Mehveş Bingöllü (εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Ο κ. Üskül είπε: “Οι ελευθερίες θα πρέπει να ερμηνευθούν ως μια ενότητα. Ιεραρχία στην ισότητα δεν είναι αποδεκτή", πρόσθεσε: “Ένα πρόσωπο δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Η Δημόσια Διοίκηση έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη χρήση των ελευθεριών. Όποια νομίζει ότι γίνεται κατάχρηση στα δικαιώματά της έχει “το δικαίωμα της προστασίας τους" και πως ότι η κοινωνία της Τουρκίας είναι συντηρητική και δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα τις παραδοσιακές προκαταλήψεις της: "Πριν, υπήρχε νόμος που επέτρεπε στην αστυνομία και στη διοίκηση να κλείνει τις ΜΚΟ. Αλλά σήμερα υπάρχει ένας νέος κανονισμός, όπου η δικαστική γνώμη είναι απαραίτητη για την απαγόρευση των ΜΚΟ".

Και τότε η Vakit (Yeni Akit), άρχισε να προσβάλλει ...
Μετά την Ημερίδα, η Vakit αντιμετώπισε με αρνητικά σχόλια τα όσα ο κ. Üskül, είπε, στις 21 Μαΐου 2008 σε στήλη της γράφονατας: "Ένας πολιτικός δίνει υποσχέσεις στις Lbtiq" με τίτλο "Επιλογή του κ. Üskül οι διεστραμμένες".
Η Vakit αισθάνθηκε ελεύθερη να στρεβλώσει την υπεύθυνη συμπεριφορά του κ. Zafer Üskül και την Ημερίδα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και διακρίσεις” με την παραγωγή και τη διάδοση των εγκλημάτων μίσους, την βλασφημία, την συκοφαντία, την στόχευση και την προσβολή μέσω της είδησης.

Η Vakit εξύβρισε και στόχευσε τις οργανώσεις και τα μέλη τις, οι οποίες εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσώπων που εκτίθενται σε σεξουαλικές διακρίσεις, και κ. Üskül, που κρίθηκαν ένοχες-ος.
Η ΜΚΟ μήνυσε τη Vakit για ζημιές που οφείλονται στον τίτλο της είδησης "Επιλογή του Üskül οι διεστραμμένες” και τον Serdar Arseven, αρθρογράφο της Vakit, για συκοφαντία κατά του Üskül ως μισαλλοδοξία προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα το 2008.


Το Πρωτοδικείο έκρινε τον τίτλο της είδησης "Επιλογή του Üskül οι διεστραμμένες" ως "κριτική εντός ορίων" και απέρριψε την αγωγή αποζημιώσεως που υπέβαλε η ΜΚΟ. Ασκήθηκε έφεση στον Άρειο Πάγο και το Δικαστήριο καταδίκασε τον Arseven σε 2.000 τουρκικές λίρες και την Vakit σε 4.000 τουρκικές λίρες.

Στην απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο, βεβαίωσε πως το να αποκαλείς τις Lbtiq "διεστραμμένες" και "αδερφές" είναι προσβολή.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.2.12 και την μεταφράσαεμε από την Kaos.org στην http://kaosgl.org/page.php?id=10512