ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Εκκλησία λόγω της μη κοσμικής (non secular) φύσης του ελληνικού κράτους είναι μία από τις ισχυρότερες οντότητες στην ελληνική οικονομία, χρεώνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση και ανάπτυξή της ενώ καρπώνεται η ίδια τα κέρδη της, απολαμβάνοντας τεράστιες εξαιρέσεις από σχετικά με τη φορολόγηση.
Λόγω της έλλειψης Κτηματολογίου στην Ελλάδα, η Εκκλησία διεκδικεί με τίτλους πριν την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους το 1/4 περίπου της ελληνικής επικράτειας, ενώ το ακριβές μέγεθος του πλούτου της δεν φαίνεται να το γνωρίζει ούτε καν η ίδια, αφού αυτός μοιράζεται σε περίπου 13.000 δικά της Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (82 μητροπόλεις, 491 μονές, 7.790 ναούς και περίπου 4.500 ιδρύματα, γηροκομεία, σχολεία, κ.ά.) από τα οποία το κάθε ένα έχει την δική του αυτοτελή διαχείριση.
Έως τώρα η Εκκλησία αναπτύσσει τις οικονομικές της δραστηριότητες δίχως να πληρώνει φόρους, βασισμένη σε μια ακολουθία νόμων.
Με τον νόμο 2459/1997 το ελληνικό κράτος αποποιήθηκε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που όφειλε η Εκκλησία.
Το 2003 το ελληνικό κράτος δέχθηκε να πληρώνει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των εισφορών του ταμείου ασφάλισης των κληρικών
Με τον νόμο 3220/2004 καταργήθηκε η φορολόγηση με 35% των «δηλούμενων» (δηλαδή όσων παρουσίαζαν, αφού δεν υπήρχε έλεγχος) ακαθάριστων εσόδων των ναών. Ο φόρος (25% αρχικά που το 1968 αυξήθηκε σε 35%) είχε καθιερωθεί πριν από δεκαετίες, όταν το κράτος είχε αναλάβει να πληρώνει κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τους μισθούς όλου του ανθρωπίνου δυναμικού της Εκκλησίας (κατά έναν πρόσφατο δημοσιογραφικό υπολογισμό το συνολικό ετήσιο κόστος αυτών των μισθών ξεπερνάει τα 270.000.000 ευρώ).
Με τον νόμο 3296/2004 μηδενίστηκε ο ετήσιος φόρος που όφειλε η Εκκλησία για τα εισοδήματά της από εκμίσθωση των πάμπολλων ακινήτων τους.
Με τον νόμο 3247/2005 εξαιρέθηκαν οι ναοί και τα μοναστήρια από τον «φόρο αυτόματου υπερτιμήματος» και το «τέλος συναλλαγής».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενσωμάτωσε στο ήδη από τότε ελλειμματικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΤΠΔΥ) το ταμείο ασφάλισης κληρικών («Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος», ΤΠΟΕΚΕ), μόνο όμως προς τις υποχρεώσεις του (Από τον τύπο ήρθε η πληροφορία ότι από τους 7.000 δικαιούχους του ΤΠΟΕΚΕ οι μισοί είχαν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης!), αφού ένα σεβαστό τμήμα της ακίνητης περιουσίας του παρέμεινε στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας και συγκεκριμένα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ακόμα και στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει συντελεστή φόρου για δωρεές σε ύψος μόλις 0,1% για χρηματικά ποσά και 0,5% για περιουσιακά στοιχεία (ενώ στην αρχή η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει 10% και 5% αντίστοιχα), ενώ για κέρδη από εκμίσθωση ακινήτων προβλέπεται φόρος μόλις 20%, την ώρα που για τους υπόλοιπους φορολογούμενους ισχύει συντελεστής φόρου 40%. Και αυτός όμως ο ήδη μικρός φόρος 20% μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από πιέσεις της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, καταλήγοντας να χορηγείται έκπτωση μέχρι και 50% για τις «δαπάνες» του κάθε ενός από τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.
Φανερό είναι ότι το καθεστώς φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της περιουσίας και κερδοφορίας της προκαλεί ισόποσα μεγάλο πρόβλημα στα ήδη προβληματικά δημόσια έσοδα του Ελληνικού Κράτους, όπως επίσης αποτελούν πρόβλημα το υπερβολικό μέγεθος των ετήσιων κρατικών επιχορηγήσεων στα μοναστήρια του Αγίου Όρους και η αδιαφανής διακίνηση τεράστιων κονδυλίων μέσω υποτιθέμενων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» που ελέγχει η Εκκλησία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περίοδο 2002 - 2004 δόθηκαν από τα κρατικά ταμεία και την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπ. Εξωτερικών στην οργάνωση της εκκλησίας «Αλληλεγγύη» περίπου 7.100.000 ευρώ, δηλαδή το 65% όλων των κονδυλίων από εθνικά προγράμματα που δίνονταν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση, που διαχειρίστηκε 60.000.000 ευρώ μέχρι το 2008 και τελικά παρέδωσε έλλειμμα 14.000.000 ευρώ, καθώς και χρέη 4.000.000 ευρώ σε δύο τράπεζες από τις οποίες πήρε δάνεια, άλλαξε τώρα το όνομά της σε «Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Φιλανθρωπίας Αλληλεγγύης και Αειφόρου Ανάπτυξης», ΑΦΦΕΣ με σκοπό να συγχωνευθεί με την αναπτυξιακή εταιρεία της εκκλησίας «ΣΥΜΕΑΝ»!
Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.5.10 στην http://laikotita.blogspot.com/2010/05/blog-post_19.html