25 Δεκ 2011

Γάμος κατά Συμφώνου Συμβίωσης - ποια είναι η διαφορά;

Στις 5 Δεκεμβρίου έγιναν σημαντικές αλλαγές στο Νόμο Συμφώνου Συμβίωσης στην Αγγλία, χορηγεί στα λεσβιακά ζευγάρια περισσότερα δικαιώματα στην περίπτωση σχηματισμού συμβίωσης. Εξετάζουμε τις πρόσφατες αλλαγές στο Νόμο Συμφώνου Συμβίωσης, και πώς αυτές μπορεί να συγκριθούν με τους λεσβιακούς γάμους.

Τα βασικά
Προς το παρόν, ο γάμος των λεσβιών είναι παράνομος στην Αγγλία, αλλά η κυβέρνηση θα διοργανώσει διαβούλευση αλλαγής το Μάρτιο 2012 και έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για την αναστροφή αυτής της απαγόρευσης με τη γενική εκλογή το 2015.

Η τρέχουσα νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης προσφέρει τα ίδια δικαιώματα και ευθύνες στα λεσβιακά ζευγάρια όπως ο πολιτικός γάμος: δικαιώματα ιδιοκτησίας, απαλλαγές φόρου κληρονομιάς, κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδοτικών παροχών, μίσθωσης και τα δικαιώματα ως πλησιέστερων συγγενών, γονική (και οικονομική) ευθύνη για τα παιδιά των συντροφισών δυνάμει του άρθρου 72 του νόμου περί παιδιών καθώς και την ευθύνη για τη συντήρηση των συντροφισών και των παιδιών.

Υπάρχουν, ωστόσο, τεχνικές διαφορές μεταξύ των δύο που θα αποτελέσουν μέρος της διαβούλευσης το 2012 - αυτές περιλαμβάνουν το πώς το Σύμφωνο Συμβίωσης σχηματίζεται (μέσω της υπογραφής εγγράφων και όχι με το να λέγονται τα λόγια του γάμου), ολοκληρώνεται (το σύμφωνο συμβίωσης δεν απαιτεί ολοκλήρωση ), αύξηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε ορισμένα ιδιωτικά σχήματα και τι μπορεί να αποτελεί αιτία διαζυγίου (η μοιχεία δεν μπορεί να τεθεί ως αιτία διάλυσης ενός συμφώνου συμβίωσης).

Θρησκευτική δέσμευση
Σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία, οι τελετές συμφώνου συμβίωσης απαγορευόταν να συμβαίνουν σε θρησκευτικά ιδρύματα και να συμπεριλαμβάνουν θρησκευτικές αναγνώσεις, μουσική ή σύμβολα. Οι περιορισμοί αυτοί άρθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου.

Θρησκευτικές οργανώσεις είναι πλέον ευπρόσδεκτες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τις εκτέλεσης συμφώνου συμβίωσης, αλλά δεν είναι νομικά υποχρεωμένες να προσφέρουν στα λεσβιακά ζευγάρια τις υπηρεσίες τις, αλλά θα πρέπει να είναι κοσμικές και η θρησκευτική γλώσσα, η μουσική ή τα σύμβολα δεν θα επιτρέπονται. Ναι, το ξέρουμε!

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις θα έχουν μια θρησκευτική τελετή στον ίδιο χώρο, πριν ή μετά, ή ακόμη και πριν και μετά το επίσημο κοσμικό μέρος της τελετής. Δεν μπορούμε, σε αυτή τη φάση, πούμε ό,τι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το λεσβιακό πολιτικό γάμο θα μοιάζει καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να επεξεργάζεται ιδέες στην πορεία προς το στάδιο της διαβούλευσης το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον αρχικό Νόμο Συμφώνου Συμβίωσης 2004, η τελετή και οι όρκοι δεν ήταν υποχρεωτικά εκ του νόμου και ήταν περιορισμένα. Υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη επιλογή και ελευθερία στα ζευγάρια να αποφασίζουν πώς και πού θέλουν να γιορτάσουν το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το γάμο λεσβιακών ζευγαριών.

Θα αναγνωρίζεται το σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό;
Σήμερα δεν υπάρχει τελική λίστα των εθνών εκτός της Αγγλίας που να αναγνωρίζει το αγγλικό σύμφωνο συμβίωσης, και η κυβέρνηση συμβουλεύει να επικοινωνούμε με τις πρεσβείες της Αγγλίας στο εξωτερικό για διευκρινίσεις προτού αναχωρήσουμε για διακοπές ή μεταναστεύσουμε.

Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, οι χώρες που πραγματοποιούν τα δικά τις σύμφωνα ή γάμους λεσβιακών ζευγαριών είναι πιθανό να αναγνωρίσουν το σύμφωνο συμβίωσης της Αγγλίας ως νομική ένωση. Αυτό είναι πιθανό να παραμείνει το ίδιο και για τους γάμους λεσβιακών ζευγαριών καθώς δεν υπάρχει κανένα τρέχον σχέδιο για ομογενοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το θέμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Betty Wood στην http://www.divamag.co.uk/category/lifestyle/civil-partnership-vs-civil-marriage.aspx

Η φωτογραφία είναι το έργο: Η Άρτεμις ετοιμάζεται για κυνήγι της Αngelica Kauffmann