17 Ιουν 2010

Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων 2010 (TIP)

“Τα θύματα της σύγχρονης δουλείας έχουν πολλά πρόσωπα. Είναι γυναίκες, κορίτσια και άνδρες, αγόρια. Άκόμη, όλες στερούνται τη θεμελειώδη-στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. ... Πολύ συχνά υποφέρουν από σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση, είναι δύσκολο για αυτές να φανταστεί καμιά ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα καταφύγιο". Ο Πρόεδρος Barack Obama.

Η Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων 2010 (TIP) που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την 10η επέτειο της προόδου και της πρόκλησης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.

Τη χρονιά 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέδωσαν την Πράξη Προστασίας Θυμάτων Σωματεμπορίας (TVPA), και τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν το Πρωτόκολλο για την πρόληψη, την καταστολή και την τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών - επίσης γνωστό ως το Πρωτόκολλο του Παλέρμο.


Το Πρωτόκολλο του Παλέρμο
Το Πρωτόκολλο του Παλέρμο εστίασε την προσοχή τής παγκόσμιας κοινότητας στο βασνηστήριο της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών και στην ανάγκη των εθνών να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή της.

Για πρώτη φορά, υπήρξε παγκόσμια συναίνεση ότι όλες οι πράξεις της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών θα πρέπει να ποινικοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας γυναικών κοριτσιών σε καταναγκαστική εργασία στο σεξ, τη δουλεία, και τις οιονεί πρακτικές δουλείας.

Το πρωτόκολλο έκρινε ότι κυβερνητικές απαντήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα "3P” παραδείγματα: Πρόληψη, Ποινική Δίωξη και Προστασία των Θυμάτων.


Ένα αναπτυσόμενο και δεσμευτικό νέο κίνημα
Πάνω από 10 χρονιές, οι κυβερνήσεις σε όλη την γη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατανόηση ορισμένων βασικών πραγματικοτήτων σχετικά με την εμπορία γυναικών, κοριτσιών:

Οι γυναίκες, κορίτσια βρίσκονται σε καταστάσεις της σύγχρονης δουλείας στις περισσότερες χώρες.

Η εμπορία γυναικών κοριτσιών είναι ένα ρευστό φαινόμενο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, στα τρωτά σημεία των νομοθεσιών, στις αδύναμες κυρώσεις, και την οικονομική αστάθεια.

Η εμπορία μπορεί να συμβεί χωρίς μετεγκατάσταση-διακίνηση σε διασυνοριακό επίπεδο. Αλλά προσπάθειες 10 χρονιών που κατεβλήθησαν για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών κοριτσιών αποτελεί μόνο τα νηπιακά βήματα της μοντέρνας διακίνησης-κινήματος.

Πολλές χώρες μαθαίνουν ακόμη για την εμπορία γυναικών, κοριτσιών και τις καλύτερες απαντήσεις σε αυτή.

Όμως αυτές δεν είναι αρκετές για τη δίωξη των σωματεμπόρων, αν οι κυβερνήσεις δεν παρέχουν βοήθεια προς τις επιζήσασες και να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι καμία άλλη γυναίκα, κορίτσι δεν θα είναι θύμα. Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη μια πραγματικά ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το τεράστιο, ολοένα αυξανόμενο και συνεχώς μεταβαλλόμενο έγκλημα.

Τα Θύματα
Οι περισσότερες γυναίκες, κορίτσια διακινούνται σε εξαναγκαστική εργασία παρά σε εμπορία του σεξ. Το έγκλημα εξαπάτησης ή της απαγωγής των γυναικών, κοριτσιών είναι μικρότερο από αυτό του εξαναγκασμού των γυναικών, κοριτσιών να εισέλθουν (σε άλλες χώρες) με την μορφή εκούσιας υπηρεσίας ή οικειοθελούς μετανάστευσης. Οι άνδρες συνιστούν ένα σημαντικό αριθμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Οι διακινήτριες-ες χρησιμοποιούν συχνά τη σεξουαλική βία ως όπλο κατά των γυναικών για να τις διατηρήσουν στην υποχρεωτική υπηρεσία, είτε σε ένα πεδίο, σε ένα εργοστάσιο, σε έναν οίκο ανοχής, σε ένα σπίτι, ή σε μια ζώνη πολέμου.


Αριθμοί κλειδιά της Έκθεσης TIP 2010

12,3 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά στην καταναγκαστική εργασία, η δέσμια εργασία, και την καταναγκαστική πορνεία σε όλο τον κόσμο, το 56% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια

32 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ετήσιος όγκος συναλλαγών για τις εμπόρισες-ους

49.105 θύματα εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο, 59 % ήταν η αύξηση κατά την τελευταία χρονιά αναφοράς (2008)

Θύματα εξαναγκαστικής εργασίας στο σεξ στην υφήλιο: 1,8 ανά 1.000 κατοίκους (στην Ασία και τον Ειρηνικό: 3 ανά 1.000)

4.166 επιτυχείς διώξεις για διακίνηση τη χρονιά 2009, κατά 40% αύξηση στη διάρκεια της χρονιάς 2008

62 είναι οι χώρες που έχουν ακόμα που δεν έχουν συμμορφώσει την νομοθεσία τις για την καταδίκη των δικινητριών-ων με βάση το Πρωτόκολλο του Παλέρμο.

104 οι χώρες που δεν έχουν νομοθεσίας, πολιτικές ή οι κανονισμούς για την πρόληψη της απέλασης των θυμάτων.

23 χώρες αναβάθμισαν την βαθμολογία τις στην Έκθεση ΤΙΡ της χρονιάς 2010, 19 χώρες έλαβαν υποβάθμισαν την βαθμολογία τις.

Δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Kiribati, *Α εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην Έκθεση TIP 2010.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.state.gov/r/pa/scp/fs/2010/143115.htm

*Α Κοραλιογενή νησιά στο Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στην Αυστραλία ως το 1979 ήταν αποικία της Αγγλίας, σήμερα συμμετέχουν στην παγκόσμια τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η φωτογραφία είναι έργο της Kirsten Justesen, "Sculpture II",της χρονιάς 1969