ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες επιτέθηκαν στον
ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ για την άρνηση του να μεταδώσει μια διαφήμιση κοινωνικό μήνυμα κατά των διακρίσεων ως «ακατάλληλη και προβληματική".
Η ραδιοφωνική διαφήμιση ήταν μέρος μιας χρηματοδοτούμενης εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το γραφείο Ombudswoman (γραφείο ισότητας γυναικών), για την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φυλής, εθνότητας, αναπηρίας, ηλικίας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η εκστρατεία αυτή προβλήθηκε σε πολλά κανάλια, αλλά αποσύρθηκε από την Ombudswoman αφ' ότου η Διεύθυνση του ΡΙΚ θεώρησε πως μια διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα, η οποία προβάλλει μια λεσβία που μιλά ανοιχτά για τη σχέση της, είναι πολύ "ακατάλληλή" για το κυπριακό κοινό.
Ο διευθυντής ΡΙΚ, Θέμης Θεμιστοκλέους υπερασπίστηκε την απόφαση. "Αυτό που μας ήρθε ήταν μια σειρά από τρείς διαφημίσεις-κοινωνικά μηνύματα. Το περιεχόμενο των δύο πρώτων δεν είχε πρόβλημα, αλλά η τρίτη ήταν προβληματική και αρνηθήκαμε να παιχθεί", είπε.
"Η αποδοχή μιας προσωπικής κατάστασης είναι ένα πράγμα, αλλά ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας το ΡΙΚ σκέφτηκα ότι δεν ήταν σκόπιμο να την προωθήσει. Μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ επιθυμεί να προωθήσει μια προσωπική κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΡΙΚ πρέπει να το κάνει".
Η απόφαση εξέπληξε πολλές παρατηρήτριες-ες, δεδομένου ότι ο Θεμιστοκλέους- Themistocleus είναι ο πρώην επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπρόσωπος της Κύπρου, η οποία υποστήριξε ενεργά το έργο μέσω της χρηματοδότησης και έχει θέσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της ποικιλομορφίας και της μη διάκρισης.
Η Δέσποινα Μιχαηλίδη, εκπρόσωπος της ομάδας Accept-Αποδοχή, για τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT) της Κύπρου, δήλωσε: «Οι ΛεΠΑΤ είναι μέρος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός το αρνήθηκε λέει πολλά για τη στάση του έναντι ΛεΠΑΤ. Αλλά εμείς πληρώνουμε φόρους, για το ΡΙΚ, και ελπίζαμε ότι ο ΡΙΚ θα ήταν ο πρώτος που θα έδειχνε την διαφήμηση-κοινωνικό μήνυμα και όχι να αντιτίθεται. Δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός φοβάται να προβάλει την ποικιλομορφία".
Ένας άλλος ΛεΠΑΤ ακτιβιστής, ο Κυπρολέων Κυπρολέου, συμφωνεί. "Η ΛεΠΑΤφοβία στην Κύπρο προέρχεται από την κυβέρνηση και τα διάφορα όργανά της. Το ΡΙΚ βολικά ξεχνά πως είναι μια δημόσια επιχείρηση που χρηματοδοτείται από κρατικούς φόρους.
«Οι ΛεΠΑΤ Κύπριες-οι συμβάλουν στον προϋπολογισμό με τους μισθούς τις και αρνούνται να χρηματοδοτήσουν μισαλόδοξες-ους, ΛεΠΑΤφοβικές-ους και ρατσίστριες-ες, με τα σκληρά κερδισμένα από φόρους χρήματα τις. Περιμένω από τον κ. Θεμιστοκλέους, είτε να παραιτηθεί ή να παυθεί, από την τωρινή θέση του".
Η Ανδρούλλα Καμιναρά, σημερινή επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπρόσωπος της Κύπρου, επίσης, εξεπλάγει από την απόφαση του ΡΙΚ.
Ερωτηθήσα αν υπήρξε κάποιος τρόπος ώστε αυτή την διαφήμηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάλληλη, η κα. Καμιναρά είπε: "Όχι. Αυτή είναι η χρονιά της ΕΕ κατά του αποκλεισμού και των διακρίσεων, μεταξύ άλλων και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου για τις διακρίσεις, η Κύπρος βρίσκεται στο διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ».
Αυτές οι διαφημίσεις να έχουν απεριφράστως επαινεθεί από τις-τους θεατές, οι οποίες ανάρτησαν το βίντεο μέσω Facebook το Σαββατοκύριακο.
«Θα θέλαμε να συγχαρούμε την εκστρατεία, όπου είναι μία από τις πρώτες φορές που έχει ένα κοινωνικό μήνυμα για το θέμα. Αυτό έγινε με πολύ επαγγελματικό τρόπο, και το κοινωνικό μήνυμα ήταν απλό και όμορφό”, είπε η Δέσποινα Μιχαηλίδη.
"Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι ντροπή (να είσαι ΛεΠΑΤ) και δεν υπάρχει τίποτα για να καταπολεμηθεί".
Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον Patrick Dewhurst στην http://www.cyprus-mail.com/cyprus/cybc-refused-show-anti-discrimination-advert/20100615
Συγχαίρουμε την νεοσυσταθήσα ΜΚΟ Accept για την αντίδραση της κατά της λεσβοφοβίας.
Η φωτογραφία είναι από την Ισπανική ταινία "Cuestión de Sexo" με την Dani και την Sofia.