10 Νοε 2011

Δήλωση της θέσης της APA για τις λεσβίες το 1973

ΟΜΟΕΡΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΗΣ
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1973
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, 1973

“Τα έγγραφα της πολιτικής μας εγκρίνονται από την Γενική Συνέλευση της Ψυχιατρικής Ένωσης των Ην. Πολιτειών - (ΑPA) και του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτά είναι δηλώσεις της θέσης μας που καθορίζουν την επίσημη πολιτική γραμμή της APA πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα” ---- Εγχειρίδιο λειτουργίας της Ψυχιατρικής Ένωσης Ην. Πολιτειών -APA 197310

Εκτιμώντας ότι η ομοερωτικότητα καθ’ εαυτή δεν συνεπάγεται βλάβη στην κριτική ικανότητα, στην σταθερότητα, στην αξιοπιστία ή στις γενικές κοινωνικές ή επαγγελματικές ικανότητες, επομένως θεωρείται ότι έχει επιλυθεί, η Ψυχιατρική Ένωση Ην. Πολιτειών - APA καταδικάζει κάθε δημόσια ή ιδιωτική διάκριση κατά των λεσβιών και γκέι σε τομείς όπως η εργασία, η στέγαση, η δημόσια στέγαση και αδειοδότηση και δηλώνει ότι κανένα βάρος απόδειξης μιας τέτοιας κρίσης, ικανότητας ή αξιοπιστίας δεν θα αποδοθεί στις λεσβίες και γκέι περισσότερο απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Επίσης, η APA υποστηρίζει και προωθεί την θέσπιση της νομοθεσίας για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που θα προσέφερε στις λεσβίες και γκέι πολίτισες-ες την ίδια προστασία που τώρα απολαμβάνουν άλλες-οι στη βάση της φυλής, του θρησκεύματος, του χρώματος κ.λ.π. Eπίσης, η APA υποστηρίζει και προωθεί την κατάργηση της νομοθεσίας που προκαλεί διακρίσεις, που μεταχειρίζεται διαφορετικά τις ομοερωτικές σεξουαλικές πράξεις που τελούνται ιδιωτικά μεταξύ συναινουσών-ούντων ενηλίκων.

(H APA βεβαίως γνωρίζει ότι πέραν των λεσβιών και των γκέι και πολλά άλλα πρόσωπα παράλογα στερούνται των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους στη βάση των υποτιμητικών υποδηλώσεων που προκύπτουν από διαγνωστικές ή περιγραφικές ορολογίες που χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική και καταδικάζει κάθε τέτοια διάκριση. Η παρούσα ανάλυση αναφέρεται μόνο στις διακρίσεις κατά των λεσβιών και των γκέι εξαιτίας των διάχυτων πράξεων διάκρισης εναντίον αυτής της ομάδας και των νόμων που αυθαίρετα παράγουν διακρίσεις και στρέφονται ενάντια στην ομοερωτική συμπεριφορά).

Αυτή η δήλωση προετοιμάστηκε από τον Robert L. Spitzer, M.D (Doctor of Medicine), με την έγκριση του ειδικού τμήματος της ονοματολογίας και στατιστικής και προτάθηκε για έγκριση από το Συμβούλιο των επαγγελμάτων και συνεταιρισμών).


Την είδησηση την βρήκαμε στις 8.9.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.apa.org/