9 Ιουν 2010

Thomas Hammarberg, για την ΛεΠΑΤ Υπερηφάνεια

Παρελάσεις ΛεΠΑΤ υπερηφάνειας που προγραμματίστηκαν για αυτή την άνοιξη συνάντησαν εμπόδια για άλλη μια φορά. Συναντήσεις και πορείες για την προώθηση της ισότητας των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT) έχουν απαγορευτεί ή υπόκεινται σε απειλές και βία στη Μόσχα, την Μπρατισλάβα, στο Βίλνιους και Chisinau.

Στη Μόσχα η παρελάση ΛεΠΑΤ υπερηφάνειας είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου απαγορεύθηκε, οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχουσών-ντων, και ήθελαν να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι διοργανώτριες-ες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, αλλά το δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση. Ωστόσο, ορισμένες ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια σύντομη διαμαρτυρία στο κέντρο της Μόσχας.

Οι παρελάσεις της ΛεΠΑΤ υπερηφάνειας στη Μόσχα έχουν απαγορευθεί τις τελευταίες πέντε χρονιές. Αυτό οδήγησε τις διοργανώτριες-ες να υποβάλουν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο.

Στις 22 Μαΐου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η Rainbow Pride σημαδεύτηκε από τη βία και τις επιθέσεις νεοναζί διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν αυγά και πέτρες και δακρυγόνα. Η διαδρομή έπρεπε να αλλάξει και η παρέλαση δεν θα μπορούσε να περάσει από το κέντρο της Μπρατισλάβα. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν της χορηγήθηκε ικανός αριθμός αστυνομικής δύναμης για την εκδήλωση.

Περισσότερη η αστυνομία από τις διαδηλώτριες-ες
Στις 8 Μαΐου η Baltic Pride πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία. Ωστόσο, η απόφαση από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ήταν απαραίτητη για να διατηρήσει την άδεια για να προχωρήσει. Η πορεία έγινε υπό την ισχυρότατη αστυνομική προστασία και σημαντικός αριθμός εχθρικών διαδηλωτριών-ων την περικύκλωσαν. Η εχθρότητα προς την Baltic Pride σήμαινε πως η αστυνομία ήταν υπεράριθμη των συμμετεχουσών-ντων.

Στη Μολδαβία η LGBT Υπερηφάνεια "Ουράνιο Τόξο πάνω από τον Dniester" *Α, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου ακυρώθηκε και οφείλεται στην απόρριψη του Εφετείου της Κισινάου της αίτησης για τη διεξαγωγή της ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας στην κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα πάρκο, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τις διοργανώτριες-ες.

Οι χώρες οφείλουν να προστατεύουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις
Περισσότερες από 20 εκδηλώσεις ΛεΠΑΤ υπερηφάνειας οργανώθηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια τού Μάη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα που να αναφέρθηκαν. Ωστόσο, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, υπήρξαν κάποια περιστατικά διατάραξης ή βίας που στοχεύαν κατά αυτών των εκδηλώσεων - γεγονός που υπογραμμίζει την υποχρέωση των αρμόδιων για αστυνομική προστασία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταστήσει σαφές ότι το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει τους συμμετέχουσες-ντες σε ειρηνικές διαδηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι "η υποχρέωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για πρόσωπα που πιστεύουν διαφορετικές απόψεις ή ανήκουν σε μειονότητες, επειδή είναι πιο ευάλωτα στη θυματοποίηση".

Το Δικαστήριο έχει επίσης τονίσει ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν μπορούν να απαγορευθούν απλώς λόγω της εχθρικής στάσης προς τις διαδηλώτριες ή για τις απόψεις που υποστηρίζουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη υπόθεση Baczkowski και άλλες-οι κατά της Πολωνίας η οποία ασχολήθηκε με την απαγόρευση της παρέλασης ΛεΠΑΤ υπερηφάνειας στη Βαρσοβία το 2005.

Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς είναι θεμελιώδη δικαιώματα σε μια δημοκρατική κοινωνία και ανήκουν σε όλες τις-τους ανθρώπους, όχι μόνο στη πλειοψηφία.


Thomas Hammarberg


Τη δήλωση του Ευρωπαΐου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα την βρήκαμε στις 7.6.10 και την μεταφράσαμε από την http://commissioner.cws.coe.int/tiki-view_blog_post.php?postId=42

*Α Dniester= Δνείπερος ποταμός της Μολδαβίας-Ουκρανίας.