7 Ιουν 2010

Θεαματική η παρέλαση από λεσβίες και γκέι

Θεαματική η παρέλαση από λεσβίες και γκέι

Για έκτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της Αthens Pride, διεξήχθη το Lgbt parade, ως φόρος τιμής σε εκείνες-ους που «έστρωσαν» τον δρόμο στις 28 Ιουνίου του 1969 στο Stonewall, όταν βαριά οπλισμένοι άντρες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο δημοφιλές τρανς μπαρ της Νέας Υόρκης, προφασιζόμενοι την παράνομη πώληση αλκοόλ, ενώ η πραγματική αιτία της εισβολής τους ήταν η προσπάθεια καταστολής της ερωτικής επιθυμίας των θαμώνων.

Λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν ήρεμο, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η νεαρή τραγουδίστρια Τάμτα. Γύρω στις 6:20 μ.μ. δόθηκε το έναυσμα να ξεκινήσει η παρέλαση. Οι παρελαύνουσες-ντες κρατώντας πανό που διεμήνυαν τα αιτήματά τις για ισότητα και αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων τις, έκαναν μία στάση έξω από τη ΜΑRFIN, όπου παρέμειναν για ένα λεπτό τιμώντας έτσι τους 3 αδικοχαμένες εργαζόμενους.

Δεν ήταν λίγες-οι αυτές που ορμώμενες-οι από το σλόγκαν «Είμαστε Παντού» καθώς και από την απεικόνιση του εθνικού συμβόλου υπερηφάνειας στο πόστερ της διοργάνωσης, έσπευσαν να επικρίνουν την εκδήλωση, ανάμεσά τους άνθρωποι του θεάματος και της τέχνης.

Ερωτώμενος για τις επικρίσεις που δέχθηκε η διοργάνωση, ο κ. Γιάννης Πήλιουρης, υπεύθυνος δράσης του ελληνικού τμήματος της διεθνούς αμνηστίας, η οποία στηρίζει το εν λόγω διάβημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι είναι αναφαίρετο. Η ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και ως εκ τούτου η καθεμία-νας μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι επιθυμεί».

Με συνθήματα όπως «Η αποδοχή του διαφορετικού είναι σημάδι πολιτισμού» και «Όχι βία κατά των γυναικών, αμφί, τρανς και λεσβιών», ξεχύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για την ΛεΠΑΤ κοινότητα. «Στόχος όλων είναι να λήξουν οι πάσης φύσεως διακρίσεις και η ιδέα της ισότητας να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή», συμπληρώνει ο κ. Πήλιουρης.

Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε η Έλενα Παπαρίζου, η οποία ήταν και γκεστ-σταρ της βραδιάς, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης και γνωστές-οι Djs, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.6.10 από την εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος στην http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=14973