17 Ιουν 2010

Ο David Cameron "δεν προτίθεται" να προβεί σε αλλαγές για τον ΛεΠΑΤ γάμο

Το ζήτημα του να επιτραπεί στις ΛεΠΑΤ η πλήρης ισότητα του γάμου είναι η λυδία λίθος για την νέα κυβέρνηση, υποστήριξε ο ΛεΠΑΤ ακτιβιστής Peter Tatchell.

Ο πρωθυπουργός David Cameron πρόκειται να δώσει μια δεξίωση πριν από την Ημέρα Υπερηφάνειας για την ΛεΠΑΤ κοινότητα στις 16.6.10 και αναμένεται να δώσει μια σύντομη ομιλία όσον αφορά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού τις ΛεΠΑΤ.

Αυτές περιλαμβάνουν την καταπολέμηση του ΛεΠΑΤφοβικού εκφοβισμού, διαγράφοντας τις καταδίκες για αδικήματα ΛεΠΑΤ σεξ και την μεγαλύτερη προστασία των ΛεΠΑΤ αιτουσών-ντων άσυλο που προσπαθούν να ξεφύγουν ΛεΠΑΤφοβικές χώρες.

Ο Tatchell, ο οποίος δεν κλήθηκε να παρευρεθεί στην δεξιώση, δήλωσε ότι ο νόμος που απαγορεύει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια να τελούν πολιτικό γάμο είναι η «τελευταία ΛεΠΑΤφοβική νομοθεσία στην Αγγλία".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα μανιφέστο της ισότητας των Τόρις που καταρτίστηκε από την Theresa May έλεγε πως το κόμμα «θα εξετάσει την υπόθεση» για να επιτραπεί το σύμφωνο συμβίωσης να ονομάζεται γάμος.


Ωστόσο, ο κ. Cameron, στη συνέχεια είπε ότι "δεν προτίθεται" να προβεί σε αλλαγές.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και νέος αναπληρωτής πρωθυπουργού, Nick Clegg πρόσφατα είπε στις αναγνώστριες-ες της Pink News πως υποστηρίζει την πλήρη ισότητα γάμου, αλλά το ΛεΠΑΤ μανιφέστο τού κόμματός του δεν περιείχε καμία υπόσχεση για το θέμα.

Γράφοντας στην εφημερίδα Independent, ο Tatchell υποστήριξε ότι το θέμα ήταν "ένας ελέφαντας στο δωμάτιο” και πως μια δημοσκόπηση έδειξε το περασμένο καλοκαίρι ότι 61% των πολιτισών συμφώνησαν πως τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια πρέπει να μπορούν να έχουν το δικαίωμα του πολιτικού γάμου.

Είπε πως το σύμφωνο συμβίωσης έχει δημιουργήσει ένα «δυαδικό σύστημα αναγνώρισης σχέσεων και δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε την κατακραυγή αν η κυβέρνηση είχε τον γάμο για τα λευκά ζευγάρια και καθιέρωνε ένα ξεχωριστό σύμφωνο συμβίωσης για τα έγχρωμα ζευγάρια. Θα προκαλούσε κατηγορίες για ρατσισμό και των φυλετικές διακρίσεις - και τη διεθνή καταδίκη.

"Εάν η κυβέρνηση είναι ειλικρινής στη δέσμευσή της για την ισότητα των ΛεΑΠΤ, θα πρέπει να ξεχάσει τις φανταχτερές δεξιώσεις της Downing Street και να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας στο γάμο".

Η Νομοθεσία Συμφώνου Συμβίωσης 2004, έδωσε στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια όλα τα δικαιώματα και τα οφέλη που έχουν τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια.

Υπάρχουν δύο διαφορές μεταξύ των τελετών. Το ένα είναι το σύμφωνο συμβίωσης και πραγματοποιείται με την υπογραφή του ενός εκ των μελών του ζυγαριού στα έγγραφα του συμφώνου συμβίωσης, ενώ ο γάμος πραγματοποιείται όταν το ζευγάρι ανταλλάσει υποσχέσεις-δεσμεύσεις και υπογράφει στο μητρώο του ληξιαρχείου.

Το άλλο είναι πως το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από μια θρησκευτική υπουργίνα-εκπρόσωπο ή να πραγματοποιηθεί σε μια εκκλησία. Τα ετερό ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Η μεγαλύτερη ΛεΠΑΤ ΜΚΟ της Αγλίας, Stonewall, λέει πως το σύμφωνο συμβίωσης είναι επαρκές, αν και έχει πίεσε την τελευταία χρονιά στην κατεύθυνση αλλαγής της νομοθεσίας ώστε να μπορούν να διεξάγονται-πραγματοποιούνται στις εκκλησίες.

Ωστόσο, άλλες υπέρμαχες-οι, συμπεριλαμβανομένου του Tatchell, λένε ότι η διαφορά δεν είναι αποδεκτή.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Ισπανία και Ισλανδία - επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση των ΛεΠΑΤ ζευγαριών σε πλήρη πολιτικό γάμο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/15/coalition-government-urged-to-grant-full-marriage-equality/