7 Ιουν 2010

ATHENS PRIDE, γιορτή ισότητας

ATHENS PRIDE: 5.000 ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Γιορτή ισότητας

«Μην ψάχνετε να μας βρείτε στον κατάλογο των προκαταλήψεων, κοιτάξτε μόνο δίπλα σας, γιατί είμαστε και δίπλα σας, γιατί είμαστε παντού», ανέφεραν οι διοργανώτριες-ες του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2010, που πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά το Σάββατο που μας πέρασε.
Λεσβίες, γκέι, αμφισέξουαλ και τρανς παρέλασαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η φετινή γιορτή της διαφορετικότητας, με τη συμμετοχή περίπου πέντε χιλιάδων λεσβιακών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (ΛεΓκΑΤ) ατόμων.

Από νωρίς βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος δεκάδες ενημερωτικά περίπτερα ΛεΓκΑΤ οργανώσεων και ομάδων, αυτόνομων χώρων, πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Νεολαία Συνασπισμού, Οικολόγες Πράσινοι), ακτιβιστριών-ων από αρκετές χώρες, καθώς και ΜΜΕ, με την «Ε» χορηγό επικοινωνίας. Οσο όμως ο ήλιος έπεφτε τόσο ο κόσμος ετοιμαζόταν για τη μεγάλη παρέλασή στους δρόμους της Αθήνας. Αφού προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από ΛεΓκΑΤ σωματεία, οργανώσεις και καλεσμένες-ους από το εξωτερικό, η μεγάλη παρέλαση-πορεία ξεκίνησε με εκατοντάδες μπαλόνια, σφυρίχτρες, εντυπωσιακά κοστούμια και δυνατή μουσική.

Σύντομα όμως όλες-οι σιώπησαν μπροστά από το καμένο υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin. Οι δυνατές μουσικές από τα δύο άρματα έκλεισαν και ο χορός σταμάτησε. Οπως είχαν πει λίγο νωρίτερα από τα μεγάφωνα, «σε ένδειξη μνήμης για τα θύματα κάθε μορφής βίας». Λίγο μετά η παρέλαση συνεχίστηκε, με τις γνωστές αντιδράσεις των περαστικών. Αρκετές-οι απορούσαν, μερικές-οι απεύχονταν, κάποιες-οι χειροκροτούσαν. Πάνω στο προπορευόμενο άρμα είχε ανεβεί και η γραφική Ελένη Λουκά η οποία φώναζε «Ο Χριστός δεν είναι εχθρός σας». Η δεύτερη στάση της παρέλασης ήταν στη Βουλή. Κόντρα όμως στο πνεύμα των ημερών, που θέλει τις εκάστοτε συγκεντρωμένες-ους μπροστά από το Κοινοβούλιο να γιουχάρουν και να φωνάζουν «κλέφτες», η Athens Pride χειροκρότησε. Η «παπάς» πάνω στο άρμα φώναζε από τα μεγάφωνα: «Χειροκροτήστε τις-τους 300 που θα ψηφίσουν τον νόμο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Χειροκροτήστε τις-τους κρυφές της Βουλής». Οταν η παρέλαση άρχισε να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, χρειάστηκε να σιωπήσει ξανά. Αυτή τη φορά μπροστά από τον «επίσημο εκφραστή της θεσμικής ΛεΠΑΤφοβίας», όπως αποκαλούσαν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οπως έλεγαν από τα μεγάφωνα πριν σιωπήσουν, «το ΕΣΡ θέλει να μην υπάρχουμε. Εμείς απαντάμε: Είμαστε παντού».

«Είμαστε παντού»

Αλλωστε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή της Athens Pride: «Είμαστε τα αδέρφια σας και τα παιδιά σας. Κάποιες και κάποιοι από εμάς είμαστε και οι γονείς σας. Είμαστε συνεργάτιδές και συνάδελφοι σας. Είμαστε γειτόνισσες και γείτονες. Ζούμε μαζί σας, μοιραζόμαστε την καθημερινότητά σας. Ζούμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, αλλά ζούμε και στο Μέτσοβο, το Σουφλί, την Ιστιαία και την Ιεράπετρα. Είμαστε έφηβες κι έφηβοι , είμαστε συνταξιούχες-οι. Ανήκουμε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Είμαστε κομμουνίστριες, δεξιοί, ανένταχτες, αναρχικοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλίστριες. Είμαστε και κομμωτές και οδηγοί νταλίκας, όπως είμαστε βουλευτίνες-ες και μετανάστριες, καλλιτέχνιδες-ες ή καθηγήτριες-ες, αστυνομικίνες, στρατιωτικοί και αντιεξουσιάστριες. Είμαστε άνεργες κι άνεργοι , εργάτες κι εργοδότριες».

Στο πνεύμα πάντως του «Είμαστε παντού», που ήταν και το φετινό σύνθημα της Athens Pride, αρκετές-οι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τα επαγγέλματά τους. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, θεατρολόγος σκηνογράφισα-ος, σερβιτόρα-ος, ιχθυολόγος, φιλόλογος, τραπεζική-ος υπάλληλος κ.ά. Το αδιαχώρητο επικράτησε στο τέλος της παρέλασης, αφού το πλήθος του κόσμου δεν χωρούσε στην πλατεία, με αποτέλεσμα η Σταδίου να παραμείνει για ώρα κλειστή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτριών-ων, περίπου πέντε χιλιάδες άτομα παραβρέθηκαν στην Athens Pride. Η εορταστική διάθεση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και κορυφώθηκε με τη συναυλία της Ελενας Παπαρίζου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.6.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένο από τον Αλέξανδρο Κυριακόπουλο στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=170051