9 Ιουν 2010

Η Μάλτα συζητά για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα

Κοινοβουλευτική επιτροπή συζητά τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα.

Τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα είναι, εώς ενός σημείου, δουλειά της κυβέρνησης, δεδομένου ότι συχνά χρειάστηκε να λύσει τα προβλήματα που προκαλούνται εκεί, είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Edwin Vassallo.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης την Τρίτη όταν το Κίνημα των ΛεΠΑΤ Δικαιωμάτων της Μάλτας MGRM παρουσίασε στην επιτροπή την κατάσταση των ΛεΠΑΤ στη Μάλτα, ο κ. Vassallo είπε: "Αυτό που μαθαίνουμε σε αυτήν την επιτροπή είναι πως ό,τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα συχνά δρα-κινείται γρήγορα, πριν το κράτος κάνει κάτι για αυτό". Ως παραδείγματα, εκείνος παρέθεσε τις μονογονεϊκές οικογένειες και οι εφηβικές εγκυμοσύνες.

Η Gabi Calleja της MGRM παρουσίασε στην επιτροπή την Έκθεση της 2008 με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΛεΠΑΤ στη Μάλτα.

Ένα από τα βασικά θέματα ήταν το ζήτημα των ΛεΠΑΤ ζευγαριών και των παιδιών. Ακόμη κι αν η Μάλτα δεν επιτρέψει την παιδοθεσία από ΛεΠΑΤ ζευγάρια, η κ. Calleja είπε ότι "είμαστε δημιουργικές και θα βρούμε έναν τρόπο να αποκτήσουμε παιδιά». Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν την τεχνιτή γονιμοποίηση, την παρένθετη μητρότητα, σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και σεξουαλική επαφή με το άλλο φύλο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η άλλη συντρόφισα-ος δεν θα αναφέρονται ως βιολογική ή νομική γονέας του παιδιού, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα όταν συμβεί σε ένα μέλος του ζευγαριού να συνοδεύσει το παιδί σε ένα ταξίδι και κατά την ημέρα των γονέων, έστω και αν το παιδί θα έχει ανατραφεί από μία συντρόφισα-ο.

Αυτός ήταν ο λόγος που η MGRM ζήτησε την παιδοθεσία και για την δεύτερη γονέα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβανομένου του ΛεΠΑΤ γάμου.

Ο κ. Vassallo διατύπωσε τις παρατηρήσεις του στην αντίδραση του Βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Anthony Zammit, στη δήλωση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Joseph Muscat, ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να ενδιαφέρεται- νοιάζεται για το τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα.

Ο καθηγητής Zammit είπε η Μάλτα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για τα πολιτικά δικαιώματα των ΛεΠΑΤ και ότι η συζήτηση έπρεπε να έχει ανοίξει το θέμα του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης για ΛεΠΑΤ. "Είμαι ευτυχής να πω ότι έχω πολλές ΛεΠΑΤ φίλες-ους", είπε ο καθηγητής Zammit, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ήταν ντροπή να τον δούν μαζί τις-τους.

Η ιδέα πως οι ΛεΠΑΤ αποτελούν "οικογένεια" βρήκε βρήκε αντίσταση από τους βουλευτές του Εθνικιστικού κόμματος Beppe Fenech Adami και Vassallo.

Ο Δρ Fenech Adami ρώτησε την εκπρόσωπο της MGRM αν στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια υπήρχαν "ρόλοι μητέρας και τον πατέρα”. Με βάση την εμπειρία του ίδιου και της συζύγου του, ο Δρ Fenech Adami, δήλωσε, πως όταν προσπάθησαν καλύψουν το ρόλο η μια του άλλου και αντιστρόφως τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά.

Ωστόσο, οι ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες αμφισβήτησαν την ερώτηση, ρωτώντας τι είδους ρόλοι ήταν αυτοί.

Ο κ. Vassallo είπε ότι δεν ήταν σίγουρος για τη χρήση του όρου «οικογένεια» όταν πρόκειται για τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, υπερασπίστηκε τις δηλώσεις-σχόλια του Προέδρου George Abela σχετικά με την οικογένεια στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της MGRM.

Ο κ. Vassallo είπε πως η MGRM φαινόταν να αρνείται τη φυσική προέλευση της οικογένειας, η οποία μπορεί να συμβεί όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας τεκνοποιούν. Ζήτησε επίσης από την ομάδα αν θα μπορούσε να παρέχει στην επιτροπή έστω μια έρευνα που να δείχνει ότι τα παιδιά που ανατράφηκαν από ΛεΠΑΤ γονείς δεν επηρεάστηκαν αρνητικώς.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.6.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον David Schembri στην http://www.timesofmalta.com/articles/view/20100603/local/what-happens-in-bedrooms-is-governments-business