25 Ιαν 2012

PACE: Οι χώρες είναι υπεύθυνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη


Οι χώρες, και όχι το Δικαστήριο του Στρασβούργου, είναι κυρίως υπεύθυνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, λέει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE)

Στρασβούργο, Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι «επικουρικό» των εθνικών αρχών - κυβερνήσεων, τα δικαστήρια και τα κοινοβούλια - πρέπει να παίξουν το θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση και στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την PACE.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα την παραμονή μιας σημαντικής αγόρευσης στη Συνέλευση από τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron για τη μεταρρύθμιση του Δικαστηρίου, η Συνέλευση είπε πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις δυσκολίες που ανέκυψαν στις χώρες που δεν εφαρμόζουν κατάλληλα τα πρότυπα της Συνθήκης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Klaas de Vries (Ολλανδία, SOC) επεσήμανε ότι το 70% των αιτήσεων-προσφυγών που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου προήλθε από έξι μόνο χώρες: Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία. Οι δομικές ανεπάρκειες σε αυτές τις χώρες διαιωνίζουν την εργασία του Δικαστηρίου το οποίο μένει πίσω, είπε, και δεν είναι αρκετά τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση αυτών των ανεπαρκειών.

Η συνέλευση, επίσης, τόνισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναχαίτιση της πλημμύρας των αιτήσεων-προσφυγών που κατακλύζουν το Δικαστήριο, για παράδειγμα, με το να εξετάζουν προσεκτικά αν τα νομοσχέδια είναι συμβατά με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και να εξασφαλίζουν ότι οι χώρες αμέσως και πλήρως συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
 


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.1.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα: Council of Europe στην http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=7345