16 Ιουν 2010

Πλησιάζει η απόφαση για το γάμο των λεσβιών στις Ην. Πολιτείες

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου για τη δίκη της Καλιφόρνια σχετικά με τη νομιμότητα απαγόρευσης του λεσβιακού γάμου αναμένεται να ακούσει τα επιχειρήματα κλεισίματος αυτή την εβδομάδα.

Η δίκη, η οποία ασκήθηκε από δύο λεσβιακά ζευγάρια στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και συνεχίστηκε για τρεις εβδομάδες πριν διακοπεί.

Ο Δικαστής Vaughn Walker έχει προγραμματίσει μια ημέρα γεμάτη επιχειρήματα, την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα πριν βγει η ετυμηγορία.

Για το δικαστή είναι το πρώτο του ομοσπονδιακό δικαστήριο που θα εξετάσει αν η απαγόρευση της πολιτείας την 2008 του λεσβιακού γάμου παραβιάζει το Σύνταγμα των Ην. Πολιτειών.

Περίπου 18.000 λεσβιακά ζευγάρια νυμφεύθηκαν στο κράτος σε λίγους μήνες, κατά τους οποίους ο λεσβιακός γάμος ήταν νόμιμος. Ένα δημοψήφισμα από ψηφοφόρισες-ους, απέρριψε τη Πρόταση 8-Proposition 8, το Νοέμβριο της 2008.

Τα δύο ζευγάρια - ένα λεσβιακό κι ένα γκέι – εκπροσωπούνται από τον Ted Olson και τον David Boies, που εργάστηκαν σε αντίπαλες ομάδες στην υπόθεση Bush εναντίον Gore το 2000.

Ο Δικαστής Walker, ο οποίος προσφάτως εκ-δηλώθηκε δημόσια ως γκέι, έχει ζητήσει από τα ζευγάρια και τους δικηγόρους της άλλης πλευράς να αντιμετωπίσουν μια σειρά θεμάτων με το κλείσιμο των επιχειρημάτων τους.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το αν το δικαίωμα να νυμφευθούν-παντρευτούν είναι θεμελιώδες δικαίωμα, εάν θα πρέπει να είναι, αν ο γάμος των λεσβιών θα βλάψει τον ετερό γάμο και αν η χορήγηση του δικαιώματος του γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια, θα μειώσει τις διακρίσεις εις βάρος τις.

Ο κ. Olson είπε σε μια συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα: "Οι πελάτισές-ες μας θέλουν να έχουν τα δικαιώματα αυτά και επιθυμούν να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Αυτό είναι εν προκειμένω το θέμα".

"Είμαστε πολύ, ικανοποιημένες-οι για την ευκαιρία να εκπροσωπούμε αυτές τις υπέροχες-ους ανθρώπους και ελπίζουμε να γίνει μια αλλαγή σε αυτή τη χώρα, έτσι ώστε οι λεσβίες να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που άλλες πολίτισες-ες θεωρούμε δεδομένο".

Κατά τη διάρκεια εξέτασης της υπόθεσης, το δικαστήριο άκουσε εμπειρογνωμόνισες-ες να πιστοποιούν ότι το να επιτραπεί ο γάμος των λεσβιών θα συμβάλει στην ψυχική υγεία των λεσβιών, μεγαλύτερη νομική προστασία για τα παιδιά τις, τη μείωση των διακρίσεων και θα δώσει στα λεσβιακά ζευγάρια περισσότερη πολιτική δύναμη-εξουσία.

Οι υποστηρίκτριες-ες της Prop 8 προέβαλλαν μόνο δύο μάρτυρες, ένας εκ των οποίων υποστήριξε ότι οι ΛεΠΑΤ έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρενοχλήσουν παιδιά.

Αλλά και η άλλη μάρτυράς τις, από μια συντηρητική επιτροπή εμεπιρογνωμονισών-ων, στο πλαίσιο της εξέτασης από τις αντίδικες-ους παραδέχτηκε ότι τα παιδιά των λεσβιών γονιών θα ωφεληθούν εάν οι γονείς τις έχουν τη δυνατότητα να νυμφευθούν.

Ο Δικαστής Walker αναμένεται να αποφανθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, παρ' ότι και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα προσβάλουν την απόφαση σε όλη τη διαδρομή προς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/14/californias-gay-marriage-trial-to-end-soon/

Η φωτογραφία είναι έργο του Tolouse Lautrec.