29 Ιουν 2010

Πρώτη νυμφεύθηκε η Ισλανδή Πρωθυπουργίνα, Johanna Sigurdardottir

Η Ισλανδή Πρωθυπουργίνα νυμφεύθηκε καθώς ο ΛεΠΑΤ γάμος τέθηκε σε ισχύ

Η ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργίνα Ισλανδίας κα., Johanna Sigurdardottir, νυμφεύθηκε επίσημα την μακροχρόνια συντρόφισά της, Jonina Leosdottir.

Η νομοθεσία η οποία επιτρέπει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια να συνάπτουν γάμους τέθηκε σε ισχύ στις, 27 Ιουνίου, μετά από ομόφωνη απόφαση έγκρισης του κοινοβουλίου της Ισλανδίας στις 12 Ιουνίου.

Η Πολιτική Ένωση-Σύμφωνο Συμβίωσης για ΛεΠΑΤ ζευγάρια εγκρίθηκε αρχικά, στην Ισλανδία τη χρονιά 2002, που έδωσε στα ΛΕΠΑΤ ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με τα ετερό ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο.

Ήταν με βάση την τότε νομοθεσία που η Πρωθυπουργίνα κα. Sigurdardottir και η κα. Leosdottir επισημοποιήσαν πρώτες την σχέση τις, τώρα πάλι πρώτες μετέτρεψαν το Σύμφωνο Συμβίωσης σε γάμο στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Η 68χρονη Πρωθυπουργίνα, κα. Sigurdardottir, η οποία ανέλαβε την διακυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2009, ζει μαζί με τη 50χρονη συγγράφισα, κα. Leosdottir, εδώ και πολλές χρονιές.

Η Ισλανδία, μια πολύ κοσμική και φιλελεύθερη χώρα, νομιμοποίησε τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό την 1940.

Την 1992, η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης – άμοιβαίως συναινουσών-ντων προσώπων, λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς και ετερό - ορίστηκε η ηλικία 14 ετών.

Την ίδια χρονιά, οι διακρίσεις σε αγαθά και υπηρεσίες, εξ' αιτίας τού σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν παράνομες, καθώς και οι απειλές, επιθέσεις, παρωδία-κοροϊδία ή δυσφήμιση για την ίδια αιτία-λόγο.

Το Συμφωνο Συμβίωσης απέκτησε νομική ισχύ το 1996.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, έχει τη δική της ΛεΠΑΤ σκηνή, παρά το σχετικά μικρό πληθυσμό και Ημέρα Υπερηφάνειας με παρέλαση στην πόλη κάθε Αύγουστο.

Η κα. Sigurdardottir είναι η πρώτη στην υφήλιο - και μέχρι σήμερα, η μόνη – ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργίνα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.6.10 καιτο μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/28/icelandic-pm-weds-as-gay-marriage-legislation-comes-into-effect/