19 Ιουν 2010

ΛεΠΑΤ γάμος -Σύμφωνο συμβίωσης στην Ιρλανδία

Υπουργίνες-οι απέρριψαν την αμφισβήτηση των επισκοπισών-ων για τον ΛεΠΑΤ γάμο- σύμφωνο συμβίωσης.

Δύο κυβερνητικές-οι υπουργίνες απέρριψαν τις αμφισβητήσεις των επισκοπισών-ων πως η Νομοθεσία Πολιτικού Γάμου-Συμφώνου Συμβίωσης μπορεί να είναι αντισυνταγματική, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν την αντίθεση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Dermot Ahern, είπε ότι είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η νομοθεσία έχει συνταχθεί με προσοχή, με τη συμβουλή της Γενικής Εισαγγελείας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική θέση του γάμου.

Πρόσθεσε ότι η παροχή του συμφώνου συμβίωσης για ΛεΠΑΤ ζευγάρια είναι ένα θέμα αστικών-πολιτικών δικαιωμάτων και υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της ιρλανιδικής Βουλής.

Ο κ. Ahern είπε επίσης πως δεν υπήρχαν προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ελεύθερη ψηφοφορία σχετικά με "τη σημαντική αυτή νομοθεσία".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος John Gormley δήλωσε ότι «αιφνιδιάστηκε» από τις παρατηρήσεις του επισκόπου Christopher Jones της Elphin επί του θέματος.

"Δεν είναι αντισυνταγματική», είπε, μιλώντας στην RTE. "Έχει ελεγχθεί μέσα- έξω". Μας είπε ότι ελπίζει να δει τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι.

Ο επίσκοπος Jones είχε επίσης προτείνει πως, διατάξεις της νομοθεσίας θα μπορούσαν να εκθέσουν πολίτισες-ες με καταχωρημένη ληξιαρχική σχέση συμβίωσης σε κυρώσεις εάν αρνηθούν να ασχοληθούν με το σύμφωνο συμβίωσης, θα είναι εκτός συντάγματος.

Μια κορυφαία δικηγορίνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι η άποψη αυτή «στην καλύτερη περίπτωση είναι αδύναμη, αν όχι προκατειλημμένη. Είναι αναμφισβήτητα αβάσιμη ως σημείο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Donncha O'Connell της ομάδας NUI Galway, η οποία σήμερα επισκεύθηκε τον Senior Fellow στο Κέντρο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο LSE, ήταν η ιρλανδική ειδική ομάδα στην ομάδα ειδικών της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η ομάδα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός σχεδίου συνθήκης μεταξύ της Σλοβακίας και της Αγίας Έδρας που αναφέρεται στην έκτρωση, αλλά η γνωμοδότηση εξέτασε το θέμα στο γενικότερο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γνωμοδοτική επιτροπή δήλωσε ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της συνείδησης, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των άλλων, συγκεκριμένα το δικαίωμα να μην υφίσταται διακρίσεις. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο συνθήκης θα μπορούσε να οδηγήσει στη Σλοβακία να παραβεί τις υποχρεώσεις που έχει από μια σειρά διεθνών οργάνων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. O'Connell είπε επίσης ότι το θέμα είχε ήδη εξεταστεί στα δικαστήρια της Αγγλίας, όπου μία γραμματέας αμφισβήτησε το Συμβούλιο London Borough of Islington *Β επιμένοντας πως η ίδια αρνείται να καταχωρήσει το σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο αντιτάσεται (κατά συνείδηση) ως αφοσιωμένη Χριστιανή. Κέρδισε αρχικώς την υπόθεση της, όπως αποφάσισε ένα δικαστήριο, αλλά το Συμβούλιο προσέβαλε επιτυχώς την υπόθεση στο UK Employment Appeals Tribunal-UKEAT, *Α του οποίου η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο την περασμένη χρονιά.

Στην απόφασή του, το UKEAT είπε: «Θα ήταν λάθος της εργοδοσίας να αποδεχτεί (την άρνηση) την προσφεύγουσα γραμματέα, διότι θα στήριζε τη διάκριση την οποία ο νόμος απαγορεύει. Αυτό ισχύει δεδομένου ότι το ίδιο το Συμβούλιο έχει την νομική υποχρέωση-καθήκον να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η Αρχή Ισότητας, δήλωσε ότι το να επιτρέπει στις δημόσιες-ους υπαλλήλους να θέσουν τις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τις πάνω από τις απαιτήσεις του αστικού δικαίου "θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ σοβαρά το φάσμα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στην Ιρλανδία σήμερα".

Ο Kieran Rose της ΛεΠΑΤ ομάδας Glen, είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει τη νομοθεσία. «Οι καθολικές επισκόπισες-οι έχουν, βεβαίως, το δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τις-τους για τη συμβίωση. Οι εκκλησίες έχουν επίσης το δικαίωμα να νυμφεύουν-παντρεύουν οποία-ο επιθυμούν στις εκκλησίες».

Το ιρλανδικό Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών απέρριψε επίσης τις απόψεις των επισκοπισών-ων. Ο διευθυντής του, Mark Kelly, δήλωσε: «Η νομοθεσία αυτή είναι ένα κοσμικό μέτρο για την καταπολέμηση των διακρίσεων που περνά μέσω του δημοκρατικού κοινοβουλίου ενός κοσμικού κράτους. Δεν περιέχει ούτε μία λέξη σχετικά με τις ηθικές προτιμήσεις ή θρησκευτικές πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.6.10 και το μεταφράσαμε από την Irishtime, γραμμένο από την Carol Coulter, δημοσιγράφισα Νομικών Θεμάτων στην http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/0618/1224272795107.html

*Α Employment Appeals Tribunal- UKEAT= Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολείται με προσφυγές κατά των αποφάσεων των Δικαστηρίων για την Απασχόληση και την Πιστοποίηση εργαζομένων-αξιωματούχων.

*Β London Borough of Islington= είναι μια περιφέρεια στο κέντρο του Λονδίνου. Ιδρύθηκε το 1965 με τη συγχώνευση των πρώην μητροπολιτικών δήμων Islington και Finsbury. Η περιφέρεια περιλαμβάνει δύο βουλευτικές εκλογικές περιφέρειες, Islington Βόρεια και Νότια Islington Finsbury.