6 Ιουν 2010

Το βιβλίο της Ayaan Hirsi Ali "Nomad"

Η Απειλή Θανάτου απέτυχε να κάνει την Ayaan Hirsi Ali να σιωπάσει ώς προς την κριτική της για το Ισλάμ

Η Ayaan Hirsi Ali ταξιδεύει με ασφάλεια από τότε που ένας ριζοσπάστης Μουσουλμάνος δολοφόνησε τον κινηματογραφιστή Theo van Gogh στο Άμστερνταμ και υποσχέθηκε πως αυτή θα είναι η επόμενη. Οι απόψεις της σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανάθεμα για τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές.

Γεννημένη στο Mogadishu, της Σομαλία, η Hirsi Ali βασίζεται πλέον στην Ουάσινγκτον, όπου είναι κάτοικος και υπότροφη στο American Enterprise Institute για την Πολιτική της Δημόσιας Έρευνας. Οι Κάτω Χώρες, όπου είναι μέλος του ολλανδικού κοινοβουλίου, αποδείχθηκε πως είχαν δείξει περιορισμένο ενθουσιασμό εγγύησης για την ασφάλειας της.
Μίλησα με την Hirsi Ali στην έδρα Bloomberg στη Νέα Υόρκη σχετικά με το νέο βιβλίο της, «Nomad», το οποίο περιγράφει τις συνέπειες μιας ζωής στην οποία «περιπλανήθηκε χωρίς ρίζες-άρριζη" και δημοσίως αρνούμενη το Ισλάμ.

Zimmer: Γιατί είναι τόσο πολλοί νέοι άνδρες μουσουλμάνοι είναι επιρρεπής στον ισλαμικού ριζοσπαστισμό;

Hirsi Ali: Δεν υπαινίσομαι-συνεπάγεται πως όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες ή επικίνδυνοι ή κακοί και σκληροί προς τις γυναίκες. Ευτυχώς, οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι δεν είναι. Αλλά βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών που βρίσκουν στην ισλαμική γραφή αιτιολογήσεις για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες.

Όλο και περισσότερο, βλέπουμε επίσης μια σειρά ανδρών να βρίσκουν δικαιολογίες για να σκοτώνουν άλλες-ους ανθρώπους μέσω της αναγνώρισης των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ως εχθρικών χωρών ανοικτές σε πόλεμο. Αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, που είναι σύμφυτο με το Ισλάμ και την ισλαμική γραφή.

Στο Βιβλίο
Zimmer: Στο Κοράνι το ίδιο;

Hirsi Ali: Καλά, δεν μπορώ να πω ότι είναι το Κοράνι που προκαλεί ο σύζυγος να κτυπήσει τη γυναίκα του, αλλά όταν ήμουν μεταφράστρια στην Ολλανδία και καταδικάστηκαν μερικοί άνδρες για ξυλοδαρμό στις συζύγους τους, πήραν τμήμα του Κορανίου και είπαν, "Κοίτα εδώ, κεφάλαιο 4, στίχος 34, μου δίνει την αιτία, και στην πραγματικότητα ακόμη και με υποχρεώνει, να κτυπήσω τη γυναίκα μου, αν αυτή είναι ανυπάκουη".
Ο ιμάμης στο τζαμί το υπενθυμίζει και μάλιστα λένε πολλοί άντρες οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τι είναι το Κοράνι, «Γνωρίζατε ότι έχετε το δικαίωμα να πειθαρχεί σε σας η γυναίκα σας;" Νομίζω ότι είναι ώρα αρχίσαμε να μιλάμε για τη νομιμότητα και το σφάλμα του ηθικού πλαισίου που ο Mohammad άφησε ως παρακαταθήκη, και αυτό είναι ταμπού.

Zimmer: Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ανοχή για όσες-ους αναρωτιούνται για το Ισλάμ;
Hirsi Ali: Υπάρχουν μεμονωμένες μουσουλμάνες-οι που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την πίστη και τον τρόπο που έχει ασκηθεί, αλλά οι άνθρωποι πάντα έχουν την ετικέτα της αιρετική-ος, αποστάτριας-η και έχουν διωχθεί.

Προσπαθώ να εξηγήσω στο βιβλίο μου, ότι η σιωπηλή Μουσουλμανική πλειοψηφία έχει μια εξαιρετική δσκολία να καταδικάσει συμπολίτες μουσουλμάνους που είναι βίαιοι, επειδή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επικρίνει το Κοράνι. Όταν μεγάλωνα, ως Μουσουλμάνα, όλες-οι κατηχηθήκαμε με την ιδέα του αλάθητου προφήτη Μωάμεθ, ότι δεν μπορεί να κάνει κακό, που δεν έχει κάνει κακό, ήταν ένας αγνός άνθρωπος. Είναι εκτός ορίων και αυτή είναι η δυσχερής κατάσταση.

Κορίτσια, αγόρια
Αποξενωμένη από την οικογένειά μου, ως αποτέλεσμα των αναρωτήσεων μου για το Ισλάμ, και την έκκλησή μου να μην αφήσουν οι Γραφές να υπερισχύσουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και εμπνέωμαι, ενθαρρύνομαι από την εξέλιξη-ανάπτυξη-πρόοδο που οι Χριστιανές-οι και οι Εβραίες-οι έχουν περάσει.

Πιστεύω ότι οι μουσουλμάνες-οι μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Και το πρώτο βήμα είναι η διδασκαλία μικρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια, να μάθουν την ικανότητα και την τέχνη της αυτο-αμφισβήτησης. Μην καταπίνετε κάτι απλώς επειδή μια εικόνα εξουσίας-αρχής σάς λέει αυτό είναι η αλήθεια.

Zimmer: Λέτε πως δυτικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση. Ποιο είδος δράσης εννοείτε;
Hirsi Ali: Πρέπει Χρειαζόμαστε να συνθέσουν ένα εναλλακτικό μήνυμα και να ανταγωνιστούν με τους πράκτορες του ριζοσπαστικού Ισλάμ για τις καρδιές και τα μυαλά των νεαρών μουσουλμανίδων-ων. Να τις προσφερθεί μια εναλλακτική θεολογία - να τις δώσουμε μια ιδέα-περιεχόμενο του Θείου, που είναι φιλική και ανεκτική.
Δεν πιστεύω στο Θεό. Οι Άθεες-οι θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να συνθέσουν ένα μήνυμα διαφωτισμού και να πω ας αντικαταστήσουμε ένα σύστημα πεποιθήσεων που δεν είναι μόνο ξεπερασμένες και πρωτόγονες, αλλά και πολύ βίαιες, με κάτι νέο και ανθρωπιστικό και ανεκτικό. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι να ανταγωνιστεί.

Το βιβλίο "Nomad" εκδόθηκε από την Free Press (277 σελίδες, $ 27).
(Η Carole Zimmer είναι συγγράφισα για τα Bloomberg News. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι τη δικές της. Αυτή η συνέντευξη έχει προσαρμοστεί από μια μεγαλύτερη συνέντευξη.)


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.6.10 και το μεταφράσαμε από την Bloomberg στην http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601088&sid=a.RuuyC8T7mw