10 Ιουν 2010

Δυο λεσβίες νυμφεύθηκαν πρώτες στην Πορτογαλία

Δύο λεσβίες ήταν το πρώτο ΛεΠΑΤ ζευγάρι που νυμφεύθηκε στην Πορτογαλία σήμερα αφ' ότου η χώρα νομιμοποίησε τον ΛεΠΑΤ γάμο.

Η Teresa Pires και η Helena Paixao, και οι δύο διαζευγμένες μητέρες στα 30 τις, νυμφεύθηκαν σε μια 15-λεπτη τελετή στην πρωτεύουσα της Πορτογαλλίας, Λισαβόνα.

Η Teresa Pires είπε ότι η αλλαγή ήταν μια "μεγάλη νίκη" και ένα "όνειρο που έγινε πραγματικότητα», αναφέρει η Association Press.

Το ζευγάρι ήταν λεσβίες ακτιβίστριες του ΛεΠΑΤ γάμου για χρονιές και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα ΛεΠΑΤ παιδοθεσίας, η οποία δεν προβλέπεται στη νομοθεσία.

Η Πορτογαλία έγινε η έκτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποίησε τον ΛΕΠΑΤ γάμο όπου ο πρόεδρος Anibal Cavaco Silva ενέκρινε απρόθυμα τη νομοθεσία.

Είπε ότι δεν ετέθει βέτο καθώς ήξερε πως κοινοβούλιο θα τον αγνοήσει και επειδή η χώρα έχει σήμερα περισσότερο επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπίσει.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε κατά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Πορτογαλία.

Είχε προειδοποιήσει τις-τους οπαδούς του πως το να επιτραπεί ο ΛεΠΑΤ γάμος είναι μια «επικίνδυνη απειλή για το κοινό καλό».

Η νέα νομοθεσία κατήργησε κάθε παραπομπή σε φύλα στη νομοθεσία του γάμου της χώρας. Ωστόσο, δεν επιτρέπει την παιδοθεσία σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια.

Πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν το ΛεΠΑΤ γάμο: η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Αγγλία προσφέρει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο κάποιες υποψήφιες-οι λένε πως δεν είναι επαρκές.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/07/lesbians-are-first-gay-couple-to-marry-in-portugal/